Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Με τη δύναμη της ωμοφαγίας ! Στο σημερινό γλυκό θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα πολύτιμα μας υλικά. Για το λόγο αυτό δεν θα τα υποβάλλουμε σε θερμική επεξεργασία – ενέργεια που συνήθως καταστρέφει σημαντικό μέρος της αξίας των τροφών μας. Εξαίρεση, θα αποτελέσει το κάστανο, το οποίο θα το βράσουμε για να δημιουργήσουμε μία λαχταριστή μους.
chestnuttart1

chestnuttart2Πάμε να δούμε τι θα χρειαστούμε;

Για τη βάση:
200 γρ ψιλοκομμένα αποξηραμένα σύκα (λιασμένα με φυσικό τρόπο)
100 ml χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
60 γρ καρύδια

Για τη μους κάστανο:
260 γρ καλά βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα
2 κουταλιές καλής ποιότητας μέλι
1 κουταλιά ταχίνι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο
100 ml χυμό πορτοκαλιού
100 ml νερό

Για τη σοκολατένια επικάλυψη
1 κουταλιά καλής ποιότητας μέλι
2 κουταλιές ταχίνι ολικής αλεσμένο σε πετρόμυλο
3 κουταλιές νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ωμό κακάο
2 κουταλάκια του γλυκού ωμό χαρουπάλευρο

τσέρκι διαμέτρου 16 εκ

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το χυμό πορτοκαλιού (εικ 1). Τα αφήνουμε 1-2 ώρες να μαριναριστούν. Τα μεταφέρουμε στον επεξεργαστή τροφών μαζί με το ξύσμα από το πορτοκάλι και τα μπαχαρικά και αλέθουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σαν μια πάστα (εικ 2). Προσθέτουμε τα καρύδια και αλέθουμε για πολύ λίγο ακόμα, ίσα να θρυμματιστούν (εικ 3).

Στην πιατέλα που θα σερβίρουμε το γλυκό εφαρμόζουμε το τσέρκι και εσωτερικά καλύπτουμε τα τοιχώματά του με μία λωρίδα λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα της βάσης και το απλώνουμε, με ελαφρώς βρεγμένα χέρια, καλά σε όλη την επιφάνεια (εικ 4)

Στο επεξεργαστή τροφών ρίχνουμε όλα τα υλικά της μους. Αλέθουμε αρκετά μέχρι να πετύχουμε την κρεμώδη υφή που θέλουμε (εικ 5). Αδειάζουμε ομοιόμορφα τη μους στο τσέρκι (εικ 6) και μεταφέρουμε το γλυκό μας στο ψυγείο.

Μετά από μία ώρα, ετοιμάζουμε την τελευταία στρώση. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ομογενοποιούμε χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι (εικ 7). Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και με προσοχή στρώνουμε τον σοκολατένιο γλάσο μας (εικ 8). Ξανά στο ψυγείο για κάνα τρίωρο περίπου. Μετά είναι έτοιμο, το ξεφορμάρουμε και το απολαμβάνουμε !!

steps

Τι να σας πω, πραγματικά δεν παίζεται :-) Γεμάτη γεύση, πλούσιο άρωμα, κρεμώδη υφή, με ευχάριστες εναλλαγές !!

chestnuttart3

chestnuttart4

http://www.neanikon.gr/chestnuttart/#more-614

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *