“Σοκολάτα για επιβράβευση;; Mήπως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε;;” από τον Συμβουλευτικό Ψυχολόγο Σωκράτη Καραμπατέα , MSc.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 Η Σοκολάτα έχει μια πλούσια και μακρά ιστορία ως σύμβολο αγάπης, μια παράδοση που παραμένει σταθερή και στη σημερινή κοινωνία.

Κάνουμε δώρο σοκολατάκια στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, παίρνουμε σοκολάτες στους αγαπημένους μας και φτιάχνουμε μια υπέροχη τούρτα σοκολάτα για να γιορτάσουμε με φίλους και συγγενείς.

Όταν όμως η σοκολάτα φτάνει στο σημείο να είναι ένα χειροπιαστό υποκατάστατο υγιέστερων εκδηλώσεων τρυφερότητας, επικοινωνίας και συναισθηματικής έκφρασης τότε προετοιμάζουμε το έδαφος για προβληματική διατροφική συμπεριφορά διαρκείας.

Χρησιμοποιώντας την σοκολάτα ως επιβράβευση.

Το παιδί σας φέρνει πολύ καλούς βαθμούς από το σχολείο. Πώς αντιδράτε;

Α. Του λέτε πόσο περήφανοι είστε και συζητάτε μια κατάλληλη επιβράβευση για την σκληρή προσπάθεια.

Β. Του χτυπάτε την πλάτη και του λέτε: τι θα λεγες για ακόμη καλύτερους βαθμούς την άλλη φορά;

Γ. Βγαίνετε έξω για παγωτό σοκολάτα.

Εάν το Γ είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό ως αντίδραση για την επιτυχία του παιδιού σας τότε καλό είναι να αρχίσετε να επαναξιολογείτε το σύστημα επιβραβευσης που επιλέγετε.

Το μήνυμα ότι η σοκολάτα και τα γλυκά είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να εκφράσεις την αγάπη σου θα συνοδεύει το παιδί εως την ενηλικίωσή του. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που μπορεί να δημιουργήσει ανθυιγειινές διατροφικές συνήθειες που πιθανώς θα διαρκέσουν αρκετές γενεές.

Το να εκφράζουμε και να βιώνουμε τα συναισθήματά μας είναι μια υγιής και φυσική διαδικασία. Συχνά οι ενήλικες το ξεχνούν και προσφέρουν σοκολάτες και γλυκά για να σταματήσουν τα δάκρυα ενός μικρού παιδιού και για να του αποσπάσουν την προσοχή από κάτι που το απασχολεί. Παρ’ οτι αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι άμεσα αποτελεσματική στο να παραπλανήσει ενα παιδί σίγουρα δεν μπορεί να λύσει βαθύτερα συναισθηματικά ή οικογενειακά προβλήματα.

Εάν η σοκολάτα και τα γλυκά συνδυαστούν με συναισθηματική ανεση κ αγαλλίαση μπορεί να αποτρέψουν την πλήρη επαφή και εξερεύνηση συναισθημάτων από το παιδί σας. Αντί λοιπόν να αναπτύξει δεξιότητες αντιμετώπισης και επίλυσης προβλημάτων που θα του χρειαστούν για να γίνει ενα ευτυχισμένο και επιτυχημένο μέλος της κοινωνίας, μαθαίνει με την πρώτη δυσκολία να τρέχει στο ψυγείο ή στο περίπτερο!

Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η πλήρης απομάκρυνση από τα συναισθήματα μας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κοινωνία με χαμηλή συναισθηματική ευφυία!

Λόγω της δύναμης της σοκολάτας λοιπόν θα πρέπει να την χρησιμοποιούμε με μέτρο σε αυτές τις περιπτώσεις και επικουρικά και όχι ως το κύριο μέσο επιβράβευσης η κάλυψης και αντικατάστασης συναισθημάτων.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΕΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΛΑΜΠΡΑΚΗ 33 ΓΛΥΦΑΔΑ 6940914203

 

http://sokolatomania.gr/metaxi-mas/sinergates-mas/sokratis-karampateas-simvouleutikos-psihologos-msc/

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *