“Παιδική παχυσαρκία, τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν οι γονείς”, από το διαιτολογικό γραφείο Θαλή Παναγιώτου και το newoman.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σύμφωνα με έρευνες η αντίληψη των γονέων για την παχυσαρκία, που εμφανίζουν τα παιδιά τους είναι αρνητικά εντυπωσιακή. Δυστυχώς δεν το αντιμετωπίζουν καν ως πρόβλημα, αφού έχουν άγνοια και συνήθως μοιάζουν να το “διασκεδάζουν” όταν ένα παιδί καταναλώνει περισσότερο από το φυσιολογικά επιτρεπτό για την ηλικία του, φαγητό παρά να το ενθαρρρύνουν για την αύξηση της άσκησης ή για μία αλλαγή στη διατροφή του.

Τα νούμερα της παιδικής παχυσαρκίας τα γνωρίζουμε όλοι. Όπως επίσης έχουμε διαβάσει αρκετά άρθρα για το πόσο διαδεδομένο είναι το συγκεκριμένο πρόβλημα την Ελλάδα. Πριν πολλά χρόνια το ακούγαμε ως ένα φαινόμενο, που διαδίδονταν ραγδαία στην Αμερική αλλά πλέον η Ευρώπη κατέχει δικαιωματικά μία καλύτερη θέση ανάμεσα στις χώρες, που εμφανίζουν κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας.

Τι γίνεται όμως όταν τα παιδιά αυτά μεγαλώσουν; Πόσο θα το “διασκεδάζει” ο γονέας όταν θα έχει προβλήματα κίνησης και όταν πλέον η κατάσταση της ψυχικής και σωματικής υγείας του θα είναι σε πολύ κακή κατάσταση από τη νεαρή ακόμη ηλικία; Σύμφωνα με μελέτες τα άτομα που ήταν παχύσαρκα στην παιδική τους ηλικία, έχουν αυξημένες πιθανότητες μεγαλώνοντας να εμφανίσουν διάφορες σοβαρές παθήσεις και καρδιοαγγειακά προβλήματα, συγκριτικά με άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας μ’ εκείνα.

Τα 5+2 λάθη των γονέων για την παιδική παχυσαρκία

1. Παρουσιάζουν ως διασκέδαση τη συχνή επίσκεψη σε εστιατόρια fast- food.

2. Απολαμβάνουν ανάλογα μεγάλες ποσότητες με τα παιδιά τους.

3. Αγοράζουν πάνω από δύο φορές την εβδομάδα γλυκά και λιχουδιές, για να υπάρχουν στο σπίτι.

4. Αποφεύγουν να εντάξουν στη δίαιτα της οικογένειας τα όσπρια και πολλά λαχανικά, με τη “δικαιολογία” ότι δεν αρέσουν στα παιδιά. Στα παιδιά αρέσουν όλα όταν τους το παρουσιάσεις και μαγειρέψεις ανάλογα.

5. Αρνούνται να παραδεχθούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί τους, με αποτέλεσμα να θεωρούν περιττή την επίσκεψη σε κάποιο νοσοκομείο για αιματολογικές εξετάσεις (οι οποίες με τη σειρά τους θα έδειχναν το ενδεχόμενο παθολογικών αιτίων της παχυσαρκίας) και σ’ ένα Διαιτολογικό Γραφείο για τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές.

6. Υποστηρίζουν ότι δεν είναι κάτι, αφού κι εκείνοι είχαν το ίδιο βάρος στην ηλικία του. Δεν υπολογίζουν όμως, πως τα γονίδια εκφράζονται κι ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί. Η ζωή ενός παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνει την καθημερινή άσκηση, τη συστηματική άσκηση, ενδιαφέροντα και τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες.

7. Συνδυάζουν τη νόστιμη γεύση με τα λιπαρά κάθε είδους. Θα μπορούσαν να δώσουν τη νοστιμιά στο παιδί μέσα από υγιεινές διατροφικές επιλογές, που θα το γεμίσουν ενέργεια και καλή διάθεση, αφού αυτά τα δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διατροφή μας.

Ευχαριστούμε τον κ.Θαλή Παναγιώτου 

Περισσότερες πληροφορίες στο www thalispanagiotou.gr, http://www.mypersonaltrainer.gr/

 

 

http://www.newwoman.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9/%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9-6/item/901-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1,-%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B8%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%BB%CE%AC%CE%B8%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CF%82


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *