“Σεμαγλουτίδη: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη νέα θεραπεία της παχυσαρκίας”, από τον ‘Αγγελο Κλείτσα , Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η παχυσαρκία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πανδημίες του 21ου αιώνα. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι κύριες συστάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και η σωματική άσκηση. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ο επιβλέπον ιατρός συστήνει και τη φαρμακευτική αγωγή.

Το τελευταίο διάστημα η ουσία σεμαγλουτίδη έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη, χάρη στα αποτελέσματα που επέδειξε στις κλινικές μελέτες για τη μείωση του βάρους, ενώ ξεκίνησε και ως τάση από διάσημες προσωπικότητες.

Τι είναι και πώς λειτουργεί η σεμαγλουτίδη;

Η σεμαγλουτίδη είναι μια ουσία που μιμείται την ορμόνη GLP-1. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται από τα κύτταρα του εντέρου όταν η τροφή φτάσει σε αυτό. Ο σκοπός της έκκρισης είναι να ενεργοποιηθεί το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης, πριν ακόμα η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξηθεί λόγω του φαγητού.

Έτσι, η σεμαγλουτίδη χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, καθώς αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής, συντελώντας στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Τι έδειξαν οι μελέτες για την απώλεια βάρους

Στην κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», με επικεφαλής τον δρ Ρόμπερτ Κούσνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι ερευνητές δοκίμασαν τη σεμαγλουτίδη ως θεραπεία κατά του υπερβολικού βάρους.

Στην πολυκεντρική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 129 ιατρικά κέντρα, οι σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες έπαιρναν κάθε εβδομάδα είτε σεμαγλουτίδη, είτε πλασίμπο (εικονικό φάρμακο) επί 68 εβδομάδες. Όσοι έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο, είχαν μέση απώλεια βάρους της τάξης του 15%, έναντι 2,4% της ομάδας ελέγχου του πλασίμπο. Πάνω από το ένα τρίτο της ομάδας της σεμαγλουτίδης έχασαν περισσότερο από 20% του βάρους τους, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη και προδιαβήτη βελτιώθηκαν σε πολλούς ασθενείς.

Οι ειδικοί εντόπισαν δύο μηχανισμούς της σεμαγλουτίδης ως προς την απώλεια βάρους:

  1. Μιμείται την απελευθέρωση ορμονών που διεγείρουν το αίσθημα πληρότητας που έχει κανείς μετά το φαγητό, μειώνοντας την όρεξη.
  2. Μετριάζει την ισχυρή παρόρμηση για φαγητό, διότι καθυστερεί την απομάκρυνση των τροφών μετά το γεύμα, δίνοντας έτσι την αίσθηση του γρήγορου και παρατεταμένου κορεσμού.

Ενδείκνυται για παιδιά και εφήβους;

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την έγκριση της εβδομαδιαίας υποδόριας χορήγησης σεμαγλουτίδης για τη θεραπεία της παχυσαρκίας σε εφήβους 12 ετών και άνω.

Η έγκριση στηρίζεται σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine», στην οποία συμμετείχαν 201 έφηβοι ηλικίας 12 ως 18 ετών. Οι συμμετέχοντες ήταν με παχυσαρκία με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) στο 95ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο ή υπέρβαροι με ΔΜΣ στο 85ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο και τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα πάθηση που σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μεταβολή του ΔΜΣ από την έναρξη ως το τέλος της μελέτης -16,1% με τη σεμαγλουτίδη και 0,6% με εικονικό φάρμακο, το οποίο επιτεύχθηκε παράλληλα με υγιεινοδιαιτητικές παρεμβάσεις.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Τι ισχύει εάν διακοπεί η θεραπεία;

Οι μελέτες έδειξαν ότι τα οφέλη των ασθενών από τη σεμαγλουτίδη εξαφανίζονται σχεδόν εντελώς όταν διακόπτεται η φαρμακευτική αγωγή. Τα βιολογικά σήματα προς τον εγκέφαλο από το φάρμακο σταματούν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κιλά επανέρχονται σταδιακά μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Η έλευση αυτή της θεραπείας συνεπώς δεν αναιρεί τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών επιλογών και της σωματικής άσκησης.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Στις χαμηλότερες δόσεις που συνταγογραφούνται για τον διαβήτη, οι παρενέργειες όπως ο έμετος και η διάρροια, ήταν ήπιες. Όμως μπορεί να καταγραφούν και άλλες, καθώς τα φάρμακα χρησιμοποιούνται ευρύτερα και σε υψηλότερες δόσεις.

Δοκιμές σε ζώα έχουν δείξει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ η σεμαγλουτίδη σχετίζεται και με μια σπάνια μορφή παγκρεατίτιδας. Λίγα είναι γνωστά για τις παρενέργειες της χορήγησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν από αυτή.

Μάλιστα οι πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειές αυτών των φαρμάκων δεν είναι ακόμη γνωστές. Χρειάζονται πολλές και προσεκτικές μελέτες προτού δοθεί το «πράσινο φως», καθώς πολλοί ασθενείς ενδεχομένως να λαμβάνουν δόσεις glp-1 για μια ζωή, δεδομένου ότι η δράση του σταματά όταν η θεραπεία διακόπτεται.

 

https://yourdoc.gr/semagloutidi-paxisarkia/?fb

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *