Oreo γλύκισμα γεμιστό με σοκολάτα και καραμέλα από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις “Συνταγές Πάνος” !

Απολαύστε αυτό το oreo γλύκισμα με τον καφέ σας, ή και σκέτο. Ιδανικό για να κεράσετε τους επισκέπτες σας. Με μοσχομυρωδάτη ζύμη βανίλιας με ένα τόνο από άρωμα πορτοκάλι. Γεμισμένη με μπισκότα oreo, καραμέλα, και σταγόνες καραμέλας. Τέλος πασπαλισμένο με σταγόνες σοκολάτας, που έχουν λιώσει επάνω στο καυτό γλυκό. Η συνταγή είναι βασισμένη πάνω σε ξένη συνταγή, στην οποία έχω παραλλάξει, και προσθέσει επιπλέον υλικά. Είναι ένα εξαιρετικά φανταστικό γλυκό!!

Υλικά:

Για την ζύμη: 
250 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρμ. νυφάδες βρώμης
220 γρμ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
220 γρμ. ζάχαρη καστανή
100 γρμ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 μεγάλο κρόκο αυγού
1 βανίλια
ξίσμα από ένα πορτοκάλι
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλ. αλάτι kosher
350 γρμ. σταγόνες σοκολάτας
100 γρμ. σταγόνες με γεύση καραμέλας

Για την γέμιση: 
24 μπισκότα oreo γεμιστά με κρέμα βανίλια
300 γρμ. καραμέλα, έτοιμη ή σπιτικιά*

Εκτέλεση:
1. Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, ή ταψί 23×33 εκ.
2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, και τις ζάχαρες. Χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες.
3. Προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο αυγού, το ξύσμα, και τη βανίλια, και χτυπάμε καλά. 4. Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, τη βρώμη, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι, και τα προσθέτουμε στον κάδο, ανακατεύοντας με το Κ σε μέτρια ταχύτητα να ενσωματωθούν καλά.
5. Προσθέτουμε και 300 γρμ. περίπου σταγόνες σοκολάτας, και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
6. Αδειάζουμε το μισό της ζύμης στο ταψί, και την στρώνουμε με την παλάμη μας να κάτσει ομοιόμορφα. (έχουμε βουτυρώσει πρώτα την παλάμη μας με λίγο λιωμένο βούτυρο).

 7. Απλώνουμε επάνω στη ζύμη τα μπισκότα oreo, το ένα δίπλα στο άλλο, 4 σειρές επί έξι.

8. Περιχύνουμε την καραμέλα πάνω και γύρω από τα oreo, και πασπαλίζουμε τις σταγόνες καραμέλας.

9. Αδειάζουμε με ένα κουτάλι κουταλιά-κουταλιά την υπόλοιπη ζύμη επάνω στα μπισκότα. Μην ανησυχείτε αν η ζύμη δεν καλύπτει πλήρως τα μπισκότα. Απλά προσπαθήστε να τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι ζύμης επάνω στα μπισκότα. Η ζύμη θα απλώσει στο ψήσιμο, και θα τα καλύψει.

10. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρά, περίπου 20 – 25 λεπτά.
11. Το βγάζουμε από τον φούρνο, και πασπαλίζουμε τις υπόλοιπες σταγόνες σοκολάτας πάνω στο γλυκό όσο είναι καυτό, και στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Το κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε. Σερβίρεται και με λίγο έξτρα σιρόπι σοκολάτας, για τους πολύ… σοκολατομανείς!!


*Για την σπιτικιά καραμέλα:
80 γρμ. ζάχαρη
150 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
40 γρμ. γλυκόζη
35 γρμ. βούτυρο αλατισμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη σε ένα κατσαρολάκι, και ανακατεύουμε να λιώσει η γλυκόζη.
2. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε σιγά-σιγά λίγη ζάχαρη.
Θα αρχίσει να λιώνει και να γίνεται ρευστή καραμέλα. Μόλις λιώσει, ρίχνουμε
σταδιακά και την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε. (Προσοχή μην την αφήσετε πολύ διότι θα καεί και θα πικρίσει).
3. Όταν λιώσει και πάρει ελαφρύ χρώμα καραμέλας, αδειάζουμε στο τηγάνι το μείγμα γλυκόζης – κρέμας γάλακτος με προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει.
Τα βράζουμε μαζί μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 107° C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, υπολογίζουμε να τα βράσουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά.
4. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε σε ένα μπολ, και αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει ελαφρώς. Μόλις η θερμοκρασία πέσει στους 35° C. (θα πρέπει να την αισθανόμαστε χλιαρή στο δάχτυλό μας), ρίχνουμε το βούτυρο κομματάκια, και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στην καραμέλα.

Μυστικό:
Είναι πιο εύκολο να κοπεί όμορφα, όταν το έχουμε παγώσει για λίγο. Μετά θα μαλακώσει και πάλι, όταν θα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 

 

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2014/05/oreo.html



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *