“Γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων και διαβήτης”, από την Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγο -Διατροφολόγο και το Balancediet.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σακχαρώδης διαβήτης

Ο διαβήτης, είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Στις μέρες η εμφάνιση του είναι πιο συχνή από ποτέ.  Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με διαβήτη έχει τετραπλασιαστεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.  Το τραγικό είναι ότι  κάνει την εμφάνιση του σε ολοένα και νεαρότερες ηλικίες.  Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν  ότι η αυστηρή ρύθμιση του σακχάρου μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμη και να εμποδίσει τις επιπτώσεις από τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου.  Τέτοιος αυστηρός έλεγχος είναι πλέον δυνατός χάριν στις καινοτομικές  θεραπείες.  Το άρθρο αυτό  θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το θέμα του σακχάρου και να διαχειριστείτε το διαβήτη σας.

Υδατάνθρακες και σακχαρώδης διαβήτης

Όλοι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,  γνωρίζουν πολύ καλά  ότι  όταν καταναλώνουν υδατάνθρακες, το σάκχαρο του αίματός τους  ανεβαίνει.  Γνωρίζουν ακόμη ότι το συνολικό ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνουν σε ένα γεύμα,  καθορίζει  σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά του σακχάρου στο αίμα.   Επίσης γνωρίζουν ότι  και  τα ίδια τα τρόφιμα  παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα του σακχάρου.  Για παράδειγμα μια μερίδα λευκό ρύζι έχει σχεδόν την ίδια γλυκαιμική απόκριση όπως η επιτραπέζια ζάχαρη, δηλαδή γρήγορη και υψηλή άνοδο των επίπεδων σακχάρου στο αίμα.  Από την άλλη  μία μερίδα φακές έχει σαφώς  πιο αργή και  μικρότερη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου.

Έτσι η επιλογή καλών πηγών υδατανθράκων μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγχετε τόσο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας όσο και σωματικό σας βάρος.  Ακόμη  κι αν δεν  πάσχετε από διαβήτη ή  δεν έχετε επιπλέον κιλά, το να τρώτε τρόφιμα που αποτελούν  καλές πηγές υδατανθράκων, μπορεί να σας  προστατεύσει από  χρόνιες  παθήσεις, καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου και φυσικά από την εμφάνιση διαβήτη.

Γλυκαιμικός δείκτης και τρόφιμα

Ο γλυκαιμικός δείκτης βαθμολογεί την επίδραση  συγκεκριμένης ποσότητας κάποιου τροφίμου στα επίπεδα του σακχάρου σε σύγκριση πάντα με ίδια ποσότητα καθαρής γλυκόζης. Ένα τρόφιμο με  γλυκαιμικό δείκτη 28  αυξάνει το σάκχαρο το αίματος στο αίμα μόνο κατά 28%  σε σχέση πάντα με  την  καθαρή γλυκόζη.  Ένα τρόφιμο με γλυκαιμικό δείκτη 95 ανεβάζει το σάκχαρο του αίματος λίγο πολύ όσο και η καθαρή γλυκόζη.

Γλυκαιμικός δείκτης και σάκχαρο αίματος

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) έχουν ως αποτέλεσμα  το γρήγορο  και μεγάλο ανέβασμα της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.  Αντίθετα χαμηλού γλυκαιμικού  δείκτη τρόφιμα έχουν μια πιο αργή και μικρότερη επίδραση

Χρησιμοποιώντας τον γλυκαιμικό δείκτη

Η Χρησιμοποίηση του γλυκαιμικού δείκτη είναι εύκολη υπόθεση:  Επιλέξτε τα τρόφιμα με χαμηλό GI  αντί εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού GI (βλ. παρακάτω), και μετριάστε την κατανάλωση των τροφίμων με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη.

  • Τρόφιμα Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη  (GI< 55):  Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, όσπρια,  μη επεξεργασμένα δημητριακά και ζυμαρικά, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και ξηροί καρποί.

  • Τρόφιμα  μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη (GI 56 με 69): Πατάτες και γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, κουσκούς,  δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα) κλπ.

  • Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (GI  > 70 ):  Λευκό ψωμί,  τα περισσότερα κράκερς,  μπακέτες,  κέικ, ντόνατς, κρουασάν,  πολλά από τα δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών, πατατάκια, μπισκότα κλπ

Μετατροπές για την μείωση του γλυκαιμικού δείκτη

Αντί για αυτά με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Καταναλώστε αυτά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Λευκό ρύζι

Καστανό ρύζι

Επεξεργασμένα δημητριακά

Δημητριακά ολικής άλεσης (all bran)

Ψητή πατάτα

Ζυμαρικά ολικής, πλιγούρι

Λευκό ψωμί

Ολικής άλεσης ψωμί

Καλαμπόκι

Αρακά ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά

 

https://www.balancediet.gr/%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%af%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%82/

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *