“Ολη η αλήθεια για την στέβια και τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται!”, από την στέβια Sweet Fitness!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ενα πολύ χρήσιμο  και ενδιαφέρον άρθρο που ξεκαθαρίζει την παραπληροφόρηση σχετικά με την στέβια!

Η στέβια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά – υποκατάστατα της ζάχαρης. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι την επιλέγουν στα ροφήματά τους, όπως ο καφές, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι ακριβώς είναι η στέβια.

Η κρυσταλλική στέβια Sweet Fitness είναι 100% φυτικό προϊόν, από επιλεγμένες ποικιλίες στέβιας. Περιέχει γλυκοζίτες από Ρεμπαουδιοσίδη Α σε ποσοστό καθαρότητας 98% και ως αδρανές υλικό για την πρόσμιξη της χρησιμοποιείται η Ερυθριτόλη.

Ας δούμε όμως τι είναι η στέβια, πως παράγεται και ποια η θέση της σε σχέση με τη ζάχαρη.

Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και συγγενεύει με το χαμομήλι, τη μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο. Η χρήση της ως γλυκαντικού ξεκίνησε από τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, κυρίως της Παραγουάης, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν κονιορτοποιημένα φύλλα στέβιας στα ροφήματά τους. Στην χώρα μας η στέβια καλλιεργείται από το 2002 από την εταιρεία AGROFRODIS – STEVIA HELLAS, η οποία έχει αναπτύξει ελληνικές ποικιλίες στέβιας. Η Εταιρεία είναι μια Ελληνική Παραγωγική Εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορεία αρωματικών φυτών, βοτάνων και του φυτού Στέβιας. Με το brand Name Sweet Fitness η Εταιρεία μας δημιούργησε μια σειρά προϊόντων στέβιας, ανάμεσα τους και την κρυσταλλική Στέβια Sweet Fitness.

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, που τις ονομάζουμε Γλυκοζίτες στεβιόλης και κατά σειρά αξίας στην γλυκαντική ικανότητα αυτές είναι:

 • Ρεμπαουδιοσίδη-Α
 • Ρεμπαουδιοσίδη-Β
 • Ρεμπαουδιοσίδη-C,
 • Ρεμπαουδιοσίδη-D,
 • Ρεμπαουδιοσίδη-E,
 • Ρεμπαουδιοσίδη-F,
 • Στεβιοσίδη,
 • Δουλκοσίδη-A,
 • Στεβιολοβιοσίδη.

 

Όσο πιο πολύ κατεβαίνουμε την ιεραρχία των γλυκοζιτών στεβιόλης, κατεβαίνει και η ποιότητα και η αξία της παραγόμενης ουσίας. Η καλύτερη και ακριβότερη παραγόμενη ουσία είναι η Ρεμπαουδιοσίδη-A σε ποσοστό καθαρότητας 98% (RA98%) η οποία είναι η πιο γλυκιά από τους γλυκοζίτες με ποιότητα γλυκύτητας όμοιας με τη ζάχαρη χωρίς δυσάρεστη επίγευση και με ένταση γλυκύτητας περίπου, από 200 έως 380 μεγαλύτερη. Είναι ανθεκτική στους 200 βαθμούς Κελσίου γι’ αυτό μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική σε αντίθεση με τα χημικά γλυκαντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων έχει πιστοποιήσει την ασφάλεια και την υψηλή καθαρότητα της Ρεμπαουδιοσίδης στη Στέβια, προερχόμενη από την εκχύλιση των φύλλων του φυτού με φυσικό τρόπο χωρίς χημική δομική τροποποίηση.

 

Πέρα όμως από τις γλυκαντικές ουσίες για τις οποίες έγινε γνωστή, τα φύλλα της στέβιας περιέχουν και άλλες χρήσιμες ουσίες, όπως για παράδειγμα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία (χρώμιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο), βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως νιασίνη) και φυτοθρεπτικά (π.χ. χλωροφύλλη, φυτικές στερόλες).

Μάλιστα, φαίνεται ότι σε αντίθεση με τη ζάχαρη δεν ευνοεί τη δημιουργία τερηδόνας και την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans. Οι Ιάπωνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με το πόσο ασφαλής είναι η χρήση του συγκεκριμένου φυτού και των γλυκών συστατικών των φύλλων του στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Η Ευρώπη ακολούθησε πολλά χρόνια αργότερα και τελικά τα γλυκαντικά που προέρχονται από το φυτό στέβια εγκρίθηκαν για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα τον Νοέμβριο του 2011. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία, όπου η χρήση της γλυκαντικής ύλης από στέβια εγκρίθηκε το 2009.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μελέτες και οι αρμόδιοι φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), που κρίνουν ασφαλή την κατανάλωσή της. Ας μην ξεχνάμε και τη μακρόχρονη χρήση της από πολλές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη.

Σήμερα τα εκχυλίσματά της χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της κοινής ζάχαρης, αλλά και άλλων φυσικών ή συνθετικών γλυκαντικών υλών. Έτσι, έχουν πάρει τη θέση τους σε ροφήματα, light αναψυκτικά, ηδύποτα, γλυκίσματα, ειδικά προϊόντα διατροφής, διαιτητικά τρόφιμα.

Η στέβια για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα μας (σε ροφήματα, στην μαγειρική, την ζαχαροπλαστική κλπ) πρέπει να χαμηλώσει την γλυκαντική της ικανότητα. Σκεφτείτε ότι στην φυσική της μορφή μετά την εκχύλιση της και την μετατροπή της σε σκόνη, ένα μικρό κουταλάκι στέβιας έχει την ίδια γλυκύτητα με δέκα φλιτζάνια γεμάτα ζάχαρη. Για να μειωθεί η γλυκαντική ικανότητα της στέβιας χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία διάφορα έκδοχα αδρανή υλικά τα οποία αναμιγνύονται με την στέβια και μειώνουν την γλυκύτητα της. Το καλύτερο φυτικό υλικό για την δημιουργία της κρυσταλλικής στέβιας είναι η ερυθριτόλη η οποία είναι 100% φυτικό προϊόν καθώς προέρχεται από τη ζύμωση των φρούτων και των λαχανικών και χρησιμοποιείται προκειμένου να εξασφαλίζονται οι διαιτητικές ιδιότητες της Στέβιας.

 

Η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και εξ αιτίας αυτού αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη δίνει 20 θερμίδες. Από την άλλη η στέβια δεν περιέχει κανενός είδους θερμιδογόνο συστατικό, επομένως δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες, σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς, αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση για τα άτομα που τρώνε πολλή ζάχαρη, προσέχουν τη σιλουέτα τους ή πρέπει να ελέγχουν την πρόσληψη σακχάρων και θερμίδων, π.χ. διαβητικοί και παχύσαρκοι.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η στέβια είναι η μόνη φυσική γλυκαντική ουσία με μηδέν θερμίδες, μηδέν υδατάνθρακες, μηδέν γλυκαιμικό δείκτη (G.I.) και μηδέν γλυκαιμικό φορτίο (G.L.). Επομένως, όταν χρησιμοποιείται αντί της κοινής ζάχαρης ή άλλων επίσης θερμιδογόνων γλυκαντικών υλών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι, σιρόπι αγαύης κ.ά.), περιορίζει την ενεργειακή πρόσληψη και έτσι συμβάλλει θετικά στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών.

Προσοχή : Δεν είναι όλες οι συσκευασίες στέβια «εντελώς φυσικά» εκχυλίσματα του φυτού. Δυστυχώς, στον βωμό του εύκολου κέρδους, πολλές εταιρείες που εμπορεύονται κρυσταλλική στέβια, διακινούν στην αγορά διάφορα σκευάσματα αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως τα οποία παρουσιάζουν ως προϊόν στέβια ενώ στην ουσία πρόκειται για γλυκαντικά σκουπίδια τα οποία πουλάνε σε τιμές πολύ υψηλές, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια των καταναλωτών και το γεγονός ότι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχουν «ευαισθησίες» από τους αρμοδίους. Θα έπρεπε όμως να τις έχουν οι παραγωγοί, ειδικά όταν το προϊόν ευαγγελίζεται την φυσική του σύσταση.

Τα περισσότερα από τα σκευάσματα αυτά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και ειδικά για αυτούς που υποτίθεται ότι απευθύνονται για να τους προφυλάξουν από τις ζημιές που προκαλεί η ζάχαρη. Τα περισσότερα από αυτά τα ύποπτα σκευάσματα αναγράφουν ότι «Περιέχουν γλυκοζίτες στεβιόλης» χωρίς να αναγράφουν και να προσδιορίζουν την ακριβή ουσία και επιπλέον χρησιμοποιούν για την πρόσμιξη έκδοχα αδρανή υλικά εκ των οποίων πολλά από αυτά είναι άκρως επικίνδυνα, τοξικά, ακατάλληλα για χρήση από τους διαβητικούς και υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις ότι προκαλούν καρκινογενέσεις. Ας δούμε μερικά από τα έκδοχα υλικά που χρησιμοποιούνται:

 

 • Σουκραλόζη

  : Η σουκραλόζη είναι χημικό παρασκεύασμα που ανακαλύφθηκε το 1976. Παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω μιας χημικής επεξεργασίας η οποία αλλάζει τη δομή του μορίου της. Ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη.

  ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ.

 • Δεξτρόζη

  : Η δεξτρόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης, δηλαδή σάκχαρο  από τον αραβόσιτο και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό ως μεταβολικό ενδιάμεσο σε διάφορες βιολογικές διαδικασίες. Ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη.

  ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ.

 • Μαλτοδεξτρίνη

  : Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένα σύμπλεγμα υδατανθράκων που αποτελείται από πολυμερή γλυκόζη (απλή ζάχαρη) που προκύπτει από την υδρόλυση του αμύλου. Παρά το γεγονός ότι είναι ένα πολυμερές, αυτή η ένωση έχει μία δομή χημικών δεσμών, η οποία μπορεί να σπάσει αρκετά εύκολα. Η μαλτοδεξτρίνη χωνεύεται εύκολα και γρήγορα, απορροφάται και μεταβολίζεται, έτσι ώστε να έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης που αυτή η ένωση προκαλεί και η ενέργεια που παρέχει, προάγει την πρωτεϊνική σύνθεση και την αυξημένη μυϊκή μάζα. Ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη.

  ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ.

 • Μαλτόζη

  : Η μαλτόζη είναι ένα από τα προϊόντα της διάσπασης του αμύλου, ενός πολυσακχαρίτη, αποτελούμενου από χιλιάδες μόρια γλυκόζης. Βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα σε βλαστημένους καρπούς δημητριακών, στους οποίους το άμυλο που υπήρχε αρχικά έχει αρχίσει να διασπάται από τις αμυλάσες σε μικρότερες αλυσίδες γλυκόζης. Ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη.

   ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ.

 • Μαλτιτόλη

  : Η Μαλτιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου (μια πολυόλη) που χρησιμοποιείται ως ένα υποκατάστατο της ζάχαρης.  Έχει 75–90% της γλυκύτητας της σακχαρόζης (επιτραπέζια ζάχαρη) και σχεδόν πανομοιότυπες ιδιότητες, εκτός από το ρόδισμα. Ανεβάζει το γλυκαιμικό δείκτη.

  ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ.

 • Κυκλαμικό Νάτριο:

 •  ή αλλιώς κυκλαμικό οξύ. Ανακαλύφτηκε το 1937 από τον Michael Sveda ο οποίος εργαζόταν στην EI du Pont de Nemours and Company ως χημικός ερευνητής. Πρόκειται για μία τοξική ουσία απαγορευμένη εδώ και δεκαετίες στην Αμερική (από το 1969) ως επικίνδυνη για την υγεία. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση – απόφαση του FDA καθώς γίνεται σαφής αναφορά για καρκινογόνο δράση με ενδείξεις για Καρκίνο της ουροδόχου κύστης (είναι ο σχηματισμός των καρκινικών κυττάρων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης) καθώς και με ηπατική βλάβη που οδηγεί σε κύρωση του ήπατος.  Στην ίδια μελέτη αναφέρονται τερατογεννήσεις και έλλειψη τεστοστερόνης στα αρσενικά βρέφη και ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά).
 • Ζαχαρίνη

  : (ή σακχαρίνη) Είναι η πιο διαδεδομένη ουσία καθώς είναι η πρώτη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη χώρα μας. Είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αποδίδει μηδαμινές θερμίδες. Δεν προκαλεί τερηδόνα και έχει πολύ χαμηλό κόστος. Όμως εργαστηριακές μελέτες στο παρελθόν έδειξαν την ουσία αυτή ως ύποπτη για καρκινογενέσεις.

 • Ακεσουλφάμη Κ

  : ή αλλιώς ακεσουλφαμικό κάλιο, είναι μια γλυκαντική ουσία με λίγες θερμίδες της οποίας η χρήση εγκρίθηκε το 1988 ως Ε950. Είναι ένα οργανικό συνθετικό άλας. Είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη σακχαρόζη (ζάχαρη), έχει συνεργατική επίδραση γλύκανσης με άλλες γλυκαντικές ουσίες, έχει σταθερή διάρκεια διατήρησης και είναι σταθεροποιητής θερμότητας. Ύποπτο για καρκινογενέσεις.

Όπως συμβουλεύουν πάντα οι ειδικοί, φροντίζουμε να διαβάζουμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος πριν το χρησιμοποιήσουμε. Η νομοθεσία ορίζει με σαφήνεια ότι θα πρέπει να αναγράφεται κάθε συστατικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχει γίνει μεγάλη συζήτηση περί «νομίμου και ηθικού». Πρέπει όμως κάποτε οι ευαγγελιζόμενοι την επιχειρηματική ηθική, να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τις διευκολύνσεις του νόμου εις βάρος του πολίτη. Αλλιώς, ας πετάξουν την μάσκα της ηθικής και ας μείνουν στην νομιμοφροσύνη με το αζημίωτο.

Έως την στιγμή που η Πολιτεία θα αποφασίσει να προστατέψει αληθινά και ουσιαστικά τους πολίτες από ύποπτες και ανήθικες πρακτικές που είναι άκρως επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ας προστατέψουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που νοιαζόμαστε για αυτούς.  Η γνώση είναι δύναμη και τώρα γνωρίζεις.

Εσύ αποφασίζεις

Ότι να ναι… σε τιμή ευκαιρίας ή εγγύηση ποιότητας με την Sweet Fitness;

http://sweetfitness.gr/el/stevia/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


2 απαντήσεις στο ““Ολη η αλήθεια για την στέβια και τα έκδοχα που χρησιμοποιούνται!”, από την στέβια Sweet Fitness!”

 1. Ο/Η Νικολινακος Γ λέει:

  Που θα βρω Ρεμπαουδιοσίδη Α;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *