“Ο Στιγμιαίος Καφές αγαπά την Καρδιά σου”, από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο M.Sc. Νίκο Ζέρβα και το mednutrition.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
  • Αν ο στιγμιαίος καφές αποτελεί και τη δική σας αγαπημένη συνήθεια χειμώνα- καλοκαίρι, τότε σας έχω πολύ καλά νέα! Η συνήθεια αυτή προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σας γενικότερα. Τι ισχύει όμως για τη λειτουργία της καρδιάς; Διαβάστε τις πρόσφατες επιστημονικές ενδείξεις για τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης στιγμιαίου καφέ και της καρδιακής λειτουργίας στο παρακάτω  άρθρο!

Ενδεχομένως να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που η πρώτη τους κίνηση κάθε πρωί είναι να φτιάξουν έναν καφέ, είτε πίνεις έναν είτε παραπάνω μέσα στην ημέρα σου! Και τον επιλέγεις για να σε τονώσει, να σε ξυπνήσει ή γιατί πολύ απλά αυτή η γεύση έχει γίνει μια καλή πρωινή συνήθεια. Και τι πιο εύκολο από το να φτιάξεις έναν καφέ «στη στιγμή»!

 

Μια καθημερινή συνήθεια

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο. Και αυτό γιατί είναι πιο γρήγορος αλλά και εύκολος στην παρασκευή του. Η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ είναι επίσης διαδεδομένη και στη χώρα μας και υπάρχουν αρκετές βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με την θετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία μας. Αρκετοί όμως είναι και οι μύθοι που έχουν ακουστεί γύρω από το συγκεκριμένο ρόφημα, ιδιαίτερα όσον αφορά την επίδρασή του στη λειτουργία της καρδιάς μας.

Στιγμιαίος καφές και Υγεία

Γνωρίζουμε ήδη πως ο καφές αποτελεί μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών συστατικών, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό μας από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και συνδέονται με την πρόληψη εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος Parkinson και Alzheimer. Αναφορικά όμως με τη επίδραση του καφέ στην υγεία της καρδιάς μας, δεν υπήρχαν επαρκή δεδομένα μέχρι τώρα που να κάνουν γνωστή την επίδρασή του στην αρτηριακή πίεση αλλά και στη δομή και στη λειτουργία των αγγείων.

Τι θέση έχει, λοιπόν, ο στιγμιαίος καφές στην καρδιά μας;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό έρχεται να δώσει πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Αναλύθηκε δείγμα άνω των 1000 υγιών ατόμων αλλά και ατόμων που παρουσίαζαν διάφορους παράγοντες κινδύνου, που επηρεάζουν την εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατανάλωναν ήδη 1-2 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ καθημερινά. Η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να ερευνήσει τη σχέση του στιγμιαίου καφέ με την αρτηριακή πίεση, αλλά και την επίδρασή του στη δομή και τη λειτουργία των αγγείων της καρδιάς, αναφορικά με τη γήρανση των αγγείων, τη σκληρότητά τους αλλά και την υπερτροφία της καρδιάς.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Πιες καφέ με την «καρδιά σου»!

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως:

Η καθημερινή μακροχρόνια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, πάντα με μέτρο (1-2 φλιτζάνια ημερησίως) είναι απόλυτα ασφαλής και μπορεί να συμπεριληφθεί στα πλαίσια μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Συμπερασματικά

Διαβάζοντας την ανωτέρω έρευνα μας λύνονται, λοιπόν, όλες μας οι απορίες σχετικά με το στιγμιαίο καφέ και την επίδρασή του στην υγεία της καρδιάς μας. Ο στιγμιαίος καφές περιέχει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη ενώ διατηρεί την πλούσια σύστασή του σε αντιοξειδωτικά. Είναι, λοιπόν, κατανοητό πως η κατανάλωσή του, όχι μόνο δεν είναι επιβαρυντική για την υγεία της καρδιάς μας, αλλά η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι και δυνητικά ευεργετική.

Απόλαυσε, λοιπόν, τον αγαπημένο σου στιγμιαίο καφέ και κάνε καλό σε ό,τι πολυτιμότερο έχεις. Την καρδιά σου!

  • ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Νίκος Ζέρβας
ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ   Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου “Από το ράφι στο καρότσι – Οδηγός διατροφής στο supermarket!”των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

https://www.mednutrition.gr/portal/lifestyle/diatrofi/17012-o-stigmiaios-kafes-agapa-tin-kardia-sou?utm_source=newsletter_2069&utm_medium=email&utm_campaign=copy
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *