“Κράνμπερι: Σε ποια ποσότητα βελτιώνουν τη μνήμη και απομακρύνουν τον κίνδυνο άνοιας”, από το onmed.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η καθημερινή κατανάλωση κράνμπερι μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του κινδύνου της άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι επιστήμονες έδωσαν σε υγιείς ηλικιωμένους 100 γραμμάρια από το συγκεκριμένο φρούτο καθημερινά για ορισμένο διάστημα.

Οι εθελοντές που έφαγαν κράνμπερι σε σκόνη -η οποία έχει πολύ πικρή γεύση- είχαν καλύτερη ανάκληση μνήμης μετά από 12 εβδομάδες.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν κράνμπερι είχαν καλύτερη ροή αίματος σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου.

Είχαν επίσης 9% χαμηλότερη κακή χοληστερόλη, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό «μπορεί εν μέρει να συμβάλει στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας».

Η «κακή» LDL χοληστερόλη ευθύνεται για τον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών και τη σκλήρυνση των αρτηριών, μειώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Οι γιατροί συνιστούν να τρώμε τα κράνμπερι ωμά ή αναμεμειγμένα αντί να τα πίνουμε σε μορφή χυμού, ο οποίος περιέχει πολλή ζάχαρη.

Η έντονη γεύση τους όμως είναι αυτή που αποτρέπει πολλούς ανθρώπους από την κατανάλωσή τους στην αρχική τους μορφή. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι τα προτιμούν αποξηραμένα.

Οι μισοί από τους 60 ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι ήταν μεταξύ 50 και 80 ετών, λάμβαναν σκόνη αποξηραμένων κράνμπερι. Στους άλλους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.

One Glass With Homemade Freshly Cranberry Juice And A Bowl Of Cranberries On A Gray Concrete Table

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers in Nutrition, ανέλυσε εξετάσεις αίματος και μαγνητικές τομογραφίες ανδρών και γυναικών που δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην αρχή και στο τέλος της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες που έπασχαν από σοβαρές ασθένειες, ήταν καπνιστές ή λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή, αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Τα μέλη της ομάδας ελέγχου λάμβαναν εικονικό φάρμακο, ενώ οι υπόλοιποι λάμβαναν 4,5 γραμμάρια σκόνης κράνμπερι.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να εντάξουν στη μελέτη όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια, ώστε να διασφαλίσουν ότι ακολουθούσαν παρόμοια διατροφή.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις και γνωστικά τεστ στην αρχή της μελέτης και μετά από 12 εβδομάδες, προκειμένου να ελεγχθούν τα επίπεδα χοληστερόλης και η απόδοση του εγκεφάλου τους.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ David Vauzour είπε ότι τα μέλη της ομάδας που έτρωγαν κράνμπερι, είχαν «βελτιώσει σημαντικά» τη μνήμη τους.

Παρατηρήθηκε επίσης καλύτερη κυκλοφορία σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη γνωστική διαδικασία, είπε.

Τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν επίσης από 3,5 σε 3,2 mmol/L στην ομάδα όσων λάμβαναν κράνμπερι, ενώ στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρατηρήθηκε πτώση 3,4 έως 3,3 mmol/L.

Ο Δρ Vazour είπε: «Όσοι λάμβαναν κράνμπερι παρουσίασαν επίσης σημαντική μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση, δηλαδή την πάχυνση ή τη σκλήρυνση των αρτηριών που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα μιας αρτηρίας.

«Αυτό επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι τα κράνμπερι μπορούν να βελτιώσουν την αγγειακή υγεία και να συμβάλλουν στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής ικανότητας».

Πηγή: dailymail.co.uk

 

https://www.onmed.gr/ygeia/story/396701/kranmperi-se-poia-posotita-veltionoyn-ti-mnimi-kai-apomakrynoyn-ton-kindyno-anoias

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *