‘Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι απάτη! Διατηρείς μυς ενώ καις λίπος!”, από την Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Κι όμως, μένοντας νηστικός για πολλές ώρες ή μέρες, θα μειώσεις περισσότερο λίπος από την κοιλιά σου με απόλυτη ασφάλεια για την υγεία σου και θα διατηρήσεις τους μυς σου. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η επιστήμη. Η διαλείπουσα (ή διαλειμματική ή διακεκομένη) νηστεία περιλαμβάνει αρκετές ώρες αφαγίας και συγκεκριμένες ώρες κατανάλωσης φαγητού. Μπορεί να μην είναι η μαγική δίαιτα που όλοι ψάχνουμε, αλλά τουλάχιστον και κατά πως φαίνεται, δεν είναι απάτη. Αντιμετώπισέ τη ως ένα βασικό εργαλείο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βελτιώσεις το σώμα και την υγεία σου.

Πώς εφαρμόζεται η διαλείπουσα νηστεία

Η διαλείπουσα νηστεία σου απαγορεύει για ένα χρονικό διάστημα να καταναλώσεις τροφή. Η βασική της αρχή είναι ότι απαγορεύει κάθε τροφή κατά τη διάρκεια της νηστείας, και επιτρέπει να πιεις νερό, καφέ, τσάι και άλλα μη-θερμιδικά ποτά. Οι κύριες μορφές της είναι:

Μέθοδος 16/8: Αυτή είναι η πιο δημοφιλής μορφή διαλείπουσας νηστείας, γνωστή και ως μέθοδος 16/8. Αν, π.χ. καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα της ημέρας στις έξι το απόγευμα, μέχρι να φτάσει η ώρα του πρωινού θα έχεις νηστέψει για 14-16 ώρες.  Το ίδιο μπορείς να πετύχεις παραλείποντας το πρωινό και απολαύσεις το πρώτο γεύμα σου το μεσημέρι.

Eat–stop–eat: Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει νηστεία για 24 ώρες μία με 2 φορές την εβδομάδα. Για παράδειγμα, δεν τρως από το βραδινό μέχρι και το βραδινό της επόμενης ημέρας.

Η διατροφή 5:2: Κάνεις νηστεία για δύο μέρες, όχι διαδοχικές, καταναλώνεις 500-600 θερμίδες σε όλη την ημέρα, ενώ τις άλλες πέντε ημέρες τρως κανονικά γεύματα.

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες για να έχεις αποτέλεσμα και να μη χάσεις μυϊκή μάζα. Οι σημαντικότεροι είναι:

  • Κατανάλωνε περισσότερους υδατάνθρακες και λιγότερο λίπος τις ημέρες προπόνησης.

  • Κατανάλωνε περισσότερο λίπος και λιγότερους υδατάνθρακες τις ημέρες ανάπαυσης.

  • Καταναλώνε αρκετή πρωτεΐνη όλες τις ημέρες.

  • Εάν προπονείσαι για μυϊκό όγκο συνιστάται να μην προπονείσαι στη φάση νηστείας.

  • Εάν θέλεις να αποκτήσεις μυς θα πρέπει να τρως περισσότερο από το κανονικό. Εάν θέλεις να χάσεις λίπος, θα πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από το κανονικό.

  • Χρειάζεται και κάποιο πειραματισμό για να βρεις τις σωστές θερμιδικές ανάγκες όταν ακολουθείς τη διαλείπουσα νηστεία. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να μιλήσει με έναν διαιτολόγο.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας

Η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι απάτη. Όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία, αλλά θα μπορούσε να ισχύει το αντίθετο. Έχει διαπιστωθεί από πολλές επίσημες ιατρικές έρευνες (πρόσφατα από τα περιοδικά American Journal of Clinical Nutrition και Journal of Physiology) ότι:

1 Μειώνει την υπερφαγία: όταν το στομάχι μένει άδειο για αρκετές ώρες δεν μπορεί να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού.

2 Ενεργοποιεί τον κυτταρικό καθαρισμό με την τόνωση της αυτοφαγίας, μια ανακάλυψη που πήρε το βραβείο Νόμπελ 2016 στην ιατρική)

3 Οδηγεί σε ταχεία οξείδωση του λίπους με τον ίδιο τρόπο που το επιτυγχάνει και η σωματική άσκηση.

4 Καίει περισσότερο κακό λίπος από τον οργανισμό και συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Επίσης οδηγεί σε κέτωση. Αυτή είναι μια διαδικασία όπου το σώμα μετατρέπει τα αποθέματα λίπους σε ενέργεια και απελευθερώνει κετόνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον εγκέφαλό σου για καύσιμα. Οι κετόνες είναι καλές για τον εγκέφαλό σου.

5 Μειώνει τη χοληστερίνη.

6 Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

7 Αυξάνει την αυξητική ορμόνη. Η ποσότητα της αυξητικής ορμόνης ενεργοποιεί την απελευθέρωση του σωματικού λίπους και προάγει την ανάπτυξη των μυών. Επομένως δεν έχει αρνητικές συνέπειες στη μυϊκή σου μάζα.

8 Βοηθά στην προστασία σοβαρών ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, διάφοροι τύποι καρκίνων, νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες. Ακριβώς όπως η άσκηση κάνει τους μυς δυνατούς, η νηστεία κάνει τον εγκέφαλο ισχυρότερο.

9 Συμβάλλει θετικά στη μακροζωία και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

10 Δεν χρειάζεται να πάρεις πρωινό, αν είσαι από αυτούς που δεν θέλουν να τρώνε το πρωί.

11 Δεν χρειάζεται να προετοιμάζεις πολλά γεύματα μέσα στη μέρα, έτσι εξοικονομείς χρόνο και κόπο.

12 Αποκτάς περισσότερη ενέργεια.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας

1 Πεινάς. Πολύ. Αυτό ενδέχεται να επηρεάσει και τη διάθεσή σου για γυμναστήριο. Αλλά θα στρώσει μετά από μία εβδομάδα.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται

Συμβουλεύσου τον γιατρό σου προτού δοκιμάσεις τη διαλείπουσα νηστεία αν:

  • Έχεις διαβήτη ή προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

  • Έχεις υπόταση.

  • Παίρνεις φάρμακα.

  • Έχεις ιστορικό διατροφικών διαταραχών.

  • Είσαι γυναίκα και αντιμετωπίζεις προβλήματα με τον κύκλο σου.

  • Είσαι έγκυος ή θηλάζεις.

  • Έχεις πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.

Φίλια Μητρομάρα

http://www.wefit.gr/news/nutrition/dialeipousa-nistia-den-einai-apati-diatireis-mys-env-kais-lipos/

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *