Τσουρέκι του Μοριά, από το gourmed.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πλούσιο αρωματικό τσουρέκι με ενδιαφέρουσα την προσθήκη του γλυκάνισου, και την αντικατάσταση του βουτύρου με ελαιόλαδο και αρκετό γάλα βέβαια. Δοκιμάστε μια παραδοσιακή εκδοχή του κατ’εξοχήν γλυκίσματος του Πάσχα από την Πελοπόννησο.

Συστατικά:

2 φλ. συν 2-3 κ.σ. γάλα
2 φακελάκια ξερή μαγιά
8-9 φλ. αλεύρι για ψωμί
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα
1 κ.γλ. αλάτι
ξύσμα 1 πορτοκαλιού
2 κ.γλ. γλυκάνισο ψιλό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
5 αβγά καλά χτυπημένα

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Οδηγίες:

1. Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια γάλα και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

2. Προσθέτουμε τη μαγιά, ένα φλιτζάνι αλεύρι και ¼ του φλιτζανιού ζάχαρη. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε για μια ώρα το μείγμα να φουσκώσει.

3. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε 7 φλιτζάνια αλεύρι, τα κομμένα αμύγδαλα, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα και το γλυκάνισο.

4. Ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά, το ελαιόλαδο και τα αβγά. Μαλάζουμε το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται η ζύμη.

5. Αλευρώνουμε την επιφάνεια όπου θα δουλέψουμε και αρχίζουμε να πλάθουμε για 10-15 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειαστεί, περισσότερο αλεύρι μέχρι να μαλακώσει η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια.

6. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει, το σκεπάζουμε με ένα πανί και το αφήνουμε σε ένα θερμό και ξηρό μέρος μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του, για περίπου 2 ώρες.

7. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, τη χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια, τα οποία πλάθουμε σε λωρίδες μήκους 30-38 εκ. και διαμέτρου 5 εκ.

8. Βάζουμε 3 λωρίδες δίπλα-δίπλα πιέζοντάς τες μαζί στη μια άκρη και τις τυλίγουμε σε πλεξούδα.

9. Πιάνουμε από την άλλη μεριά τις λωρίδες έτσι ώστε να μείνει άθικτο το τσουρέκι και στερεώνουμε ανάμεσά τους δύο βαμμένα αβγά. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.

10. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C.

11. Χτυπάμε τον κρόκο και το υπόλοιπο γάλα. Αλείφουμε μ’ ένα πινέλο τα τσουρέκια με αυτό το μείγμα και τα πασπαλίζουμε με τα κομμένα αμύγδαλα.

12. Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν.

Το τσουρέκια είναι έτοιμα, όταν τα χτυπήσουμε στο κάτω του μέρος και βγάλουν έναν υπόκωφο ήχο. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Τσουρέκι του Μοριά

https://www.gourmed.gr/syntages/grigores/zymes-tsoyreki-toy-moria

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *