“Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : μπορούμε να φάμε γλυκά;” , από την Διαιτολόγο– Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τα Χριστούγεννα είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που παραδοσιακά φτιάχνουμε, σερβίρουμε, αγοράζουμε και δωρίζουμε γλυκά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Οι μεγάλοι «χαμένοι» των γιορτών, οι διαβητικοί, βρίσκονται στο περιθώριο αφού για χρόνια έχουμε μάθει να τους απαγορεύουμε την κατανάλωση των γλυκών.

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : οι νεότερες εξελίξεις

Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες που αφορούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να αποφύγουν εντελώς τα γλυκά, αλλά να τα εντάξουν στην διατροφή τους τις μέρες των γιορτών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην απορυθμιστούν.

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : μερικές χρήσιμες συμβουλές

Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : μερικές χρήσιμες συμβουλές Πως μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στο Χριστουγεννιά

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πως μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα των διαβητικών; Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι :

  • Στην ομάδα των γλυκών συμπεριλαμβάνονται : όλα των ειδών γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά, τα αναψυκτικά, οι ξηροί καρποί και τα ξερά φρούτα που είναι επικαλυμμένα με ζάχαρη, οι χυμοί του εμπορίου και τα αλκοολούχα ποτά που έχουν ζάχαρη. Προσέξτε λοιπόν τι και πως το καταναλώνετε.
  • Τα γλυκά είναι πηγή πολλών θερμίδων λόγω πολλές περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και λιπαρά, είναι όμως φτωχά σε θρεπτική αξία. Μην αντικαθιστάτε τα γεύματα με γλυκά γιατί δεν θα λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Τα γλυκά ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία των υδατανθράκων (απλοί υδατάνθρακες λόγω ζάχαρης). Εάν πρόκειται να φάτε γλυκό στο γιορτινό τραπέζι, φροντίστε να περιορίσετε τους υπόλοιπους υδατάνθρακες που θα φάτε ταυτόχρονα όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, γέμιση με ρύζι.
  • Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : τις γιορτινές ημέρες, περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πολλά φρούτα που επίσης εμπεριέχουν υδατάνθρακες. Έτσι θα αποφύγετε να ανεβάστε πολύ τα σάκχαρο του αίματος σας.
  • Μην κάθεστε στο γιορτινό τραπέζι τελείως νηστικοί. Το άδειο στομάχι θα οδηγήσει τους υδατάνθρακες που θα φάτε σε ταχεία απορρόφηση και σε απότομη αύξηση του σακχάρου σας.
  • Καταναλώστε το γλυκό αρκετή ώρα μετά το φαγητό σας. Μην τρώτε το γλυκό σας αμέσως μετά το φαγητό γιατί η ποσότητα των υδατανθράκων είναι ήδη αυξημένη και θα αυξηθεί περεταίρω με την κατανάλωση του γλυκού.
  • Καταναλώστε αρκετές πρωτεΐνες από τα κρεατικά και τα λαχανικά, ώστε η απορρόφηση της ζάχαρης από το γλυκό που θα φάτε να μην  οδηγήσει σε απότομη αύξηση του σακχάρου του αίματος.
  • Όσα ποτά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η στέβια και η σουκραλόζη δεν περιέχουν καθόλου υδατάνθρακες και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα. Μπορεί όμως να περιέχουν λιπαρά και πολύ αλεύρι, άρα να έχουν πολλές θερμίδες.

 Διαβήτης και Χριστουγεννιάτικο τραπέζι : μερικές χρήσιμες συμβουλές Πως μπορούμε να εντάξουμε τα γλυκά στο Χριστουγεννιάτικο γεύμα των διαβητικών;

http://www.diaitologia.gr/diavitis-xristougeniatiko-trapezi/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *