“Συνδυασμοί τροφίμων στην δίαιτα : υπάρχουν κατάλληλοι συνδυασμοί τροφίμων στην δίαιτα;”, από το diaitologia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 Υπάρχουν κατάλληλοι συνδυασμοί τροφίμων στην δίαιτα; Τι επιλογές τροφίμων πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να προσέξουμε την σιλουέτα μας και τι συμβαίνει στο στομάχι μας κατά την διαδικασία της πέψης; Η χρησιμοποίηση της φράσης συνδυασμοί τροφίμων στην δίαιτα συχνά μας μπερδεύει και θεωρούμε ότι είναι «κακό» ή απαγορευμένο να συνδυάσουμε κάποιες τροφές με κάποιες άλλες και πως αυτό θα μας «χαλάσει» το διαιτολόγιο ή το πρόγραμμα διατροφής.

Υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων για το στομάχι μας. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ διότι ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει κανένα τρόφιμο : από την στιγμή που αρχίζει η διαδικασία της πέψης, ο οργανισμός μας αντιλαμβάνεται 3 θεμελιώδη βασικά συστατικά της διατροφής μας, από όποιο τρόφιμο και αν προέρχονται αυτά :

Ποιές είναι αυτές οι τροφές, πώς εμείς τις έχουμε ονομάσει, με ποιούς συνδυασμούς τις καταναλώνουμε, ποιά τρώμε πρώτη και ποιά τελευταία στο γεύμα μας, προφανώς δεν ενδιαφέρουν τον οργανισμό μας που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να «διαβάσει» τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

μεταβολισμός

μεταβολισμός

Σε τι μετατρέπονται στο σώμα μας οι τροφές που τρώμε; Ο καταβολισμός και αναβολισμός

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν διαφορετική επίδραση στο σώμα μας, ενώ είναι επίσης σημαντικό να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας κατά τη διαδικασία της πέψης. Το σώμα μας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τρόφιμα που καταναλώνονται πάρα μόνο όταν αυτά διασπαστούν σε πολύ μικρότερα μόρια, γιατί μόνο τότε μπορεί τα απορροφήσει μέσω του αίματος, το ήπατος, των νεφρών και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται καταβολισμός. Έτσι :

  • Οι πρωτεΐνες διασπώνται σε αμινοξέα,

  • Τα λίπη διασπώνται και διαχωρίζονται σε «καλά» και «κακά» λιπαρά οξέα,

  • Οι υδατάνθρακες διασπώνται σε απλά ή σύνθετα σάκχαρα.

Στην συνέχεια, τα μικρά αυτά μόρια απορροφώνται από διάφορα όργανα του πεπτικού μας συστήματος και μετατρέπονται σε διαφορετικές δομές στο σώμα μας. Η διαδικασία αυτή λέγεται αναβολισμός. Έτσι :

  • Τα αμινοξέα των πρωτεϊνών αναβολίζονται σε μυϊκή μάζα (μυς).

  • Τα καλά λιπαρά οξέα των λιπών αναβολίζονται σε «καλή» χοληστερόλη και σωματικό λίπος, τα «κακά» λιπαρά οξέα των λιπαρών τροφών σε σωματικό λίπος και κακή χοληστερόλη.

  • Οι υδατάνθρακες αναβολίζονται σε σωματικό λίπος, ξοδεύονται σαν ενέργεια ή αποθηκεύονται σαν ενέργεια (γλυκογόνο των μυών και του ήπατος).

  • Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία συμμετέχουν στην διαδικασία του καταβολισμού και του αναβολισμού έχοντας καίριο ρόλο.

  • Το νερό των τροφών παρέχει στο κάθε ένα κύτταρο μας σταθερό υδάτινο περιβάλλον για να εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του.

Ο καταβολισμός και ο αναβολισμός μαζί συνιστούν την γνωστή σε όλους διαδικασία του μεταβολισμού.

Αναλυτικότερα το παρακάτω infographic μας πληροφορεί για την τύχη των διαφόρων τροφών στο σώμα μας :

Συνδυασμοί τροφίμων στην δίαιτα

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

 

https://www.diaitologia.gr/sindiasmoi-trofima/?fb

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *