“Γιατί δεν πρέπει να παραλείπουν το πρωινό οι διαβητικοί”, από το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου για την υπόλοιπη μέρα, προκαλώντας επικίνδυνες αυξήσεις έπειτα από κάθε επόμενο γεύμα, προειδοποιούν επιστήμονες από το Ισραήλ.

Σε μελέτη με μικρό αριθμό εθελοντών ανακάλυψαν πως τις μέρες δίχως πρωινό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους ήταν κατά 37% υψηλότερα το μεσημέρι απ’ ό,τι όταν έτρωγαν πρωινό. Την ώρα του βραδινού, δε, εξακολουθούσαν να είναι αυξημένα, με τη διαφορά να φτάνει το 27% σε σύγκριση με το βραδινό σάκχαρο που είχαν τις μέρες που είχαν φάει πρωινό.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλη κλινική σημασία, διότι τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα περισσότεροι ενήλικες παραλείπουν το πρωινό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντανιέλα Γιακούμποβιτς, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Τόσο αυτή όσο και προγενέστερες μελέτες, όμως, έχουν δείξει ότι η τακτική αυτή είναι επιβλαβής για την υγεία και τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στην περίπτωση των πασχόντων από διαβήτη. «Και αυτό, διότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα βλάπτουν στα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα αγγεία και τα νεύρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια».

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Diabetes Care», συμμετείχαν 22 υπέρβαροι εθελοντές με τύπου 2 διαβήτη, μέσης ηλικίας 57 ετών.

Για δύο μέρες κατανάλωσαν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων και τα ίδια υγιεινά φαγητά για μεσημεριανό και βραδινό, αλλά τη μία μέρα έφαγαν επίσης ένα πρωινό και την άλλη όχι. Την ημέρα που είχαν φάει πρωινό τα μέσα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τους ήταν 192 mg/dl μετά το μεσημεριανό τους φαγητό και 215 mg/dl μετά το βραδινό. Ωστόσο την ημέρα που παρέλειψαν το πρωινό, το σάκχαρό τους εκτοξεύθηκε στα268 mg/dl μετά το μεσημεριανό και στα 298 mg/dlμετά το βραδινό.

«Ως φαίνεται, η παρατεταμένη αφαγία εξαιτίας της παράλειψης του πρωινού αδρανοποιεί τα βήτα-κύτταρα του παγκρέατος, τα οποία χρειάζονται περισσότερη ώρα μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος για να ενεργοποιηθούν και να ρυθμίσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», είπε η δρ Γιακούμποβιτς. Και κατέληξε: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ακόμα κι αν ένας πάσχων από διαβήτη προσέχει τη διατροφή του, θα βλάψει την ασθένειά του εάν παραλείπει το πρωινό. Επομένως αυτό είναι κάτι που αντενδείκνυται στους συγκεκριμένους ασθενείς».

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
Καλαμαριά, 55133
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 488688
Κιν. 6946061863
Email ad. [email protected]

 

http://yourdoc.gr/paraleipoun-prwino-diavitikoi/

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *