Τον τελευταίο καιρό, όλοι λίγο πολύ ακούμε και διαβάζουμε όλο και περισσότερα για τη χρήση του φοινικέλαιου και ποιος είναι ο ρόλος του στην υγεία μας. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Πάμε να τα δούμε αναλυτικά, ένα-ένα.
Τι είναι το φοινικέλαιο;
Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα έλαιο που παράγεται από το φυτό Elaeis guineensis, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των φοινικοειδών φυτών. Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως παραγόμενα έλαια που καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο δέντρο παράγει δύο τύπους ελαίων: από τον καρπό παράγεται το φοινικέλαιο, ενώ από τον σπόρο ή τον πυρήνα παράγεται το φοινικοπυρηνέλαιο.
Ποια είναι η θρεπτική του αξία;
Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα φυτικό έλαιο και μάλιστα, έχει φανεί ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Επιπλέον, περιέχει υψηλή περιεκτικότητα στα «κακά»- κορεσμένα λιπαρά (αναλυτικά παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα) και αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποκτήσει την «κακή» φήμη σχετικά με τη θρεπτική του αξία.
Θρεπτική αξία ανά 100γρ. | Φοινικέλαιο | Ελαιόλαδο | Έλαιο Καρύδας |
Κορεσμένα | 49.3g | 13,8g | 86,5g |
Μονοακόρεστα | 37g | 73g | 5,8g |
Πολυακόρεστα | 9.3g | 10,5g | 1,8g |
ω-3 λιπαρά | 200mg | 761mg | – |
ω-6 λιπαρά | 9100mg | 9763mg | 1800mg |
Αφήστε μια απάντηση