“Νηστεία και Υγεία – 5 Tips για Ισορροπημένη Διατροφή”, από την Διαιτολόγο -Διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη και το Healthy cooking!
2. Κάντε τα λαχανικά πρωταγωνιστές. Μην αναλώνετε τη σκέψη σας στο τι δεν μπορείτενα φάτε, αλλά σε όλα αυτά που μπορείτε να φάτε! Ένα πλούσιο γεύμα δεν χρειάζεται να έχει σαν πρωταγωνιστή το κρέας. Τα λαχανικά είναι εξίσου νόστιμα και υπάρχουν πολλές πολλές συνταγές που μπορεί κανείς να φτιάξει. Πάνε οι εποχές που νηστεία σήμαινε φακές – μακαρόνια – καλαμαράκια τηγανιτά (τουλάχιστον εγώ έτσι μεγάλωσα). Τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), έχουν χαμηλές θερμίδες και λόγω των φυτικών ινών, δημιουργούν μεγάλο κορεσμό.
3. Στοχεύστε στην ποικιλία. Η ποικιλία στα γεύματά σας θα εξασφαλίσει ότι παίρνετε σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, θα πάρετε πρωτεΐνη από τα φασόλια και θα πάρετε βιταμίνη A, C και Κ από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προσπαθήστε να έχετε διάφορα χρώματα στα πιάτα σας. Τα φρούτα και λαχανικά του ιδίου χρώματος σας δίνουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Ενώ, όταν έχετε μία πολύχρωμη σαλάτα, είναι σίγουρο ότι έχετε καλύψει κάποιες ανάγκες σε περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
4. Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης. Αλλάζοντας το λευκό ψωμί και λευκά μακαρόνια με ολικής άλεσης προϊόντα, όπως πολύσπορο ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και κινόα προσθέτετε σίδηρο και βιταμίνες B12 στη διατροφή σας (βλ. παρακάτω). Επίσης αυξάνετε τη ποσότητα φυτικών ινών και έτσι μπορείτε να αισθάνεστε πιο χορτάτοι.
5. Προσέξτε το σίδηρο και τη βιταμίνη B12. Tα ζωικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου και βιταμίνης Β12. Σε μία χορτοφαγική διατροφή μπορούμε να βρούμε σίδηρο στα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και βιταμίνη Β12 σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκετα στα φυτικά τρόφιμα (μη αιμικός σίδηρος) δεν απορροφάται με τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο στα κρέατα (αιμικός σίδηρος). Για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου καλό θα ήταν να προσθέτετε μία πηγή βιταμίνης C στα γεύματά σας, όπως ντομάτα, πιπεριά και εσπεριδοειδή. Καλό θα ήταν όσοι γνωρίζετε ότι έχετε έλλειψη αυτών των στοιχείων να μιλήσετε με το γιατρό σας, μήπως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της νηστείας.
Αφήστε μια απάντηση