Dr. Χρήστος Κων. Ζαβός, Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος (Θεσσαλονίκη, 2015)


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Γεννήθηκα στη Λάρισα το 1974. Τις γυμνασιακές μου σπουδές αποπεράτωσα το 1992 και εισήλθα στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά από εισιτήριες εξετάσεις το 1993, αποφοίτησα δε τον Ιούλιο του 1999 με βαθμό «Λίαν καλώς». Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου έλαβα μέρος 2 φορές σε εξετάσεις της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επέτυχα να λάβω εκπαίδευση σε δύο χώρες του εξωτερικού με τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών της HelMSIC.

Ειδικότερα, το 1996 παρακολούθησα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Χειρουργική κλινική στο πολύ καλό Πανεπιστήμιο “Albert Szent-Györgyi” της πόλης Szeged στην Ουγγαρία, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Χειρουργικής κ. Ádám Balogh. Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα, παρακολούθηση και συμμετοχή σε χειρουργικές επεμβάσεις, παρακολούθηση ενδοσκοπήσεων γαστρεντερικού συστήματος και διδακτικές επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών.

Το 1999, μετά την περάτωση των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή, παρακολούθησα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Γαστρεντερολογική / Ηπατολογική κλινική στο πολύ καλό Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης, υπό την επίβλεψη των καθηγητών κ.κ. Livio Capocaccia και Francesco Adolfo Attili (γαστρεντερολόγοι). Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητικά μαθήματα, διδακτικές επισκέψεις σε θαλάμους ασθενών, απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων, παρακολούθηση ενδοσκοπήσεων γαστρεντερικού συστήματος και υπερηχογραφικής διερεύνησης ηπατολογικών νοσημάτων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης παρακολούθησα κύκλο μαθημάτων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης που διοργάνωσε το ΕΚΑΒ στην Θεσσαλονίκη.

Από το 1999 και προ της αποφοίτησης από την Ιατρική Σχολή, ξεκίνησα να συνεργάζομαι με τον καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ιωάννη Κουντουρά, παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Η πρώτη πλήρης δημοσίευση σε περιοδικό έγινε το ίδιο έτος στο Hellenic Journal of Gastroenterology και αφορούσε στην παρουσίαση ενδιαφέροντος περιστατικού.

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του 1999 παρακολούθησα τρίμηνη άσκηση στις ειδικότητες Παθολογίας, Χειρουργικής και Καρδιολογίας στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ακολούθως κατέλαβα έμμισθη θέση υπηρεσίας υπαίθρου στο Κέντρο Υγείας Γόννων Λάρισας διάρκειας ενός έτους, έως τον Δεκέμβριο του 2000. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας υπαίθρου ασχολήθηκα με επιδημιολογικές μελέτες σε παιδιατρικό πληθυσμό, σε συνεργασία με την Παιδίατρο του Κέντρου Υγείας κ. Δήμητρα Βήνη, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε Συνέδρια και δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής.

Παράλληλα, συνέχισα τη συνεργασία μου σε ερευνητικό επίπεδο με το Γαστρεντερολογικό Εργαστήριο της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καρπός της οποίας ήταν η πρώτη παγκοσμίως ανακοίνωση και ακολούθως δημοσίευση της συσχέτισης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού με το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας το 2000.

Τον Μάρτιο του 2001 κατετάγην στον Ελληνικό Στρατό στο κέντρο εκπαιδεύσεως υγειονομικού (Άρτα) και υπηρέτησα επί 16 μήνες ως ιατρός σε μονάδες της Μυτιλήνης και της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου συμμετείχα σε μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κατόπιν προτροπής και αμέριστης βοήθειας του καθηγητού κ. Κουντουρά, το 2002 παρακολούθησα μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα τρίμηνης διάρκειας στο Imperial College of Science, Technology and Medicine του Λονδίνου υπό την επίβλεψη του Senior Reader κ. Peter Karayiannis. Συγκεκριμένα ασχολήθηκα με τεχνικές μοριακής βιολογίας στα quasispecies του ιού ηπατίτιδας C (ειδικότερα της περιοχής IRES). Οι τεχνικές περιελάμβαναν PCR, DNA gel extraction and purification, ligation, transformation, culture growth, digest, sequencing και luciferase assay. Επίσης παρακολούθησα τις επιστημονικές διαλέξεις και τις διδακτικές επισκέψεις ασθενών της Ηπατολογικής κλινικής του Νοσοκομείου St. Mary’s (Λονδίνο) υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ηπατολόγο κ. Howard C. Thomas.

Από τον Μάρτιο 2003 έως τον Δεκέμβριο 2004 ασκήθηκα ως ειδικευόμενος ιατρός στην Εσωτερική Παθολογία / Κλινική Ογκολογία της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της κ. Δέσποινας Μουρατίδου και απέκτησα εμπειρία στην Ογκολογία του πεπτικού. Η ερευνητική μου δραστηριότητα επισημάνθηκε από τη συμμετοχή μου σε αρκετές ερευνητικές εργασίες, μία εκ των οποίων έλαβε το 1ο Βραβείο στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Συμπληρωματικής Θεραπείας του Κακοήθους Μελανώματος. Επιτροπή ειδικών κατέληξε στις 2 καλύτερες εργασίες και ακολούθησε επιλογή της καλύτερης διά ψήφου από το κοινό που παρακολούθησε την προφορική παρουσίασή τους. Έγινε δε ειδική μνεία της βραβευθείσας εργασίας, που παρουσίασα προφορικά, σε σχετικό Editorial του περιοδικού Melanoma Research, όπου και δημοσιεύθηκε ως πλήρες κείμενο στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια της άσκησής μου στο Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχα σε Παγκόσμιο ερευνητικό πολυκεντρικό πρωτόκολλο φάσεως ΙΙΙ. Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχα στην επιμέλεια του τόμου των πρακτικών του 3ου Σεμιναρίου Κλινικής Ογκολογίας, που διοργάνωσε η Κλινική στην Θεσσαλονίκη.

Τον Απρίλιο 2003 παρακολούθησα την εκπαίδευση στην Βασική Υποστήριξη της Ζωής και στην Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Α΄ Πε.Σ.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και έλαβα το δίπλωμα Basic Life Support (BLS) Provider Certificate και Automated External Defibrillation (AED) Provider Certificate από το European Resuscitation Council (ERC), Brussels.

Τον Ιούνιο του 2004 ενεκρίθη από τον Τομέα Παθολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η εκπόνηση της διδακτορικής μου διατριβής με θέμα: «Μοριακοί και γενετικοί παράγοντες συσχετίσεως λοιμώξεως από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και γλαυκώματος» (αριθμός διατριβής: 2451). Κατόπιν προφορικής δοκιμασίας, όπως ορίζει ο νόμος, έλαβα το διδακτορικό δίπλωμα με βαθμό «Άριστα» στις 10-11-2010 και αναγορεύθηκα διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 29-11-2010.

Από τον Ιανουάριο 2005 έως τον Νοέμβριο 2006 υπήρξα άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Τομέα Παθολογίας, αρ.συν.173η/23-2-2005, αριθμ. πρωτ. Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ: 2275/2-3-05) υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ιωάννη Κουντουρά, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Κλινικής (επισκέψεις, ενδοσκοπήσεις, εξωτερικά ιατρεία, συγγραφή άρθρων, παρουσίαση προφορικών ανακοινώσεων σε συνέδρια, συμμετοχή στο Βήμα των Ειδικευομένων της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας για 2 έτη (2005-6) και στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, παρουσίαση μαθημάτων ειδικευομένων και φοιτητών Ιατρικής της Κλινικής, συμμετοχή σε συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, και τέλος συλλογή του υλικού της διδακτορικής διατριβής μου).

Από το 2005 έως το 2009 υπήρξα μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) του διεθνούς περιοδικού Hepatogastroenterology.

Τον Οκτώβριο 2005 συμμετείχα ενεργά στην εναρκτήρια συνάντηση του European Viral Hepatitis Initiative (EVHEI) Faculty που διοργάνωσε το Imperial College of London, υπό την προεδρία του καθηγητή Ηπατολόγο κ. Howard C. Thomas.

Το 2006 συμμετείχα ως ομιλητής στο 10th Hungarian και στο 1906-2006 Centenary Congress of Alzheimer’s Disease (Πανεπιστήμιο “Albert Szent-Györgyi” της πόλης Szeged στην Ουγγαρία), στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer’s, με θέμα: “Alzheimer’s disease and Helicobacter pylori infection”.

Από 15 Νοεμβρίου 2006 έως 14 Νοεμβρίου 2010 ασκήθηκα ως ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ηλία Κουρούμαλη. Ειδικότερα, συμμετείχα σε εργασίες, μερικές από τις οποίες παρουσιάσθηκαν σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια και προτάθηκαν ή έλαβαν βραβεία. Ειδικότερα, το 2009 ελήφθη χρηματικό βραβείο (Travel Grant) για ανακοίνωση μελέτης σχετικά με την οστεοπόρωση στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις εντερικές νόσους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο Λονδίνο, η δε μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Gastroenterology.

Ταυτόχρονα, συνέχισα την ερευνητική δραστηριότητα στη Β’ Παθολογική Κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Ι. Κουντουρά, καρπός της οποίας ήταν η δημοσίευση μελετών σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το New England Journal of Medicine, το Lancet και το Gastroenterology.

Το 2007 βραβεύθηκα από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία για το ερευνητικό έργο στην Γαστρεντερολογία.

Το 2011 απέκτησα τον τίτλο της ειδικότητας της Γαστρεντερολογίας (Αρ. Πρωτ. 11726/10/22-3-2011 της Περιφέρειας Κρήτης).

Από τον Απρίλιο 2011 και για διάρκεια 2 ετών είμαι άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (κατόπιν σχετικής απόφασης της Γ.Σ. του Τομέα Παθολογίας, αρ.συν. 251η/6-4-2011, και σχετικής έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αρ.συν. 10/14-4-2011) υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Ιωάννη Κουντουρά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Από τον Ιούλιο 2011 έως τον Ιούλιο 2012 διέμεινα στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας, όπου μετεκπαιδεύθηκα σε εξειδικευμένες ενδοσκοπικές τεχνικές στη Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου (Universitair Medisch Centrum) υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Γαστρεντερολόγο κ. Peter D. Siersema, κατόπιν λήψης σχετικής υποτροφίας από την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία. Επίσης παρακολούθησα τις επιστημονικές εκδηλώσεις της Κλινικής και συμμετείχα ως πρώτος ερευνητής σε ερευνητικό πρωτόκολλο με θέμα τον οισοφάγο Barrett. Τον Οκτώβριο 2012 ελήφθη χρηματικό βραβείο (Travel Grant) για ανακοίνωση σχετικής μελέτης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρεντερολογίας στο Άμστερνταμ, ενώ μία εκ των δύο μελετών που παρουσιάσθηκαν βραβεύθηκε ως Poster of Excellence.

Τον Σεπτέμβριο 2011 ξεκίνησα συνεργασία με τον Κινέζικο εκδοτικό οίκο STM για την έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού με τίτλο “Immuno-Gastroenterology”, το πρώτο τεύχος του οποίου εκδόθηκε τον Ιούλιο 2012. Το όνομα του περιοδικού ήταν δική μου ιδέα, η θεματολογία του περιοδικού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή κ. Κουντουρά, είμαστε οι Editors-in-Chief, ενώ το περιοδικό διαθέτει διακεκριμένους επιστήμονες από όλον τον κόσμο ως Editorial Board.

Τον Δεκέμβριο 2012 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Από τον Μάιο 2013 εργάζομαι ως ιδιώτης γαστρεντερολόγος στην Θεσσαλονίκη και δέχομαι ασθενείς για εξέταση και ενδοσκοπήσεις (γαστροσκόπηση – κολονοσκόπηση – πολυπεκτομή).

Είμαι άριστος γνώστης της Αγγλικής γλώσσας (Certificates of Proficiency in English, Michigan University and Cambridge University), πολύ καλός γνώστης της Ιταλικής γλώσσας (Diploma di Lingua Italiana), και καλός γνώστης της Ολλανδικής γλώσσας (Certificates of James Boswell Institute, The Netherlands).

Εκπαιδευτική Δραστηριότητα

Από το 2003, συμμετέχω ενεργά σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων, μετεκπαιδευτικές ημερίδες, μαθήματα Ηπατολογίας και Γαστρεντερολογίας και στρογγυλές τράπεζες Πανελληνίων και Παγκοσμίων συνεδρίων. Ειδικότερα, το 2006 και το 2008 συμμετείχα ως ομιλητής και στο Προεδρείο Προφορικών Ανακοινώσεων σε διεθνή μετεκπαιδευτικά μαθήματα που διοργάνωσε στην Αθήνα η International Association of Surgeons, Gastroenterologists and Oncologists (IASGO). Το 2008 συμμετείχα στο Προεδρείο στην Στρογγυλή Τράπεζα του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο Παγκόσμιο Συνέδριο της IASGO στην Κωνσταντινούπολη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησής μου στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, δηλαδή επί 4 έτη, συμμετείχα ενεργώς στις επιστημονικές εκδηλώσεις του τμήματος (παρουσίαση ενδιαφερόντων περιστατικών στις εβδομαδιαίες συναντήσεις του Τομέα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εκπαιδευτικά μαθήματα ειδικευομένων Γαστρεντερολογικής κλινικής, διαλέξεις στο ιατρικό προσωπικό της Κλινικής, βιβλιογραφικές ενημερώσεις, ερευνητικά και κλινικά πρωτόκολλα, οργάνωση τακτικών συναντήσεων της Κλινικής με το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο και συμμετοχή στις συναντήσεις με το Ακτινολογικό Εργαστήριο) και παρακολούθησα το κλινικό πρόγραμμα της Κλινικής, ασκούμενος παράλληλα στον ενδοσκοπικό έλεγχο του πεπτικού συστήματος. Επίσης, συμμετείχα στην προπτυχιακή εκπαίδευση των φοιτητών του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου στο μάθημα της Εσωτερικής Παθολογίας με την κλινική πρακτική άσκηση στους θαλάμους και με θεωρητικά μαθήματα Γαστρεντερολογίας στους φοιτητές του 6ου, 9ου και 12ου εξαμήνου. Επιπλέον, συμμετείχα στην εκπαίδευση των αλλοδαπών φοιτητών του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ερευνητική Δραστηριότητα

 • Impact Factor (2013) πλήρων δημοσιεύσεων: 986,009
 • Impact Factor (2013) περιλήψεων σε περιοδικά: 273,487
 • Συνολικός Impact Factor (2013): 1259,496
 • Σύνολο αναφορών (citations): 4482 (4/2015)
 • h-index: 37 (4/2015)

 

Untitled.jpg

Μέλος συντακτικής επιτροπής περιοδικών:

Co-Editor:

 • Hepatogastroenterology (2005-2009)

National Editor:

 • Hepatogastroenterology (2005-2009)

Ειδικός Συντάκτης (Γαστρεντερολογία):

 • Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής (2010-σήμερα)

Editor-in-Chief:

 • Immuno-Gastroenterology (2011-σήμερα)

Editorial Assistant:

 • Annals of Gastroenterology (2011-σήμερα)

 

Κριτής σε περιοδικά:

 1. Haema
 2. International Journal of Andrology
 3. Cellular & Molecular Biology Letters
 4. Archives of Hellenic Medicine
 5. Clinical Medicine: Oncology
 6. Southern Medical Journal
 7. Hepatobiliary & Pancreatic Diseases International
 8. Journal of Clinical Immunology and Immunopathology Research
 9. WebmedCentral
 10. Liver Transplantation
 11. Gastroenterology Research and Practice
 12. Annals of Gastroenterology
 13. Seizure: European Journal of Epilepsy
 14. Journal of Diabetes and Endocrinology
 15. Frontline Gastroenterology
 16. Journal of Functional Foods
 17. The International Journal of Neuroscience
 18. Archives of Medical Science
 19. Scandinavian Journal of Infectious Diseases
 20. The American Journal of the Medical Sciences
 21. Metabolism
 22. International Journal of Cancer

 

Μέλος:

 1. Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
 2. Ιατρικού Συλλόγου Ολλανδίας
 3. Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (ΕΓΕ)
 4. Ελληνικής Εταιρείας Ερεύνης του Καρκίνου (ΕΕΕΚ)
 5. Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ)

 

Βραβεία:

 1. 3ο Βραβείο Αναρτημένης Ανακοίνωσης, 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, Αθήνα 2000
 2. Ετήσιο Βραβείο (2003) της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ)
 3. “John Ioannovits” Award for Best Poster Presentation, 5th International Conference on the Adjuvant Therapy of Malignant Melanoma, Athens 2004
 4. Ετήσιο Βραβείο (2007) της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (ΕΕΜΕΠ)
 5. Βραβείο Έλληνα Ερευνητή 2007, Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία
 6. Travel Grant, GASTRO 2009 United European Gastroenterology Week / World Congress of Gastroenterology, London 2009
 7. Βραβείο Προφορικής Ανακοίνωσης, 25ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Θεσσαλονίκη 2011
 8. Βραβείο Εκδόσεων Elsevier, Top Cited Paper 2011
 9. Travel Grant, 2012 United European Gastroenterology Week, Amsterdam 2012

 

 

http://peptiko.gr/default.php?selected=11&pageid=63

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *