“Διαβήτης: Οι κακές συνήθειες αλλοιώνουν τη μέτρηση του σακχάρου” ,από τον ‘Αγγελο Κλείτσα, Ειδικό Παθολόγο– Διαβητολόγο και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ένας ασθενής με οποιοδήποτε τύπο διαβήτη χρειάζεται σε συχνή βάση να μετράει το σάκχαρό του, προκειμένου να το διατηρήσει σε επίπεδα κοντά στο φυσιολογικό και να αποφύγει τις επιπλοκές της νόσου.

Υπάρχουν όμως ορισμένες κακές συνήθειες που μπορεί να αλλοιώσουν τη μέτρηση στο σπίτι. Οι ταινίες της μέτρησης είναι στην πραγματικότητα μικρά πλαστικά ιατρικά εργαστήρια, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται με καθαρά χέρια, καθώς οτιδήποτε υπάρχει πάνω τους μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Αν για παράδειγμα κάποιος έχει ζάχαρη στο δάκτυλό του, αυτή μπορεί να μολύνει το δείγμα του αίματος και η τιμή του σακχάρου να βγει υψηλότερη από το πραγματικό.

Συνεπώς οι ασθενείς θα πρέπει να φροντίσουν να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν κάνουν τη μέτρηση, καθώς και να τα στεγνώνουν καλά, διότι η υγρασία στο δάκτυλο μπορεί να αραιώσει το δείγμα του αίματος και να οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή σακχάρου από την κανονική.

Η απολύμανση των χεριών είναι επίσης που χρειάζεται προσοχή. Όποιος χρησιμοποιεί οινόπνευμα ή απολυμαντικό χεριών δεν πρέπει να προχωρά στη μέτρηση αν δεν στεγνώσουν πρώτα εντελώς τα χέρια του. Το σκούπισμα με ένα καθαρό βαμβακερό ύφασμα έπειτα από την απολύμανση συμβάλλει στη μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ακόμη, συνίσταται να γίνεται ποιοτικός έλεγχος σε κάθε καινούργιο κουτάκι ταινιών προκειμένου να βεβαιώνεται ότι λειτουργούν άριστα. Ο έλεγχος αυτός γίνεται με το ειδικό διάλυμα για τις ταινίες ως εξής: βάλτε την ταινία στον μετρητή σακχάρου σαν να επρόκειτο να κάνετε μέτρηση αίματος και σταλάξτε στην άκρη της μία ή δύο σταγόνες από το διάλυμα. Η μέτρηση στη συνέχεια θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων που αναγράφει η συσκευασία των ταινιών.

Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η φύλαξη των ταινιών. Θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό χώρο και όχι στο φαρμακείο του μπάνιου ή στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου, καθώς η ζέστη, το κρύο και η υγρασία μπορεί να τους δημιουργήσουν προβλήματα.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Στην περίπτωση που ο ασθενής δει μια τιμή στο σάκχαρο που δεν συνάδει με το πως αισθάνεται, τότε θα πρέπει να επαναλάβει τη μέτρηση λίγα λεπτά αργότερα.

Τέλος, απαραίτητο είναι να μην χρησιμοποιούνται οι ταινίες μετά την ημερομηνία λήξεώς τους διότι το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι αλλοιωμένο.

Άγγελος Κλείτσας,  ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος

ΚΙΝ: 6946061863

Email: [email protected]

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος Καλαμαριά,
55133 Θεσσαλονίκη

http://yourdoc.gr/diavitis-sinithies-metrisi-sakxarou/

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *