Γλυκά ψωμάκια (hot cross buns), από την Luise και το radicio.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Νόστιμα, αφράτα ψωμάκια με μπαχαρικά, πορτοκάλι και σοκολάτα, που ταιριάζουν υπέροχα με το πρωινό, τον καφέ ή το τσάι. Από το radicio.com

Υλικά (για 12 ψωμάκια)

Αλεύρι τσουρεκιού: 350 γρ.

Αλεύρι ολικής άλεσης: 100 γρ.

Αλάτι: 7 γρ.

Ζάχαρη: 3 κουταλιές σούπας

Κανέλα: 1 κουταλάκι

Γαρύφαλλο: 1 πρέζα

Τζίντζερ σκόνη: 1/2 κουταλάκι

Ξερή μαγιά: 7 γρ. (1 φακελάκι)

Βούτυρο: 50 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο κύβους

Φλούδα πορτοκαλιού γλασέ: 100 γρ. ψιλοκομμένη

Σοκολάτα κουβερτούρα: 80 γρ. κομμένη μικρά κομματάκια (ή σταγόνες σοκολάτας)

Αυγά: 2 μέτρια σε θερμοκρασία δωματίου

Γάλα: 175 ml. χλιαρό

Για τους σταυρούς:

Αλεύρι: 4 κουταλιές σούπας

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Νερό: 3 κουταλιές σούπας

Για το γυάλισμα:

Γάλα: 4 κουταλιές καυτό

Ζάχαρη: 2 κουταλιές σούπας

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύετε το αλεύρι τσουρεκιού, το αλεύρι ολικής, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε μπολ. Προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε ξανά. Προσθέτετε το βούτυρο και τρίβετε το μείγμα με τα χέρια σας να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτετε και το πορτοκάλι με την σοκολάτα. Ανακατεύετε και κάνετε στο κέντρο μια λακκούβα. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύετε ξανά, να βραχεί όλο το μείγμα. Αδειάζετε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική, περίπου 10 λεπτά.

Ξαναγυρίζετε τη ζύμη στο μπολ, κλείνετε καλά το μπολ με πλαστική μεμβράνη και αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου (22 βαθμοί περίπου) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα)

Στρώνετε με λαδόχαρτο ψησίματος ένα μεγάλο ρηχό ταψί.

Όταν η ζύμη φουσκώσει, την πατάτε με το χέρι σας να ξεφουσκώσει και την αδειάζετε σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη και κάνετε κάθε ένα μέρος, ολοστρόγγυλη μπάλα. Αραδιάζετε τα ψωμάκια στο ταψί σε ίσες αποστάσεις.

Βάζετε το ταψί σε μεγάλη πλαστική σακούλα ή το καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη, με τέτοιο τρόπο, που να μην ακουμπάει το πλαστικό πάνω στα ψωμάκια. Αφήνετε να φουσκώσουν μέχρι να γίνουν διπλάσια σε όγκο, περίπου 45 λεπτά.

Πριν ετοιμαστούν, ανάβετε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου. Επίσης ανακατεύετε το αλεύρι για τους σταυρούς με το νερό και το βάζετε σε μικρό σακουλάκι. Κόβετε μια τρυπούλα στη γωνία του σακουλιού και κάνετε σταυρούς πάνω στα ψωμάκια.

Ψήνετε τα ψωμάκια στον προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά (θα πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα). Τα βγάζετε από το φούρνο και τα βάζετε πάνω σε σχάρα. Ενώ είναι ακόμη καυτά, λιώνετε τη ζάχαρη του γυαλιστικού στο καυτό γάλα ( ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη) και με πινέλο το περνάτε πάνω στα καυτά ψωμάκια. Βγάζετε τα ψωμάκια από το ταψί και τα αφήνετε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν.

http://www.radicio.com/%CE%B3%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC-%CF%88%CF%89%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-hot-cross-buns/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *