“Κυβερνοχονδρίαση: Σταματήστε να κοιτάτε τα συμπτώματά σας στο ίντερνετ!”, από την Ιόλη Πολύζου και το mama365.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει υποκύψει στον πειρασμό να ψάξει τα συμπτώματά του στο διαδίκτυο. Και όσοι από εμάς το έχουμε κάνει, αμέσως το έχουμε μετανιώσει- δύσκολα ένα απλό σύμπτωμα δεν θα παρουσιαστεί ως κάτι θανατηφόρο! Υπάρχουν όμως κάποιοι που, αντί να κλείσουν τον υπολογιστή τους, σερφάρουν ώρες ατελείωτες στο ίντερνετ ψάχνοντας ασθένειες που να ταιριάζουν με τα συμπτώματά τους. Το έντονο άγχος και ο φόβος για οτιδήποτε αφορά την υγεία τους τους καθοδηγεί σε λάθος μονοπάτια, όπως να κάνουν διάγνωση μόνοι τους.

Αν βρίσκετε ομοιότητες με αυτούς τους «κάποιους», τότε πάσχετε από κυβερνοχονδρίαση και χωρίς να θέλουμε να σας στενοχωρήσουμε, αυτό μάλλον θα χειροτερεύσει την κατάσταση της «υγείας» σας, παρά θα την καλυτερεύσει.

Κυβερνοχονδρίαση: Σταματήστε να κοιτάτε τα συμπτώματά σας στο ίντερνετ!

Τι είναι η κυβερνοχονδρίαση

H κυβερνοχονδρίαση χρησιμοποιείται ως όρος από τους ψυχολόγους για να χαρακτηρίσει ένα υποχόνδριο άτομο που ψάχνει ιατρικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Φοβάται ότι πάσχει από κάποια ασθένεια ή ότι θα νοσήσει,  γι’ αυτό και ψάχνει τα συμπτώματά του στο ίντερνετ για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει. Οι εξειδικευμένες πληροφορίες που βρίσκει σχετικά με την υγεία του σε συνδυασμό τις λειψές ιατρικές του γνώσεις, τον οδηγούν στο να ερμηνεύει διαφορετικά όποιο τυχόν σύμπτωμα έχει, με αποτέλεσμα να τρομοκρατείται ακόμη περισσότερο.

Πώς επηρεάζει η κυβερνοχονδρίαση τη ζωή του ατόμου

Όπως συμβαίνει και με οποιαδήποτε άλλη ψυχολογική διαταραχή, οι αρνητικές συνέπειες είναι πολλές και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή του ατόμου.

Χάνει την εμπιστοσύνη του στους γιατρούς

Τα άτομα που πάσχουν από κυβερνοχονδρίαση επισκέπτονται τον γιατρό τους ήδη πεπεισμένοι ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια. Στην περίπτωση μάλιστα που ο γιατρός δεν επιβεβαιώσει τις υποψίες τους, δεν διστάζουν να τον αμφισβητήσουν. Ειδικά στο εξωτερικό πάρα πολλοί επιστήμονες της υγείας παραπονιούνται για ασθενείς που δηλώνουν άρρωστοι ή ότι πάσχουν από κάποια θανατηφόρα νόσο, ακόμη κι αν έχουν ένα απλό πονοκέφαλο. Αυτή η κατάσταση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το έργο των γιατρών.

Απομονώνονται

Αυτά τα άτομα τείνουν να απομονώνονται και να απομακρύνονται από τον περίγυρο τους, ακόμη και από τους πιο στενούς συγγενείς τους, καθώς πιστεύουν ότι δεν τους κατανοούν. Έχουν την απαίτηση να τους συμπεριφέρονται ως «ασθενείς» και να τους καθησυχάζουν. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, θεωρούν ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά με αποτέλεσμα να επιλέγουν την μοναξιά τους.

Νιώθουν έντονο στρες

Οι περισσότερες από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν είναι έγκυρες και αξιόπιστες. Πολλά κοινά συμπτώματα μπορεί να μαρτυρούν μια απλή ίωση, αλλά και κάτι πιο σοβαρό. Καθώς το άτομο δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει αυτά τα δύο, βιώνει έντονο στρες το οποίο το δυσκολεύει στην καθημερινότητά του. Μπορεί να τον βασανίζει μια υποψία για την υγεία του, όπως το ότι έχει ταχυπαλμία και να μην μπορεί να ησυχάσει μέχρι να βρει από τι πάσχει.

Πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς την κυβερνοχονδρίαση

Είναι πολύ σημαντικό για αυτά τα άτομα να συνειδητοποιήσουν ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά τους έχει ψυχολογικό υπόβαθρο και ότι πρέπει να επισκεφθούν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να «θεραπευτούν». Οι συγγενείς και οι φίλοι πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να βοηθήσουν το υποχόνδριο άτομο να καταλάβει ότι το σώμα του είναι υγιές. Ακόμη και αν προβάλλει αντίσταση στην θεραπευτική διαδικασία, ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη είναι κάποιον να τον ακούσει και να τον πάρει στα σοβαρά και όχι να βρει λύση στο πρόβλημά του.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *