“Όταν ο διαβήτης εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη… ” , από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Χρυσούλα Τσικνή ,και το Nutrimed!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή των γυναικών όπου οι ανάγκες σε ινσουλίνη είναι μεγαλύτερες. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την αυξημένη ζήτηση με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ρυθμίσει το ποσοστό του σακχάρου στο αίμα. Τότε βρίσκει πρόσφορο έδαφος και κάνει την εμφάνισή του ο σακχαρώδης διαβήτης κατά τον 6ο μήνα της κύησης, ο οποίος συνήθως εγκαταλείπει μετά το πέρας αυτής.Ανακαλύπτοντας αυτή την «κατάσταση» σίγουρα γεννιούνται διάφορα ερωτήματα, όπως «τι μπορώ να κάνω για να διασφαλίσω την υγεία τη δική μου και του μωρού;». Αυτό που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζετε είναι διαχειρίσιμη!

Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με μέτρια επίπεδα δραστηριότητας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς μαζί με τη θεραπεία που χορηγεί ο γιατρός, συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου. Τι περιλαμβάνουν αυτά;

Ισορροπημένος τρόπος διατροφής

Το βασικό συστατικό της διατροφής που συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου είναι οι υδατάνθρακες. Σε τρόφιμα που καταναλώνονται καθημερινά όπως ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, περιέχονται υδατάνθρακες. Αφού διασπαστούν στο στομάχι, μεταφέρονται στην κυκλοφορία με τη μορφή της γλυκόζης αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό. Εκεί έγκειται ο ρόλος της ινσουλίνης, η οποία λειτουργεί σαν «κλειδί» που βοηθάει το σάκχαρο να μπει μέσα στα κύτταρα. Παρ’ όλα αυτά τα τρόφιμα που έχουν υδατάνθρακες είναι απαραίτητα στη διατροφή γιατί αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών.

Καταναλώστε τους με το σωστό τρόπο…

1. Μοιράστε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα σε 5 γεύματα. Φροντίστε να καταναλώνετε καθημερινά 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα, ώστε να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή τους σε 1 γεύμα.

2. Δώστε προσοχή στις ποσότητες των φαγητών που καταναλώνετε. Σε κάθε κύριο γεύμα σας χωρίστε το πιάτο σας σε 4 ίσα μέρη. Γεμίστε το ½ του πιάτου σας με διάφορα λαχανικά όπως μαρούλι, λάχανο ή όποιο άλλο σας αρέσει προσλαμβάνοντας παράλληλα και φυλλικό οξύ. Στο ¼ αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά κατά προτίμηση ολικής άλεσης ή πατάτες. Στο υπόλοιπο που απομένει μπορείτε να βάλετε κάποιο κρεατικό.

3. Φροντίστε κάθε γεύμα να συνοδεύεται από πρωτεΐνες. Αυτές υπάρχουν στο τυρί, το γιαούρτι, το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα όσπρια. Τα τρόφιμα αυτά διασπώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό και συμβάλλουν στην αποφυγή των αυξομειώσεων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ακόμα και στα μικρά γεύματα κάνετε συνδυασμούς μεταξύ υδατανθράκων και πρωτεϊνών ή λιπαρών. Δηλαδή, για πρωινό αντί να πιείτε ένα σκέτο καφέ μαζί με 2 φρυγανιές ολικής άλεσης μπορείτε να τις συνδυάσετε με 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών ή να φτιάξετε 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί μειωμένων λιπαρών, λίγη μαλακή μαργαρίνη και μαρούλι. Αντίστοιχα, στο δεκατιανό και το απογευματινό συνοδεύστε το φρούτο μαζί με 1 γιαούρτι 2% ή μαζί με 2 κριτσίνια και 6 αμύγδαλα.

4. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη στο φαγητό ή στο γλυκό σας με κάποια γλυκαντική ουσία όπως η στέβια, εγκεκριμένη και κατά το στάδιο της εγκυμοσύνης.

Ασκηθείτε με μέτρο

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η ένταξη δραστηριοτήτων στην καθημερινότητά σας, πέρα των κοινών καθημερινών όπως τα ψώνια, οι δουλειές του σπιτιού, το πλύσιμο των πιάτων, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση της ινσουλίνης στο σώμα, βελτιώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η υιοθέτηση μιας συστηματικής άσκησης όπως περπάτημα, κολύμπι, ασκήσεις αεροβικής ή pilates κατάλληλα προσαρμοσμένα για εγκύους, πάντα σε συμφωνία με το γιατρό, ενισχύουν τη ρύθμιση του διαβήτη.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση που ελέγχεται και αντιμετωπίζεται με σωστή διαχείριση. Μεγάλο εργαλείο στα χέρια σας μπορεί να φανεί η τήρηση ενός ημερολογίου καταγραφής για να παρατηρείτε την πορεία της θεραπείας, τι πρακτικά λειτουργεί και τι μπορεί να αλλάξει. Αποτελεί, επίσης, μια καλή ευκαιρία για να σημειώσετε ερωτήσεις και απορίες που θα χρειαστεί να θυμηθείτε στο επόμενο ραντεβού με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.


Αναδημοσίευση από το περιοδικό TVBOX

 

 

 

 

http://www.nutrimed.gr/ygeia__lifestyle/diatrofi_kai_as8eneies/otan_o_diabitis_emfanizetai_stin_egkumosuni.html

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *