Creta Carob

Το μπλόντι, για όσους φίλους δεν το έχουν ξανακούσει, είναι κάτι σαν το μπράουνι, χωρίς κακάο. Βέβαια το δικό μας μπλόντι θα έχει και κακάο, όχι παντού αλλά μόνο σε μερικά σημεία 😉 Άρα ούτε μπλόντι είναι 🙁

Όπως και να το πούμε όμως, 3 έχω να σας πω: είναι πανεύκολο, έχει απλά υλικά, και είναι νοστιμότατο!

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ζουμερό και συμπαγές κέικ από αυτά που φουσκώνουν αρχικά, αλλά χάρη στην φρουτένια σύστασή τους, μετά κάθονται. Τρώγεται ευχάριστα ακόμα και ζεστό, μόλις βγει δηλαδή από τον φούρνο, και αποτελεί ένα υπέροχο Κυριακάτικο πρωινό. Αν θέλετε η υφή να θυμίζει περισσότερο το μπράουνι πρέπει λογικά να βάλετε και αυγά ώστε να βγει πιο «δεμένο». Όταν το δοκίμασα με δύο αυγά διατηρώντας περίπου τις ίδιες δοσολογίες κάτι με χάλαγε ελαφρά στην γεύση οπότε προτίμησα να το ξαναφτιάξω στην πιο απλή του εκδοχή 😉

 

Θα χρειαστούμε:

2 πολύ ώριμες μπανάνες
100 γρ + 1 κουταλιά ακόμα σταφίδες (χρησιμοποίησα τις μικρές μαύρες – προσοχή: μη παραλείψετε τις σταφίδες γιατί είναι το υλικό που δίνει στην συγκεκριμένη συνταγή την περισσότερη γλύκα, μαζί με τις μπανάνες)
1 κόκκινο μήλο
100 ml ελαιόλαδο
300 ml χυμό από γλυκά πορτοκάλια (εναλλακτικά νερό)
ξύσμα από μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι ξερό σε σκόνη τζίντζερ
4 κουταλιές πίτουρο βρώμης
150 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα αλεύρι από σιτάρι μαλακό) (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω, ανάλογα την υγρασία του μείγματος)
1 κουταλιά baking powder

Εσωτερική bitter σοκολατένια πάστα:
2 κουταλιές ταχίνι ολικής (προτιμήστε το ολικής από το αποφλοιωμένο, είναι πιο νόστιμο και έχει πιο ωραία υφή 😉 )
1 κουταλιά νερό
2 κουταλάκια κακάο

Ένα ταψάκι μικρό προς μεσσαίο μέγεθος. Προκύπτουν περίπου 9 μικρές μερίδες.

Τοποθετούμε στο multi την μία μπανάνα, το μήλο (αφού το καθαρίσουμε και το κόψουμε σε κομμάτια), το ελαιόλαδο και τις σταφίδες. Πολτοποιούμε επίμονα και στην συνέχεια ενσωματώνουμε τον χυμό πορτοκαλιού. Δουλεύουμε λίγο ακόμα και αδειάζουμε το χυλό μέσα σε ένα μπολ ανάδευσης. Ρίχνουμε το τζίντζερ, την κανέλα, το ξύσμα, το πίτουρο, το baking powder, το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αμέσως μετά προσθέτουμε την μία κουταλιά σταφίδες και την δεύτερη μπανάνα, ψιλοκομμένη σε φέτες.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψάκι αφού πρώτα το λαδώσουμε και το αλευρώσουμε.

Πριν φουρνίσουμε το κέικ, πρέπει να εντάξουμε και τα κομμάτια από την πάστα bitter σοκολάτας.
Μέσα σε μία κούπα, ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι, το ταχίνι με το νερό. Προσθέτουμε το κακάο και δουλεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν όλα σχηματίζοντας μία «συμπαγή κρέμα».

Με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιές σοκολατένιας πάστας και τις τοποθετούμε μέσα στο μείγμα που έχουμε στο ταψί. Δεν θέλουμε η πάστα να ανακατευτεί και να ομογενοποιηθεί με το μείγμα αλλά κομμάτια της να βρίσκονται σε διάφορα σημεία προκαλώντας μία γευστική αντίθεση. Μη βάλετε πάρα πολύ γιατί η πάστα μας πικρίζει (χάρη στο κακάο και στην έλειψη κάποιου γλυκαντικού) και θα μας «ξεγλυκάνει» το γλυκό μας 😉

Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μία ώρα το πολύ.

Προαιρετικά μπορούμε να στολίζουμε το γλυκό μας με τον κλασικό μας γλάσο. Δηλαδή απλά ανακατεύουμε δύο κουταλιές ταχίνι ολικής, δύο κουταλιές νερό, 1 κουταλιά μέλι, 2 κουταλάκια χαρουπόσκονη και 2 κουταλάκια κακάο. Εγώ το έκανα κυρίως για food styling περιχύνοντας λίγο, μπορείτε να καλύψετε όλη την πάνω επιφάνεια, αναβαθμίζοντας το γλυκάκι σε μία πιο σοκολατένια βερσιόν 🙂

Κατά τα άλλα, η δημιουργικότητα έχει κτυπήσει κόκκινο τελευταία στο Νεανικόν 🙂 Φουλ έμπνευση αλλά και όρεξη για δουλειά.

http://www.neanikon.gr/blondie/?

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *