Creta Carob
BOLERO-BIODIET

 Νηστίσιμο ρυζόγαλο με πλούσια γεύση καρύδας. Υγιεινό και θρεπτικό για όλη την οικογένεια, που μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη, με γνήσιο μέλι, ή 50 γρμ. ζάχαρη και 2-3 κουταλιές σ. μέλι. Γίνετε απίθανο.

 

Υλικά:

120 γρμ. ρύζι γλασέ, ή Καρολίνα
1350 γρμ. νερό βραστό
1 καρύδα γερή
100 γρμ. ζάχαρη, (+ / – ανάλογα το πόσο γλυκό το θέλουμε)
1 1/2 κουτ. σ. άνθος αραβοσίτου βανίλια, (αυτό που φτιάχνουμε την κρέμα)
κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμο γάλα καρύδας από το σούπερ μάρκετ, ώστε να γλυτώσουμε την παρακάτω διαδικασία, απλά φτιάχνοντάς το μόνοι μας, ξέρουμε τι γάλα έχουμε φτιάξει, πόσο πυκνό, πόσα λιπαρά, και πολύ πιο γευστικό, καμιά σχέση με το αγοραστό… Φτιάξτε το, αγοράστε και ένα μπουκάλι έτοιμο, και συγκρίνετε την διαφορά.

  1. Ανοίγουμε δυο τρύπες στα «μάτια» της καρύδας, και αδειάζουμε το νερό που έχει μέσα της. Δεν το πετάμε, το χρησιμοποιούμε στο νερό της συνταγής.

  2. Κατόπιν με ένα σφυράκι ή με το πίσω μέρος ενός μεγάλου σιδερένιου μαχαιριού, χτυπάμε την καρύδα κυκλικά έως ότου ανοίξει, ραγίσει. Παίρνουμε τον καρπό της, και με ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε την λεπτή φλούδα, όπως θα καθαρίζαμε μια πατάτα. Κρατάμε την λευκή σάρκα.

  3. Την πλένουμε, και την τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη, ή την ψιλοκόβουμε στη σανίδα, ή αν έχουμε κουζινομηχανή, βάζουμε το ανταλλακτικέ τριψίματος, κατόπιν μετράμε 3 κούπες, ή 220 γρμ. την βάζουμε σε ένα λεκανάκι, και αδειάζουμε και το καυτό νερό.

  4. Αφήνουμε 5 λεπτά να μουλιάσει, και την βάζουμε στο μπλέντερ, όχι μούλτι, (αν την χωράει όλη, ανάλογα το μπλέντερ) και δουλεύουμε για 5-7 λεπτά.

  5. Κατόπιν στραγγίζουμε πολύ καλά με τουλπάνι, πιέζοντας δυνατά.

  6. Δείτε εδώ την παρασκευή γάλα καρύδας:

  7. Παίρνουμε από αυτό το γάλα 1200 γρμ. και το βάζουμε σε κατσαρόλα, προσθέτοντας το ρύζι με την ζάχαρη, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, (χαμηλώνουμε από το σημείο που θα πάρει βράση), πρέπει ίσα-ίσα να φαίνεται να κοχλάζει το μείγμα.

  8. Βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, έως ότου βράσει το ρύζι, ανακατεύοντας τακτικά να μην πιάσει το ρύζι. Αν χρειαστεί στο τέλος, προσθέτουμε λίγο γάλα καρύδας ακόμα.

  9. Τέλος διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου σε 70 γρμ. κρύο γάλα καρύδας, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με το σύρμα, ανεβάζουμε λίγο την θερμοκρασία, και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμα να κρεμώσει το ρυζόγαλο, ανακατεύοντας σιγά – σιγά.

  10. Αδειάζουμε σε μπολάκια, πασπαλίζουμε κανέλα, και αφήνουμε να κρυώσει.

Tips:

  • Αν το θέλουμε πιο άπαχο το γάλα, αφήνουμε να ηρεμήσει λίγα λεπτά μέσα σε ένα σκεύος, και κατόπιν με το κουτάλι αφαιρούμε όσο βούτυρο θέλουμε, το οποίο θα έχει σταθεί στην επιφάνεια.

  • Το νερό που έχει η καρύδα μέσα, το προσθέτουμε στο νερό της συνταγής.

  • Πρέπει να προσέξουμε την καρύδα που θα αγοράσουμε, να έχει νερό μέσα της. Την κουνάμε στο αυτί μας, και ακούμε την ποσότητα του νερού που έχει. Όσο πιο πολύ, τόσο πιο φρέσκα είναι.

  • Αν δεν έχει νερό, είναι αρκετά μπαγιάτικη, και ίσως έχει ξεραθεί, ή ακόμα και χαλάσει η σάρκα της.

  • Την καρύδα που σουρώσαμε δεν την πετάμε, την βάζουμε σε κέικ, ή σε κάποιο σιροπιαστό, κ.λ.π. Αν δεν την χρησιμοποιήσουμε άμεσα, την απλώνουμε σε ένα ταψάκι, και την στεγνώνουμε στο φούρνο στους 60 βαθμούς στον αέρα, ανακατεύοντας που και που.

  • Κατόπιν την φυλάμε σε ένα βαζάκι.

https://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.com/2019/03/blog-post.html?

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *