Βούτυρο ή μαργαρίνη; (VIDEO), από τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Αθανάσιο Τσιούδα και το diatrofikiagogi.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

 

 

 

Βούτυρο ή μαργαρίνη; Ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Στο παρελθόν, μετά τις συστάσεις ερευνητών και διατροφολόγων, πολλοί άνθρωποι απέβαλλαν το βούτυρο από την διατροφή τους παρόλη την ωραία γεύση του, λόγω των πολύ αρνητικών επιπτώσεων για την καρδιά. Το αντικατέστησαν, λοιπόν, με την μαργαρίνη, παρόλο που δεν υπήρξαν ποτέ αποδείξεις ότι η χρήση μαργαρίνης αντί βουτύρου εξαλείφει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, δεδομένου ότι η μαργαρίνη είχε λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το βούτυρο, ο κόσμος στράφηκε σε αυτήν, αγνοώντας τους κινδύνους των trans-λιπαρών.

Αργότερα όμως, ήρθαν στο φως οι κίνδυνοι της μαργαρίνης. Τα υψηλά επίπεδα των trans λιπαρών που περιέχει, αποτελούν διπλό χτύπημα για τις καρδιακές παθήσεις αυξάνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής χοληστερόλης) και μειώνοντας τα επίπεδα της HDL (καλής χοληστερόλης).

Σήμερα το ερώτημα βούτυρο ή μαργαρίνη είναι λάθος. Από την άποψη των καρδιακών παθήσεων, και τα δυο ανήκουν στον κατάλογο των τροφίμων που πρέπει  να χρησιμοποιούνται με φειδώ επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα της LDL. Ωστόσο, οι μαργαρίνες δεν είναι τόσο εύκολο να ταξινομηθούν. Οι παλαιότερες «σκληρές» μαργαρίνες που εξακολουθούν να πωλούνται ευρέως είναι υψηλές σε trans-λιπαρά και είναι χειρότερες σε σύγκριση με το βούτυρο. Από την άλλη, οι νεότερες «μαλακές» μαργαρίνες που είναι χαμηλές σε κορεσμένα λιπαρά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και απαλλαγμένες από trans λιπαρά είναι καλές, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποσότητα (εξακολουθούν να είναι πλούσιες σε θερμίδες).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Μπορείτε να συγκρίνετε γρήγορα την θρεπτική αξία τόσο του βουτύρου όσο και της μαργαρίνης, απλά διαβάζοντας τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες των προϊόντων. Ο στόχος είναι να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπών και να αποφύγετε εντελώς τα trans λιπαρά οξέα.

Υγιεινές εναλλακτικές λύσεις στο βούτυρο και τη μαργαρίνη είναι το ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια, τα οποία περιέχουν ωφέλιμα μονο- και πολυακόρεστα λίπη. Αν δεν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε μικρή ποσότητα βουτύρου αντί για μαργαρίνη. Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης, είναι να καταναλώνετε τα πάντα και με μέτρο, χωρίς υπερβολές.

βούτυρο ή μαργαρίνη

 

 

 

http://www.diatrofikiagogi.gr/%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%85%CF%81%CE%BF-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%B7-video

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *