Γιορτινή τούρτα κορμός Black Forest, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Όσες μόδες κι αν μας έλθουν, πάντα το κλασικό θα έχει πάντα  κυρίαρχη θέση στην καρδιά μας. Κάτι τέτοιο ισχύει και με το σημερινό γλυκό μας, τη μοναδική Blackforest!

Δείτε βήμα-βήμα πως θα φτιάξετε υπέροχη, ανάλαφρη αυθεντική Blackforest και απολαύστε την σε κάθε ειδική περίσταση!

Αυτή η τούρτα σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους συνδαιτυμόνες σας σε γιορτές, γεννέθλια και ρεβεγιόν!

Ένα από τα καλύτερά μου..

Είναι γλυκό, είναι ρετρό…είναι της Μαριφάνης!! 👌

Ώρα να ξεκινήσουμε…

Για το παντεσπάνι:

  • 3 μεγάλα αυγά χωρισμένα κρόκοι-ασπράδια
  • 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2  1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο
  • 2 τσιμπιές αλάτι

Για την κρέμα:

  • 400ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλιας

Για τη σως βύσσινο:

  • 1/2 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο + το 1/2 από τον χυμό της κονσέρβες (περίπου 120ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας ανθός αραβοσίτου με γεύση βανίλια βρασμού ή κλασικό κορνφλάουρ
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Για το σιρόπιασμα:

  • 100ml χυμός από την κομπόστα (δηλαδή όση έχει περισσέψει)
  • 50ml νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1/2 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ κεράσι/βύσσινο

Για το γαρνίρισμα: 

1 φάκελος νιφάδες σοκολάτας και 1/2 φάκελος τρούφα.

Στην πράξη:

Ξεκινάμε με το παντεσπάνι.

Χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη και το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και αφήνουμε στην άκρη. Σε χωριστό μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ως ότου γίνει μια ανοιχτόχρωμη μπεζ κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και τα ενώνουμε με το μείγμα κρόκων, χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ (το μείγμα θα είναι αρκετά πυκνό). Με μαρίζ βάζουμε σε 3 δόσεις τη μαρέγκα κάνοντας διπλώματα απαλά μέχρι να ενσωματωθεί και να προκύψει ένα απαλό και αφράτο μείγμα. Χτυπάμε στον πάγκο 2-3 φορές να σπάσουν οι φυσαλίδες αέρα.Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί διαστάσεων  περίπου 32Χ22 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά. Έπειτα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. Εάν θέλουμε κορμό με παντεσπάνι σε σχήμα σπείρας τότε όσο είναι ζεστό το τυλίγουμε απαλά σε ρόλο μέσα σε μια πετσέτα κι αφήνουμε να κρυώσει. Διαφορετικά όταν κρυώσει το κόβουμε σε 3 ίσα στενότερα παντεσπάνια κατά μήκος.

Σειρά έχει το σιρόπι:

Βράζουμε τα υλικά για 3 λεπτά εκτός του λικέρ που θα το προσθέσουμε αφού κατεβάσουμε από τη φωτιά. Σιροπιάζουμε με πινέλο τα παντεσπάνια όσο είναι το σιρόπι ζεστό κι αφήνουμε να απορροφηθεί και να κρυώσουν εντελώς. Για παντεσπάνι ρολό, ξετυλίγουμε πολύ προσεκτικά από την πετσέτα και ραντίζουμε πολύ απαλά (σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούμε μόνο τη μισή ποσότητα σιροπιού).

Ετοιμάζουμε τη σως βύσσινου: 

Σε κατσαρολάκι -εκτός φωτιάς- ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά, βάζουμε σε μεσαία φωτιά κι ανακατεύουμε ως ότου πήξει το μείγμα (αρχικά θα είναι θολό έπειτα όμως παίρνει βαθύ όμορφο διαυγές χρώμα). Αφήνουμε να κρυώσει.

Ώρα για την κρέμα: Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να προκύψει απαλή και σφιχτή σαντιγί…

..κι έφτασε η στιγμή για τη συναρμολόγηση.

  • Εάν επιλέξαμε το διαχωρισμό 3 στενόμακρων παντεσπάνι τότε απλά σε πιατέλα στρώνουμε το ένα παντεσπάνι, απλώνουμε απαλά το 1/3 σαντιγί ομοιόμορφα, συνεχίζουμε σκορπώντας στο κέντρο 1/3 από τη σως βύσσινο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία βάζοντας το ένα παντεσπάνι πάνω από το άλλο ή διαμορφώνοντας το σχήμα σε ελαφρά τριγωνικό όπως έκανα εγώ, όπως βολέψει στην πράξη. Έχουμε φροντίσει να μας μείνει σαντιγί ώστε να καλυφθεί το γλυκό παντού εξωτερικά (από πάνω και στα πλαϊνά). Δεν πειράζει εάν φαίνεται από κάτω σε ορισμένα σημεία το παντεσπάνι γιατί με τη διακόσμηση θα καμουφλαριστεί.
  • Στο κέντρο της επιφάνειας βάζουμε κουταλιές από τη σως βύσσινου που μας περίσσεψε.
  • Τέλος διακοσμούμε στα πλαϊνά με τις νιφάδες σοκολάτας.
  • Στο γλυκό μπορεί να δοθεί και σχήμα τούρτας χρησιμοποιώντας σε όλα τα στάδια τσερκι.
  • Παγώνουμε την Blackforest στο ψυγείο να σταθεί για 5 ώρες, ιδανικά την ετοιμάζουμε από την προηγούμενη μέρα για να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις και τα υλικά.

Καλή σας απόλαυση 

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη ❣️

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/12/blackforest.html?m=1&fb

 

 

 

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *