Τσουρέκι Πασχαλινό από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος”


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Υλικά για ένα τσουρέκι:

Για τη ζύμη:
400 γρμ. αλεύρι σκληρό, ή αλεύρι για τσουρέκι
60 γρμ. βούτυρο αγελάδος
120 γρμ. γάλα φρέσκο
120 γρμ. ζάχαρη
2 αυγά
1/2 κουτ. γλ. μαχλέπι τριμμένο
1/2 κουτ. γλ. μαστίχα τριμμένη
25 γρμ. μαγιά μπύρας
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μία πρέζα αλάτι

Για την επάλειψη:
1 κρόκο αυγού
ελάχιστο γάλα, ή νερό
λίγο αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Εκτέλεση:

1. Ζεσταίνουμε το γάλα, (χλιαρό) και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε μία κουταλιά ζάχαρη από τη συνταγή, και 3 κουταλιές αλεύρι, από τη συνταγή. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθούν, και το αφήνουμε 15 λεπτά σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Θα πρέπει σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε τη ζάχαρη, τα 4 αυγά.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο, (χλιαρό) ανακατεύουμε για λίγο, και προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι, το μαχλέπι, την μαχτίχα, το μείγμα μαγιάς, και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα.
4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, και αναδεύουμε με τον γάντζο τώρα, για 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να γίνει μια μαλακή και αφράτη ζύμη. (Αν θέλουμε να ζυμώσουμε τη ζύμη στο χέρι, θα πρέπει να την ζυμώσουμε για αρκετή ώρα δυνατά. Τουλάχιστον 20 λεπτά.)
5. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ, και την ζυμώνουμε λίγο με τα χέρια, (αν κολλάει πολύ, προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι) σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και από πάνω πετσέτα, και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Περίπου 2 ώρες.
6. Παίρνουμε τη ζύμη, ζυμώνουμε ελαφρώς να ξσφουσκώσει, την κόβουμε σε 3 ίσα κομμάτια, και τα πλάθουμε σε μακρόστενα μπαστούνια. Προσοχή, αν η ζύμη μας έχει πετύχει, δεν θα χρειάζεται άλλο αλεύρι στο πλάσιμο, διότι θα στεγνώσει πολύ. 
7. Ενώνουμε και τα τρία μπαστούνια στην μία άκρη, και πλέκουμε μία πλεξούδα. Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό, το βάζουμε τώρα, και όχι μετά. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε βουτυρωμένο ταψί, η με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μία ελαφριά πετσέτα, και το αφήνουμε ξανά σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, και να διπλασιαστεί. Περίπου 1 ώρα.
8. Χτυπάμε τον κρόκο αυγού με λίγο γάλα, η νερό, και αλείφουμε όλο τσουρέκι μας με ένα πινέλο, απαλά και πολύ προσεχτικά να μην το τραυματίσουμε, διότι θα ξεφουσκώσει. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C. για 40′ λεπτά περίπου.

Tips:
Για να έχετε ένα καλό ζεστό μέρος, ανάψτε τον φούρνο σας στους 50 βαθμούς να ζεστάνει, και κλείστε τον. Βάλτε μέσα την ζύμη να φουσκώσει.
Μπορείτε να δώσετε ότι σχήμα σας αρέσει στο τσουρέκι σας, αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη… γίνετε σε πολλά σχήματα. Στρογγυλό, πλεξούδα με τρία κομμάτια, πλεξούδα με 4 κομμάτια, με 6 κομμάτια, πλεξούδα που την κάνετε κύκλο. Με μπαλάκια και τα ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, σε σφήνες και τις ενώνετε κυκλικά μεταξύ τους, κ.π.α σχέδια…

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *