Creta Carob
BOLERO-BIODIET

 

Δεν ξέρω πόσες φορές έχω βάλει την γιαγιά μου να μου πει αυτήν την ιστορία. Με μαγεύει εκείνη η εποχή, οι αυθεντικοί, αθώοι έρωτες που ξεμυάλιζαν τους νέους και τους έκαναν να χορεύουν στον δρόμο και να τραγουδούν δυνατά μόνο και μόνο επειδή έκλεψαν μία ματιά από την καλή τους. Ο έρωτας της γιαγιάς μου και του παππού μου ήταν θρυλικός, κάτι που μπορεί να μη νιώσουμε ποτέ  στην δική μας γενιά, τουλάχιστον με την αλλοτινή, ρομαντική μορφή του.

Τον  παππού μου τον Ντίνο δεν τον γνώρισα ποτέ, παρά μόνο μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς. Η Ελενίτσα λέει τις ιστορίες της συνήθως με ένα φλυτζάνι καυτό τσάι, συνήθεια που της έμεινε από το Σουδάν. Φέρνει το δίσκο με την τσαγιέρα, τα φλυτζάνια με τα πιατάκια τους, τα καλά κουταλάκια, τη ζάχαρη και το γάλα, ένα κέικ και τα ακουμπάει στο κέντρο του τραπεζιού. Το κέικ της παλιομοδίτικο, σαν αυτά που φτιάχνανε εκεί με ανανά ροδέλες και κερασάκια μαρασκίνο να στολίζουν την επιφάνεια του όταν το γυρνάει από το ταψί, μας συντροφεύει σε κάθε ιστορία από μια ζωή που της φαίνεται πια τόσο μακρινή, σα να την έζησε κάποιος άλλος.

  • Μερίδες: 8-10
  • Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
  • Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά

Υλικά για το cake

  • 210 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γ. baking powder
  • 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 115 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
  • 150 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • 60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 120 ml γάλα φρέσκο
  • 60 ml από το σιρόπι του ανανά Del Monte
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Υλικά για το topping

Εκτέλεση

1) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175oC.

2) Αλείφουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος περίπου 22 εκατοστά με το βούτυρο και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Απλώνουμε τις ροδέλες ανανά Del Monteστον πάτο και κόβουμε 1-2 ροδέλες για να γεμίσουμε τα κενά γύρω-γύρω. Βάζουμε στο κέντρο κάθε ανανά και ανάμεσα τους από ένα κεράσι μαρασκίνο.

 

3) Για το κέικ ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το baking powder, την μαγειρική σόδα και το αλάτι.

4) Βάζουμε στο μίξερ το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό για 4-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

5) Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι, το γάλα, το σιρόπι του ανανά και την βανίλια και χτυπάμε άλλα 3-4 λεπτά.

6) Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

7) Περιχύνουμε τους ανανάδες με το μείγμα του κέικ και ψήνουμε για 20 λεπτά. Βγάζουμε το κέικ, κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά.

8) Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και το γυρνάμε σε μία πιατέλα. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Μια συμβουλή για το τέλος. Καθίστε με τις γιαγιάδες σας και μάθετε τις ιστορίες τους. Σημειώστε τις και κρατήστε τις σαν φυλαχτό. Είναι πολύ σημαντικές, καθώς αυτές οι ιστορίες είναι αυτές που μας έφεραν όλους εδώ σήμερα…

 

 

#LoveOnly,
Madame Ginger

 

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *