“Αντιμετωπίστε την κόπωση μέσω της διατροφής! “, από το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Εναλλακτική Διατροφή, Απαλλαγείτε από την Κόπωση

Οι απαιτήσεις της ζωής αυξάνονται συνεχώς κι εμείς δε σταματάμε να ψάχνουμε τρόπους, για να ξεπεράσουμε την κούραση από το βαρύ πρόγραμμα της καθημερινότητας. Όταν όμως δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο, η λύση είναι πολύ πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε και βρίσκεται στη σωστή διατροφή.
Τακτικά Γεύματα

Ένα πρώτο μυστικό για την αντιμετώπιση της κούρασης αποτελούν τα τακτικά γεύματα, κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Η διατροφή μας πρέπει να είναι πλούσια σε βιταμίνες κι ιχνοστοιχεία.

Επαρκής πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων

Πολλές φορές η κούραση οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, που προκαλεί τη σιδηροπενική αναιμία. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, έρευνες συνδέουν την εμφάνιση της κούρασης με την έλλειψη στοιχείων όπως είναι το μαγνήσιο, το κάλιο, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β κι η βιταμίνη C. Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίζονται μέσω ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής, που θα παρέχει τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Η επιλογή όμως αυτών των σκευασμάτων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, κατόπιν αξιολόγησης της κατάστασης και σχετικής σύστασης από έναν Ειδικό Διατροφολόγο.

Σωστός συνδυασμός των τροφών

Συχνό αίτιο της κούρασης αποτελεί επίσης το φαινόμενο της λειτουργικής υπογλυκαιμίας. Σε αυτή την περίπτωση η γλυκόζη του αίματος (το γνωστό ως σάκχαρο) έχει μεγάλες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά πάντα μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα. Η λύση τότε είναι ο σωστός συνδυασμός τροφών. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να συνδυάζουμε στα γεύματά μας τους σύνθετους υδατάνθρακες (δημητριακά ολικής άλεσης ή λαχανικά) με την πρωτεϊνη. Ένα καλό παράδειγμα γεύματος είναι ο συνδυασμός κοτόπουλου με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης και σαλάτα.

Μην ξεχνάμε ακόμη ότι η συστηματική άσκηση βοηθάει στην αντιμετώπιση της κούρασης, αφού βελτιώνει την οξυγόνωση του αίματος. Κατά τη διάρκεια της άσκησης παράγονται επίσης ενδορφίνες, που ευθύνονται για την καλή διάθεση κι ευεξία μετά τη γυμναστική.

Τέλος θυμηθείτε ότι το stress «ρουφάει» την ενέργεια κι εξαντλεί. Προσπαθήστε λοιπόν να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις κι επικεντρωθείτε στα ουσιαστικά σημαντικά για τη ζωή, πράγματα.

 

ΘΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

http://www.mypersonaltrainer.gr/

Δασκαρόλη 67 Γλυφάδα

Τηλ: 210 9960989

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *