“Διαβήτης και γρίπη”, από τον Δημήτριο Ρηγόπουλο,MD, PhD Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο και το kalikardia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Γράφει o
Δημήτριος Ρηγόπουλος,MD, PhD
Στρατιωτικός Ιατρός, Παθολόγος-Διαβητολόγος

Εάν πάσχεις από διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγεις την γρίπη. Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που μπορεί να απορυθμίσει το σάκχαρο σου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να απειλήσει ακόμα και τη ζωή σου.

Στον διαβήτη υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία για όλες τις λοιμώξεις. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι το αμυντικό σύστημα στον διαβήτη, είναι ασθενέστερο και πιο επιρρεπή, ιδιαίτερα στη γρίπη.

Πως θα καταλάβεις ότι πάσχεις από γρίπη; Τα συμπτώματα είναι πολλά και συνήθως ξεκινούν με υψηλό πυρετό. Εμφανίζεται γενική κατάπτωση, με πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις. Συνοδεύεται με πονοκέφαλο και τσούξιμο στα μάτια. Συνυπάρχει ρινική καταρροή, ξηρός βήχας και πόνος στο λαιμό.

Όταν πάσχεις από γρίπη και έχεις διαβήτη, το σάκχαρο σου θα παρουσιάσει απρόβλεπτες διακυμάνσεις. Γενικότερα υπάρχει η τάση οι τιμές της γλυκόζης να ανεβαίνουν, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και απότομες πτώσεις, ανάλογα και με την αντιδιαβητική αγωγή, που λαμβάνεις. Αυτό συμβαίνει διότι η λοίμωξη προκαλεί στρες και έκκριση ορμονών που ανταγωνίζονται τη δράση της ινσουλίνης.

Για την ασφάλεια σου, θα πρέπει να μετράς συχνά το σάκχαρο σου. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι τα αντιδιαβητικά φάρμακα που παίρνεις, συνεχίζουν να δουλεύουν. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μπορεί να εμφανιστεί υπογλυκαιμία. Για να αποφύγεις ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να έχεις συχνά μικρά γεύματα, με περίπου 15 γραμμάρια υδατάνθρακα (δυο φρυγανιές, μισό ποτήρι χυμό, κ.α.).

Εάν πάσχεις από διαβήτη τύπου 1, θα πρέπει να μετράς και τις κετόνες, διότι αυτές σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές γλυκόζης, μπορεί να σε οδηγήσουν στην ανάπτυξη της διαβητικής κετοξέωσης. Η διαβητική κετοξέωση μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή σου.

Η γρίπη μπορεί να μειώσει την όρεξη και να έχεις τάση για έμετο. Αυτό σε συνδυασμό με τον υψηλό πυρετό μπορεί να σου προκαλέσει αφυδάτωση. Προσπάθησε να πίνεις συνέχεια μικρές ποσότητες υγρών χωρίς ζάχαρη, για να είσαι πάντα ενυδατωμένος.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η θεραπεία της γρίπης περιλαμβάνει αντιπυρετικά και αντιφλεγμονώδη χάπια, σε συνδυασμό με αντιβηχικά σιρόπια. Στην περίπτωση που έχεις διαβήτη, θα πρέπει να αποφεύγεις τα αντιβηχικά που έχουν ζάχαρη. Αντίθετα η γρίπη δεν θεραπεύεται με αντιβιοτικά και η χρήση τους δεν ωφελεί.
Η πιο σημαντική πρόκληση είναι να μην πάθεις γρίπη. Να αποφεύγεις να βρίσκεσαι σε πολυσύχναστα μέρη και να απολυμαίνεις τα χέρια σου με αντισηπτικά μαντιλάκια, όταν κινείσαι σε δημόσιους χώρους. Ο καλύτερος τρόπος, όμως, είναι να κάνεις το εμβόλιο της γρίπης κάθε χρόνο στις αρχές του Φθινοπώρου.

Πηγές:
1.American Diabetes Association: “Flu & Pneumonia Shots” and “Surviving Sick Days.”
2. Centers for Disease Control: “Key Facts About Seasonal Influenza (Flu).”
3. FDA: “Influenza Virus Vaccine” and “Study: Half of people at high risk unaware they need a flu shot.”

 

 

http://www.kalikardia.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B2%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%80%CE%B7/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *