“Γνωρίστε την διατροφική αξία κάποιων εναλλακτικών μορφών γάλακτος”, από την Κατερίνα Κουρουπάκη , Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το γάλα είναι μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή και έχει συνδεθεί με την καλή υγεία. Για πολλά χρόνια το μόνο διαθέσιμο γάλα ήταν αυτό της ζωικής προέλευσης, όμως σήμερα υπάρχουν πολλές μη ζωικές επιλογές. 
Οι «εναλλακτικές» μορφές γάλακτος είναι μια καλή λύση για περιπτώσεις όπως είναι οι αλλεργίες, η δυσανεξία στην λακτόζη ή ακόμα και η vegan διατροφή. Από τα πιο διαδεδομένα «εναλλακτικά» γάλατα είναι αυτό της σόγιας, το οποίο προέρχεται από εκχύλισμα φασολιού σόγιας. Έχει παρόμοιο διατροφικό προφίλ με το γάλα αγελάδας, και συχνά είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο, βιταμίνη Α και D και ριβοφλαβίνη. Οι ισοφλαβόνες που περιέχει η σόγια σχετίζονται με σημαντικά οφέλη, όπως πρόληψη κατά των καρδιακών παθήσεων κ.α.

Μια άλλη εναλλακτική πηγή είναι το γάλα από αμύγδαλο, το οποίο έχει πολύ λιγότερη πρωτεΐνη, μέταλλα, λιπαρά οξέα και βιταμίνες από τα δυο προηγούμενα αλλά προσφέρει μια ευχάριστη γεύση παρέχοντας ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό της βιταμίνης Ε. Το γάλα ρυζιού επίσης συστήνεται σε ευαίσθητους πληθυσμούς, όπως άτομα ευπαθή σε αλλεργίες.
Παρέχει υψηλά ποσοστά υδατανθράκων και χαμηλά πρωτεΐνης. Τέλος, υπάρχει και το γάλα καρύδας το οποίο έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και χαμηλότερο διατροφικό προφίλ από το αγελαδινό γάλα.

 

 

Από την Κατερίνα Κουρουπάκη,

Επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.neadiatrofis.gr/2014/05/gnoriste-th-diatrofikh-axia-kapoion-enallaktikon-morfon-galaktos.html

 

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *