“7 Καλύτεροι Ξηροί Καρποί – Οι Σούπερ Ήρωες με τα Χρυσά Οφέλη”, από την  Δήμητρα Νάσιου και το rogmes.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αν και υπάρχουν πολλοί ωφέλιμοι καρποί, στο σημερινό άρθρο μου θα σας αναφέρω ποιοι είναι οι 7 καλύτεροι ξηροί καρποί.

Υπάρχει ένας μυστηριώδης κόσμος που είναι κρυμμένος στον πυρήνα της φύσης και εκεί βρίσκονται οι ξηροί καρποί.

Αποτελούν χωρίς υπερβολή, τους υπερήρωες της διατροφής μας.

Αυτοί οι “Σούπερ ήρωες με τα Χρυσά οφέλη” έχουν τη δύναμη να ενισχύσουν την υγεία μας με τον πιο νόστιμο τρόπο. Είναι οι πιο δυνατοί σύμμαχοι μας, στον αγώνα που κάνουμε να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε την υγεία μας.

Ίσως να μη γνωρίζετε, πως οι ξηροί καρποί συνεργάζονται με τον οργανισμό μας ώστε να λειτουργεί καλά η καρδιά, οι αρτηρίες, τα κύτταρα, ο εγκέφαλος, αλλά και όλα γενικά τα όργανα στο σώμα.

Επιπλέον, μας προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας σε πάρα πολλά άλλα θέματα, όπως είναι η απώλεια βάρους ή λίπους και η υγεία της επιδερμίδας.

Σκεφτείτε πως, μόνο μια χούφτα ξηροί καρποί δηλαδή περίπου 30 γραμμάρια, προσφέρουν στον οργανισμό μας: (1)

 • φυτικές ίνες
 • πρωτεΐνες
 • ακόρεστα λιπαρά
 • σημαντικές βιταμίνες
 • κρίσιμα για την υγεία μεταλλικά στοιχεία

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο συνδέονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Η λίστα από τα οφέλη που μας προσφέρουν είναι απλά ατελείωτη και περιλαμβάνει χωρίς υπερβολές, τα ΠΑΝΤΑ.

Ορισμένα ελάχιστα και χαρακτηριστικά οφέλη που προσφέρουν οι καλύτεροι ξηροί καρποί που θα σας αναφέρω, είναι τα εξής:

 • Μείωση ή απομάκρυνση κάποιας φλεγμονής
 • Απομάκρυνση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου
 • Μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
 • Βελτίωση της ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 ή μεταβολικό σύνδρομο
 • Βελτίωση της νοητικής λειτουργίας
 • Ενίσχυση της υγείας των μαλλιών και του δέρματος

Οι 7 καλύτεροι ξηροί καρποί

Στο σημερινό άρθρο θα σας ξεναγήσω σε ένα ταξίδι ανακάλυψης για τους 7 καλύτερους ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει απλόχερα ο κάθε ένας από αυτούς τους 7 σούπερ ήρωες της διατροφής μας.

Ας δούμε λοιπόν το θησαυρό που κρύβεται μέσα στους συγκεκριμένους 7 ξηρούς καρπούς.

Ανακαλύψτε πώς μπορούν να γίνουν οι πιο δυνατοί σύμμαχοι σας, στην αναζήτηση της καλύτερης υγείας και της μακροζωίας!

#7 Φουντούκια

Τα 30 γραμμάρια φουντούκια, που είναι δηλαδή περίπου 20 τεμάχια, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου φλεγμονών και στην προστασία των κυττάρων, από τη ζημιά που κάνουν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. (2)

Η βιταμίνη Ε και οι φυτοστερόλες που επίσης περιέχουν, είναι σημαντικές για την υγιή λειτουργία της καρδιάς και τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. (3)

Τα φουντούκια έχουν επιπλέον υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών. Αυτά τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την καρδιαγγειακή υγεία και τη μείωση του διαβήτη τύπου 2 ή την καλύτερη διαχείριση του. (4)

Τα φουντούκια περιέχουν επίσης πολλά και κρίσιμα αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν το σώμα μας από τις χρόνιες ασθένειες. (5)

Μια μόνο μερίδα φουντουκιών καθημερινά, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, που σαν αποτέλεσμα είναι η προστασία της καρδιάς. (6)

#6 Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια Αιγίνης με μόλις 4 θερμίδες το κάθε ένα, είναι ένα εκλεπτυσμένο σνακ.

Προσφέρουν πολλά περισσότερα οφέλη για την υγεία και το σώμα μας, από όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων. Ενώ ταυτόχρονα μας παρέχουν πολύτιμες πρωτεΐνες, ίνες και βιταμίνη Ε, βοηθώντας στη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και την αντιμετώπιση της υπερβολικής πείνας. (7)

Αποτελούν μια καλή πηγή μαγγανίου και χαλκού, ανάμεσα στα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά τους, που είναι: (8)

 • Το φυλλικό οξύ, που χρειάζεται το σώμα μας για να δημιουργήσει νέα κύτταρα και να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς
 • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που επίσης ενεργούν και διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία των κυττάρων και ειδικά του εγκεφάλου
 • Βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών μας. Η επάρκεια της στον οργανισμό, έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.

Μια καλή ιδέα είναι να τα αγοράζουμε μαζί με το κέλυφος τους, επειδή με το καθάρισμα θα μειώσουμε το ρυθμό που τα τρώμε. Έτσι θα τρώμε αρκετά λιγότερα, από αυτό τον τόσο νόστιμο ξηρό καρπό.

#5 Κάστανα

Τα κάστανα ανήκουν στην κατηγορία των ξηρών καρπών και τα 30 γραμμάρια, δηλαδή περίπου τα 4 τεμάχια, έχουν 60 θερμίδες.

Παρά τα όσα αναφέρονται πολλές φορές, περιέχουν σχετικά λίγα λιπαρά και θερμίδες, σε σχέση με τη θρεπτική αξία τους.

Περιέχουν τα εξαιρετικά σημαντικά και προστατευτικά για το σώμα μας αντιοξειδωτικά, ακόμα και μετά το μαγείρεμα τους. Είναι επίσης πλούσια πηγή βιταμίνης C, που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία του δέρματος. (9)

Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν φυτοχημικά, που μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρκίνου και να προάγουν την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

Δύο από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά τους, που είναι το γαλλικό και το ελλαγικό οξύ, αυξάνουν τη δύναμη τους όταν μαγειρεύονται, σε χαμηλή βέβαια θερμοκρασία.

Περιέχουν επίσης μαγνήσιο και κάλιο, που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών και αρτηριακών προβλημάτων, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό. (10)

#4 Καρύδια Βραζιλίας

Τα καρύδια Βραζιλίας περιέχουν 205 θερμίδες στα 30 γραμμάρια, δηλαδή στα 6 περίπου τεμάχια.

Είναι πλούσια σε σελήνιο, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων μας από τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες. (11)

Το σελήνιο συμβάλλει επίσης σε: (12)

 • υγιή λειτουργία του θυρεοειδούς και του καρδιαγγειακού συστήματος
 • φυσική αντιμετώπιση της φλεγμονής
 • πρόληψη της βλάβης των κυττάρων
 • πρόληψη πολλών λοιμώξεων

Επιπλέον, το σώμα μας χρησιμοποιεί σελήνιο για την παραγωγή του DNA και για όλες τις αναπαραγωγικές διαδικασίες. (13)

Αν και οι θερμίδες που περιέχουν είναι πολλές, σκεφτείτε πως μόνο ένα καρύδι Βραζιλίας, περιέχει το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σεληνίου.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν τρώμε μόνο ένα την ημέρα, είμαστε καλυμμένοι για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου. (14)

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

#3 Κάσιους

Τα 30 γραμμάρια κάσιους, δηλαδή τα 15 περίπου τεμάχια, περιέχουν 172 θερμίδες.

Αυτές οι θερμίδες είναι μεν πολλές, μας προσφέρουν όμως αξιόλογες ποσότητες αργινίνης. Η αργινίνη είναι ένα αμινοξύ, που συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της κυκλοφορίας του αίματος. (15)

Τα κάσιους περιέχουν μαγνήσιο, απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής νευρικής λειτουργίας και της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Το μαγνήσιο ενισχύει επίσης τη γνωστική λειτουργία, ειδικά σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. (16)

Οι καλές ποσότητες σιδήρου που επίσης περιέχουν, ενισχύει την παροχή οξυγόνου στα κύτταρα μας και αποτρέπει την αναιμία. (17)

Ενώ, είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος είναι κρίσιμος για την καλή υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την υγιή όραση. (18)

Τα κάσιους είναι επιπλέον καλή πηγή υγιών λιπαρών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Μια σημαντική μελέτη έδειξε, πως μπορούν να βοηθήσουν όσους έχουν κακή LDL χοληστερόλη, ώστε να τη μειώσουν με φυσικό και νόστιμο τρόπο. (19)

#2 Καρύδια

Τα καρύδια περιέχουν 185 θερμίδες στα 30 γραμμάρια, δηλαδή στα 20 περίπου τεμάχια.

Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συμβάλλουν στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και στη μείωση του φλεγμονικού κινδύνου. (20)

Επιπλέον, παρέχουν σημαντικές ποσότητες φυτοστερολών, που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Όπως και σημαντικά αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην προστασία της όρασης και στη θωράκιση του οργανισμού μας απέναντι στον καρκίνο. (21)

Τα καρύδια συμβάλλουν στην καθυστέρηση της γήρανσης, αλλά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Ειδικά, στην πρόληψη και στην προστασία από τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και η άνοια. (22)

Μια εξαιρετική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 για τα οφέλη των καρυδιών στα κύτταρα του εγκεφάλου, αναφέρει πως η καθημερινή κατανάλωση τους, μπορεί να βοηθήσει τις νοητικές λειτουργίες και να μειώσει τον κίνδυνο για κατάθλιψη, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. (23)

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου για πολλές επιπλέον παθήσεις, όπως για την ανάπτυξη άνοιας και Αλτσχάιμερ.

Αυτοί όμως οι παράγοντες μειώνονται με την καθημερινή κατανάλωση καρυδιών, επειδή έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.

#1 Αμύγδαλα (οι καλύτεροι ξηροί καρποί)

Τα αμύγδαλα περιέχουν 184 θερμίδες στα 30 γραμμάρια, δηλαδή περίπου στα 23 τεμάχια.

Είναι ο υπ’ αριθμόν ένα και Βασιλιάς των ξηρών καρπών, για τα τόσο κρίσιμα και απαραίτητα οφέλη τους στον οργανισμό και το σώμα μας.

Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης E, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη ζημιά των ελεύθερων ριζών. (24)

Μας παρέχουν επίσης τις σημαντικές φυτοστερόλες, που συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιαγγειακής υγείας. (25)

Παράλληλα, τα αμύγδαλα βοηθούν να νιώθουμε χορτάτοι, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια μας όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

 • Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, που η επαρκής πρόσληψη τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, αλλά και πολλών τύπων καρκίνου. (26)

Τα αμύγδαλα έχουν επιπλέον την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, από όλους τους ξηρούς καρπούς. Το ασβέστιο ενισχύει τα οστά μας και βοηθά στη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών. (27)

Μια στοχευμένη μελέτη που διεξήχθη το 2015, έδειξε πως η κατανάλωση μόλις 40 γραμμαρίων αμυγδάλων, βοήθησε όσους συμμετείχαν στην έρευνα, να χάσουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος από όσους δεν τα πρόσθεσαν στη διατροφή τους. (28)

Έχουν επίσης σημαντικές προβιοτικές ιδιότητες, που σημαίνει πως βοηθούν το έντερο μας να λειτουργεί σωστά.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε όταν τρώτε αμύγδαλα με τη φλούδα

Όταν τρώμε αμύγδαλα με τη φλούδα, προσφέρουν ακόμη περισσότερα οφέλη, επειδή η φλούδα τους περιέχει φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή είναι προστατευτικές ενώσεις, με τα πιο κρίσιμα για την υγεία μας αντιοξειδωτικά οφέλη.

Τα αμύγδαλα με τη φλούδα ενισχύουν επιπλέον την υγεία του εντέρου, επειδή συμβάλλουν στην ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων. Τα καλά βακτήρια είναι όπως γνωρίζετε απαραίτητα, για την καλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου.

Σύνοψη για τα οφέλη που προσφέρουν οι 7 καλύτεροι ξηροί καρποί

Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια, βοηθούν να κοιμηθούμε γρήγορα και καλύτερα, επειδή περιέχουν μελατονίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους και τα φουντούκια, είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την καρδιά και ενισχύουν τη δύναμη της.

Τα καρύδια και τα αμύγδαλα, είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί για τους διαβητικούς.

Για όσους γυμνάζονται: τα καρύδια βοηθούν στη συγκέντρωση, τα αμύγδαλα για να χάσετε βάρος και να κάνετε αποκατάσταση και τα κάσιους για περισσότερη αντοχή.

Για τον έλεγχο και τη μείωση της χοληστερίνης, προτιμήστε τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα φουντούκια.

7 καλύτεροι ξηροί καρποί – Τελευταίες σημειώσεις

Όλα αυτά τα οφέλη καθιστούν τον κάθε ένα από αυτούς τους ξηρούς καρπούς, έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία και το σώμα μας.

Ο καθένας τους έχει τη δική του μοναδική προσφορά για την υγεία μας, αποτελώντας μια ανεκτίμητη πηγή θρεπτικών ουσιών και αντιοξειδωτικών.

Τώρα λοιπόν, είναι η στιγμή να προσθέσετε αυτούς τους υγιεινούς και ιδανικούς συμμάχους στη διατροφή σας και να απολαύσετε τα πολυάριθμα οφέλη τους.

Εσείς γνωρίζατε ποιοι είναι οι 7 καλύτεροι ξηροί καρποί; Ποιους από αυτούς επιλέγετε στην εβδομαδιαία σας διατροφή;

Σας εύχομαι να είστε πάντα καλά! 🙂

 

https://rogmes.gr/kalyteroi-xhroi-karpoi/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *