Βάρβαρα ή ασουρές από τις “Μαγειρικές Διαδρομές”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Έθιμο στην γιορτή της Αγίας Βαρβάρας που προστατεύει τα μικρά παιδιά από τις αρρώστειες! Μοιράζουμε το γλυκό σε τρία τουλάχιστον σπίτια!

Συστατικά

Δες εδώ και παρήγγειλε υπέροχες ζεστές ρόμπες και πιζάμες εξαιρετικής ποιότητας για όλη την οικογένεια για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 1/2 κιλό σιτάρι αποφλοιωμένο.
  • 2 κούπες ζάχαρη.
  • 1 πακετάκι σταφίδες.
  • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα.
  • 1 κουταλάκι κανέλλα.
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη.
  • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο.
  • 1/4 κουταλάκι κύμινο.
  • Λίγο αλάτι
  • 2κουταλιές της σούπας σουσάμι καβουρντισμένο ελαφρά.
  • 5-6 κουταλιές αλεύρι καβουρντισμένο να πάρει καστανό χρώμα και μετά χτυπημένο στο μούλτι.
Οδηγίες
  1. Πλένουμε καλά το σιτάρι. Το βάζουμε να μουσκέψει σε  4 κιλά ζεστό νερό 12 ώρες.
  2. Το βάζουμε να βράσει με αυτό το νερό, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Το βράζουμε περίπου 2 ώρες σε σιγανή φωτιά η μέχρι να σκάσει το σιτάρι.
  3. Το στραγγίζουμε σε άλλη κατσαρόλα, το περνάμε με λίγο κρύο νερό για να μείνει λίγο σταθερό. Αυτό το νερό δεν το πετάμε αλλά το προσθέτουμε στο νερό του βρασίματος. Κανονίζουμε να μείνει στη κατσαρόλα αρκετό νερό για να γίνει το ζουμί. Γιαυτό προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται.
  4. Κρατάμε ένα ποτήρι και στο άλλο προσθέτουμε το σιτάρι , την ζάχαρη, τις σταφίδες, το γαρίφαλο, την κανέλα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το σουσάμι και το αλεύρι που διαλύσαμε στο ένα ποτήρι ζουμί που κρατήσαμε.
  5. Το σιγοβράζουμε  μέχρι να γίνει ένας αραιός χυλός. Το βάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε απο πάνω λίγο καρύδι και κανέλα.
Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να βάλουμε  λιγότερη ζάχαρη η περισσότερη ,ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε, επίσης μπορούμε να βάλουμε μέρος του σταριού η όλο  ανάλογα με το πόσο πηχτό το θέλουμε.

Σχόλια
Σχόλιο από annakats , Δευτέρα, 06 Δεκέμβριος 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Κυρία Ειρήνη ” νά είσαι καλά και του χρόνου”. Πολύ πετυχημένη η Βαρβάρα σου. Θα την φτιάξω έστω και ετεροχρονισμένα.Θυμώμουν απο τα παιδικά μου χρόνια τη γεύση της και τα υλικά αλλά μου ξέφευγαν οι λεπτομέρειες. Σ΄ευχαριστώ.
Σχόλιο από hrisag , Τρίτη, 07 Δεκέμβριος 2010 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Αχ τι μου θυμισες Ειρηνη,παρακαλουσα την μανα μου να μας φτιαξει οταν ειμασταν παιδια,μου αρεσει πολυ,να σαι καλα και υγεια στο σπιτικο σου.
Σχόλιο από sofouleli , Δευτέρα, 03 Δεκέμβριος 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Βοήθειά σου Ειρήνη μου. Φέτος δεν έκανα και δεν νιώθω καλα . Το έκανα γιατι την μισή κατσαρόλα θα την φάω εγω. Θέλω να πω στις φίλες μας τις πατριωτισσές μου.. τις Αθηναίες που δεν έχουν αυτο το έθιμο το έμαθα εδω στην Μακεδονία και ειναι τόσο όμορφο. φτάχτε το και θα μας θυμηθειτε . μπραβο Ειρηνούλα.
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *