“Σκόρος τροφίμων: πως ν’ απαλλαγείς και τι να κάνεις για να μην ξανασυμβεί”, από την Άννα Χαλικιά και το madameginger.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ανοίγεις το ντουλάπι και -ξυστά στο πρόσωπό σου- πεταρίζει μια πεταλουδίτσα. Αναρωτιέσαι αν ήταν απλό μυγάκι που είχε εγλωβιστεί, πιάνεις το σακούλι με το ρύζι, το ανοίγεις και ω, φρίκη, τρόμος, αηδία: είναι γεμάτο μικρές, πολύ μικρές κάμπιες. Ψυχραιμία. Πάρε βαθιές ανάσες. Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα. Ο σκόρος φαγητού είναι ένας πολύ ανεπιθύμητος επισκέπτης, όμως δεν ήρθε η καταστροφή του κόσμου. Ας μάθουμε τι είναι (στο περίπου) και που τον βρίσκουμε, τι κάνεις για να απαλλαγείς, όταν χτυπήσει στη δική σου κουζίνα και τι προληπτικά μέτρα να πάρεις για να μη σου ξανασυμβεί το κακό.

Τι είναι ο σκόρος τροφίμων και που εμφανίζεται;

Ο σκόρος τροφίμων δεν είναι ένα συγκεκριμένο ζωύφιο, αλλά χρησιμοποιούμε τον όρο για να περιγράψουμε πολλά διαφορετικά είδη σκόρων που -μοιάζοντας αρκετά στους σκόρους των ρούχων- παρασιτούν, μολύνουν και αλλοιώνουν τα τρόφιμα. Μπορούν έυκολα να μεταφερθούν από διαμέρισμα σε διαμέρισμα, ή μπορεί να μας έρθουν “δωράκι” από συσκευασίες που αγοράσαμε σε σουπερμάρκετ, δηλαδή που προήλθαν από κάποια βιομηχανική αποθήκη τροφίμων. Οι προνύμφες (δηλαδή οι μικροσκοπικές κάμπιες που ύστερα γίνονται πεταλουδίτσες) τρώνε -σχεδόν- όλες τις ξηρές τροφές που φυλάμε στα ντουλάπια μας. Αλεύρι, σιμιγδάλι, δημητριακά, ζάχαρη, κακάο, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, μπαχαρικά και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς. Κάθε είδος σκόρου έχει τις δικές του προτιμήσεις σε τροφή, όμως απ’ τη στιγμή που θα χτυπηθεί ένα σακουλάκι στο ντουλάπι, κινδυνεύουν να μολυνθούν όλα, ασχέτως τι περιέχει το καθένα.

Τι κακό κάνει στα τρόφιμα;

Οι προνύμφες, όχι μόνο τρώνε την τροφή που έχουν προσβάλλει, αλλά πλέκουν συνεχώς ένα κουκούλι από μετάξι, σχηματίζοντας κάποιου είδους φωλιά. Έτσι όταν ανοίγουμε ένα σακούλι που έχει προσβληθεί από σκόρο, βλέπουμε τον ιστό να έχει σβολιάσει την τροφή π.χ. το αλεύρι ή το σιμιγδάλι και να έχει κολλήσει στα τοιχώματα της συσκευασίας.

Τι κάνεις σε περίπτωση που βρεις σκόρο τροφίμων;

Απ’ τη στιγμή που έχει γίνει το κακό, πρέπει να δράσεις άμεσα. Ο σκόρος τροφίμων θα πρέπει να καταπολεμηθεί σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής του. Κάθε πεταλουδίτσα (ιπτάμενος σκόρος) αφήνει πάνω από 100 αυγά σε διαφορετικά σημεία, απ΄τα οποία σε περίπου μια εβδομάδα, θα βγουν νέες προνύμφες. Επομένως:

  • Με το που βρεις σκόρους τροφίμων μέσα σε κάποια τροφή, αδειάζεις το ντουλάπι απ’ όλες τις συσκευασίες, ανοιχτές και κλειστές. Ελέγχεις προσεκτικά όλες τις συσκευασίες για σημάδια ότι έχουν μολυνθεί από προνύμφες. Εννοείται ότι πετάς σε σακούλα σκουπιδιών (την οποία θα ξεφορτωθείς αμέσως μετά τη διαδικασία) οποιαδήποτε μολυσμένη συσκευασία τροφίμων, γιατί δε σώζεται. Θα πρότεινα να πετάξεις και τροφές που, ενώ φαίνεται να μην έχουν μολυνθεί, δεν είναι αεροστεγώς συσκευασμένες, γιατί μπορεί να έχουν πιάσει αυγά. Κρατάς μόνο κλειστά γυάλινα βάζα, καλά σφαλισμένα τάπερ και αεροστεγείς συσκευασίες που δεν έχουν ανοιχθεί και τα καθαρίζεις πολύ σχολαστικά γύρω-γύρω. 

  • Οι ειδικοί λένε ότι οι επιφάνειες μέσα στο ντουλάπι (για να μη σου πω όλα τα ντουλάπια πλησίον του μολυσμένου) πρέπει να περαστούν με εξειδικευμένα εντομοκτόνα. Επειδή όμως είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή για την υγεία, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τις τροφές σου. Άσε που δε θα ξεφορτωθείς παρα ένα μικρό μέρος των σκόρων. Γνώμη μου είναι, να πλύνεις πολύ καλά με κοινό απολυμαντικό υγρό ή σπρέι τις επιφάνειες, πριν ξαναβάλεις μέσα καθαρές κλειστές συσκευασίες.

  • Βάλε αυτοκόλλητες παγίδες σκόρου στο εσωτερικό των ντουλαπιών με τρόφιμα (π.χ. στο πίσω μέρος της πόρτας). Ανιχνεύουν τους σκόρους, προσελκύουν τα αρσενικά λόγω μιας ουσίας που περιέχουν και εκείνα κολλάνε στη χάρτινη λωρίδα. Δεν είναι μια λύση που καταπολεμά το σκόρο τροφίμων, όμως ακόμα κι αν δε βλέπεις πια πεταλουδίτσες, μπορείς να τις ανιχνεύσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ακόμα.

Τι κάνεις για να μην σου ξανασυμβεί;

Η πρόληψη είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στους απρόσκλητους επισκέπτες, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου -λόγω θερμοκρασίας- ο κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά.

  • Μην αγοράζεις ποτέ τεράστιες ποσότητες σε ξηρές τροφές, όπως αλεύρι, ζάχαρη, δημητριακά κ.λ.π. Δεν υπάρχει λόγος να τα “αποθηκεύεις” για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού μπορείς πάντα να τα αναπληρώσεις. Αγόραζε σχετικά μικρές ποσότητες, ειδικά μπαχαρικών και φρόντιζε να τα καταναλώνεις σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

  • Μην αγοράζεις χύμα υλικά, όπως ρύζι, όσπρια κ.λ.π. Να προτιμάς συσκευασμένες τροφές -κατα προτίμηση αεροστεγώς σφραγισμένες- μάρκας και προέλευσης που εμπιστεύεσαι.

  • Να αποθηκεύεις τις ξηρές τροφές (αλεύρι, ζάχαρη, κακάο κ.λ.π.) σε γυάλινα δοχεία με σφιχτό καπάκι, ενώ αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, να τα βάζεις στο ψυγείο.

  • Κάθε τόσο, να καθαρίζεις ντουλάπια και συρτάρια με ξηρές τροφές, γιατί πάντα μπορεί να πέσουν υπολείμματα εδώ κι εκεί, με το άνοιγμα και το κλείσιμο των βάζων.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *