“Κόκκινο Ρύζι Ζύμωσης: Μια εναλλακτική λύση έναντι της στατίνης;”, από την Ευδοκία Σεκλιζιώτη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο BSc (Hons), MMedSci και το mednutrition.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Πώς γίνεται η ζύμωση του κόκκινου ρυζιού;

Η μαγιά από το κόκκινο ρύζι χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Η ζύμωση του κόκκινου ρυζιού από έναν μύκητα (Monascus purpureus) παράγει μια ουσία που ονομάζεται μονακολίνη Κ, η οποία αναστέλλει την δράση της HMG-CoA αναγωγάσης, του ενζύμου εκείνου που είναι υπεύθυνο για την σύνθεση της χοληστερόλης στον οργανισμό. Εκτός από τη μονακολίνη Κ , το κόκκινο ρύζι ζύμης περιέχει υδατάνθρακες (75%), λιπαρά οξέα (1.5%), χρωστικές ουσίες και ιχνοστοιχεία.

Τι είναι οι στατίνες;

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων τα οποία χρησιμοποιούνται για την ελάττωση της LDL χοληστερόλης με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος αθηροσκληρωτικής νόσου.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ωστόσο, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες εμφανίζουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως:

 • μυαλγία
 • κόπωση
 • πονοκέφαλο
 • γαστρεντερικές διαταραχές

Παράγοντες κινδύνου για δυσανεξία στατίνης

Το ποσοστό των ασθενών με δυσανεξία στατίνης μπορεί να αγγίξει το 10-25% στην κλινική πράξη, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την προσήλωση στην θεραπεία και συνεπώς το πλήρες δυναμικό της μείωσης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου για δυσανεξία στις στατίνες θεωρούνται:

 • η προχωρημένη ηλικία
 • το γυναικείο φύλο
 • η ύπαρξη νεφρικής νόσου
 • οι υψηλές δόσεις στατίνης

Μυοτοξικότητα, η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργειαΗ μυοτοξικότητα με τη μορφή της μυοπάθειας, της μυαλγίας και της ραβδομυόλησης (σύνδρομο που προκύπτει από την καταστροφή των μυϊκών ινών), είναι η πιο σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που σχετίζεται με την λήψη στατινών και αποτελεί το κυριότερο αίτιο διακοπής του φαρμάκου.

Η ακριβής αιτιολογία της μυοπάθειας που προκαλείται από τις στατίνες δεν είναι πλήρως κατανοητή. Σε γενικές γραμμές, το κόκκινο ρύζι ζύμωσης (Red Yeast Rice) φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα μυϊκών παθήσεων σε σύγκριση με τις στατίνες.

Τι δείχνουν οι κλινικές μελέτες;

Κλινικές μελέτες έχουν αναδείξει σημαντικές βελτιώσεις στο προφίλ των λιπιδίων του πλάσματος, συμπεριλαμβανομένων της μείωσης των επιπέδων της LDL-χοληστερόλης (LDL-C), της ολικής χοληστερόλης (TC) και των τριγλυκεριδίων (TG), καθώς και αύξηση της HDL χοληστερόλης. Οι δόσεις οι οποίες έχουν μελετηθεί κυμαίνονται από 1200-3600mg  και διαρκούν από 6 έως 24 εβδομάδες.

Το κόκκινο ρύζι ζύμωσης φαίνεται να είναι αποτελεσματικό σε άτομα τα οποία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ενώ η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ είναι πιο εμφανής σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Σε ελεγχόμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 83 άτομα με υπερλιπιδαιμία, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης μετά την χορήγηση 2.4gr ημερησίως σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα μιας μετά-ανάλυσης 93 τυχαιοποιημένων δοκιμών, όπου παρατηρήθηκε μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, χωρίς όμως αντίστοιχες αλλαγές στα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της HDL χοληστερόλης.

Πρόσφατη μετά-ανάλυση 20 τυχαιοποιημένων δοκιμών αξιολόγησε την επίδραση του κόκκινου ρυζιού ζύμωσης στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης καθώς και στην συχνότητα εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών με έμφαση στα μυϊκά συμπτώματα και στις δυσλειτουργίες των νεφρών και του ήπατος. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το κόκκινο ρύζι ζύμωσης ήταν εξίσου αποτελεσματικό με τις στατίνες στην μείωση της LDL χοληστερόλης, ενώ το σύνολο των παρενεργειών ήταν εντός των αποδεκτών ορίων.

Η χρήση της μαγιάς του κόκκινου ρυζιού στην αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας / υπερλιπιδαιμίας μπορεί να αποτελέσει μια φυσική εναλλακτική λύση έναντι της συμβατικής θεραπείας με στατίνες

Κόκκινο ρύζι και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Επιπλέον, εκτός από τις υπολιπιδαιμικές του δράσεις, το κόκκινο ρύζι ζύμωσης εμφανίζει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες αποδίδονται στην συνεργική δράση των επιπρόσθετων ενεργών συστατικών του, όπως είναι οι στερόλες, οι ισοφλαβόνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Πώς αλληλεπιδρά με άλλες ουσίες και ποια η ασφαλής δοσολογία;

 • Η προτεινόμενη δόση του κόκκινου ρυζιού ζύμωσης με περιεκτικότητα 5mg (και όχι περισσότερο από 15mg) μονακολίνης Κ κυμαίνεται από 600 έως 4800mg/ημέρα.
 • Η διάρκεια χρήσης κυμαίνεται από 6-24 εβδομάδες.
 • Ο συνδυασμός RYR με το συνένζυμο Q10 (CoQ10) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων του CoQ10.
 • Το κόκκινο ρύζι ζύμωσης δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μαζί με γκρέιπφρουτ γιατί και τα δύο μεταβολίζονται μέσω του ίδιου ενζύμου.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η λήψη κόκκινου ρυζιού ζύμωσης δύναται να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και άλγος, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Ο συνδυασμός κόκκινου ρυζιού ζύμωσης με αλκοόλ ή ηπατοτοξικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του ήπατος

Συμπερασματικά

Το κόκκινο ρύζι ζύμωσης φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στην ρύθμιση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, γεγονός που το καθιστά καλή εναλλακτική λύση έναντι της συμβατικής θεραπείας με στατίνες. Τέλος, απαιτούνται περισσότερες έρευνες αναφορικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του εν λόγω φυσικού προϊόντος, ωστόσο φαίνεται να είναι καλύτερα ανεκτό σε σύγκριση με τις στατίνες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ευδοκία Σεκλιζιώτη
ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΕΚΛΙΖΙΩΤΗ Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc (Hons), MMedSci
https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/kardiaggeiaka/15822-kokkino-ryzi-zymosis-mia-enallaktiki-lysi-enanti-tis-statinis
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *