Σπιτική πραλίνα φουντουκιού χωρίς γλουτένη, από την Βίκυ Βογιατζή και το vivoglutenfree.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Σπιτική πραλίνα φουντουκιού και νομίζεις ότι είναι κάτι το πολύ δύσκολο και έτσι καταλήγεις στο σούπερ μάρκετ να την αγοράζεις έτοιμη.
Αυτήν ακριβώς την εντύπωση είχα πάντα και εγώ και δε δοκίμαζα ποτέ να κάνω σπιτική. Μέγα λάθος! Είναι πανεύκολη η συνταγή και απορώ που τόσο καιρό δεν την έκανα και έδινα στην οικογένειά μου τις έτοιμες με όλα αυτά τα αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας έλαια. Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια…
Η μόνη αργοπορία σε αυτή τη συνταγή είναι το άλεσμα των φουντουκιών, αλλά και γι’ αυτό υπάρχει λύση πλέον στο εμπόριο, όπου μπορείτε να βρείτε αλεσμένα φουντούκια. Βέβαια δε ξέρω κατά πόσο είναι χωρίς ίχνη γλουτένης και επειδή εμένα μου αρέσουν να μην είναι εντελώς σκόνη τα φουντούκια μου στην πραλίνα μου, τα αλέθω μόνη μου. Βέβαια και αν τα θέλω σκόνη, μόνη μου τα αλέθω χρησιμοποιώντας τον μύλο που αλέθω τον καφέ μου.
Στην συνταγή μου χρησιμοποιώ βούτυρο αγελάδας γιατί το θεωρώ πιο υγιεινό μιας και είναι κάτι το φυσικό, παραγόμενο από το γάλα. Εσείς βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια μαργαρίνη αν θέλετε.

Υλικά:

  • 150 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 3 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. υγρή βανίλια
  • ¼ κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τα φουντούκια και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντάς τα συνέχεια.  Έτσι ανανδυκνεύουμε το άρωμά τους και ενεργοποιούνται τα λιπαρά που έχει ο καρπός. Εναλλακτικά σε φούρνο στους 160 βαθμούς για 6 λεπτά.
  2. Τα βάζουμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Εγώ προτίμησα να μην γίνουν τόσο σκόνη και να έχω μερικά κομματάκια φουντούκι γιατί μου αρέσει η αίσθηση του τραγανού.
  3. Σε μπεν-μαρί (Δε χρειάζεται ειδικό σκεύος, απλά τοποθετήστε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.) λιώνουνε την τεμαχισμένη κουβερτούρα.
  4. Προσθέτουμε ένα-ένα τα υλικά μας στη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύοντας συνεχώς καλά για να ενσωματωθούν τα υλικά.
  5. Πρώτα το βούτυρο το οποίο περιμένουμε πρώτα να λιώσει, έπειτα το κακάο, την άχνη ζάχαρη, το αλάτι, την υγρή βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Τέλος προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν πολύ καλά με το σοκολατένιο μείγμα μας.
  7. Αφήνουμε την πραλίνα μας να κρυώσει λίγο και την βάζουμε σε γυάλινα βαζάκια.
  8. Μπορείτε να την διατηρήσετε και εκτός ψυγείου για μερικές μέρες.

TIP:

Αν σας αρέσει εσάς να είναι εντελώς λεία η πραλίνα, όπως και στον γιο μου,  όταν κάνω γι’ αυτόν αποκλειστικά, τα αλέθω στο μύλο που αλέθω τον καφέ, έτσι ώστε να γίνουν εντελώς σκόνη τα φουντούκια.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

spitiki-pralina-fountoukiou-xoris-glouteni-vivo-glutenfree-2

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

https://vivoglutenfree.com/2019/02/23/spitiki-pralina-fountoukiou-xoris-glouteni/

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *