Φανουρόπιτα, από την αγαπημένη Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The One with all the tastes”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η φανουρόπιτα είναι ένα γευστικότατο και θρεπτικό κέικ, ιδανικό για περιόδους νηστείας. Εδώ την ετοιμάζουμε με 9 απλά υλικά. Το αποτέλεσμα είναι αφράτο, αρωματικό και ελαφρύ!

Η φανουρόπιτα παραδοσιακά φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά και περιέχει κατά βάση αλεύρι, ζάχαρη και λάδι. Είναι η πίτα που τάζουμε στον Άγιο Φανούριο όταν έχουμε χάσει κάτι πολύτιμο και δεν μπορούμε να το βρούμε. Περισσότερες πληροφορίες για τη φανουρόπιτα, μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο της Εύης Βουτσινά.

Εδώ τη φτιάχνουμε με 9 απλά υλικά:

  • Αλεύρι και μπέικιν πάουντερ
  • Καλαμποκέλαιο
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
  • Καρύδια και σταφίδες
  • Ξύσμα και χυμό από πορτοκάλι

Η φανουρόπιτα αυτή είναι εύκολη, αφράτη και πολύ αρωματική. Και είναι επιπρόσθετα ελαφριά, θρεπτική και υγιεινή. Αρέσει πολύ και στα κορίτσια, οπότε μαζί με ένα φρούτο αποτελεί καλή επιλογή για το σνακ του σχολείου.

φανουρόπιτα

Φανουρόπιτα

Eτοιμασία: 15 mins
Μαγείρεμα: 50 mins
Συνολικά: 1 hr 5 mins
Γεύμα: πρωινό, σνακ
Κουζίνα: ελληνική
Λέξη-κλειδί: φανουρόπιτα
Μερίδες: 

Υλικά

  • ▢120 γρ. καλαμποκέλαιο
    ▢180 γρ. ζάχαρη
    ▢300 γρ. χυμός πορτοκαλιού
    ▢1 μεγάλο πορτοκάλι, το ξύσμα
    ▢1 1/2 κ.γ. κανέλα
    ▢500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    ▢5 γρ. μπέικιν πάουντερ
    ▢100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
    ▢100 γρ. σταφίδες ξανθές
    ▢ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 24 εκ.
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα και την κανέλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα για 1′.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι.
  • Αδειάζουμε το μίγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε τη φανουρόπιτα για 50′ ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνεια έχει ροδίσει όμορφα. Μπορούμε να ελέγξουμε το ψήσιμο με οδοντογλυφίδα, η οποία πρέπει να βγαίνει καθαρή.
  • Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Πώς διατηρούμε τη φανουρόπιτα;

Αφού κρυώσει πλήρως, διατηρούμε τη φανουρόπιτα σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς προκειμένου να παραμείνει φρέσκια και αφράτη

 

Προηγήθηκαν αρκετοί πειραματισμοί, προτού καταλήξω στη συγκεκριμένη συνταγή.

  • Αντί για καλαμποκέλαιο, χρησιμοποίησα ελαιόλαδο, όπως επίσης και συνδυασμό ελαιόλαδου με καλαμποκέλαιο. Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα μας φαινόταν βαρύ. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, προτείνω να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα από το καλαμποκέλαιο. Να χρησιμοποιήσετε δηλαδή καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο σε αναλογία 1:1.
  • Η ποσότητα της ζάχαρης που χρησιμοποιείται δεν είναι μεγάλη. Καθώς οι σταφίδες είναι γλυκές, η γεύση της φανουρόπιτας είναι πολύ ικανοποιητική και ισορροπημένη. Την πρώτη φορά που έφτιαξα φανουρόπιτα, πρόσθεσα 250 γρ. ζάχαρη και το αποτέλεσμα μας φάνηκε πολύ γλυκό.
φανουρόπιτα
  • Τα χοντροκομμένα καρύδια δίνουν γεύση και προσθέτουν ενδιαφέρον στην υφή.
  • Σε κάποια από τις παραλλαγές που δοκίμασα, αντικατέστησα το ξύσμα πορτοκαλιού με γαρύφαλλο, αλλά όχι. Το ξύσμα δίνει μια ωραία φρεσκάδα στο κέικ και για μένα είναι τελικά αναντικατάστατο.
  • Οπωσδήποτε φρέσκος χυμός από πορτοκάλι! Δοκίμασα να προσθέσω καλής ποιότητας χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο φρέσκο και γευστικό. Και ο χυμός πορτοκαλιού αναντικατάστατος λοιπόν.

Για να φτιάξουμε τη φανουρόπιτα δεν χρησιμοποιούμε μίξερ. Καθώς δεν χρειάζεται επίμονο ανακάτεμα, την ετοιμάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε τα υλικά αρχικά με το σύρμα και προς το τέλος με ελαστική σπάτουλα ή κουτάλι.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η ετοιμασία της είναι τόσο εύκολη που πλέον η μικρή sous chef Ισμήνη την αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου με άνεση και χάρη.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε;

  • Όπως είπα και προηγουμένως, η φανουρόπιτα δεν χρειάζεται επίμονο ανακάτεμα. Μας ενδιαφέρει απλά να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην υπάρχουν ορατοί σβόλοι από το αλεύρι. Εάν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα, το πιθανότερο είναι ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικά σφιχτό και όχι αφράτο, όπως είναι το ζητούμενο.
  • Όταν αδειάσουμε το μίγμα στη φόρμα, τη χτυπάμε ελαφρά 2-3 φορές πάνω στον πάγκο εργασίας μας. Αυτό το κάνουμε για να απλωθεί ομοιόμορφα το μίγμα και για να μην υπάρχουν εσωτερικά θύλακες αέρα.
  • Για να μην κολλήσει το κέικ στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε να το λαδώσουμε καλά και κατόπιν να το αλευρώσουμε. Έτσι, θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε εύκολα τη φανουρόπιτα από τη φόρμα.
  • Στη δική μου περίπτωση, η φανουρόπιτα ψήθηκε άψογα στα 50’. Επειδή ωστόσο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, προτείνω να ξεκινήσετε να ελέγχετε το ψήσιμο από τα 45’ και μετά. Η φανουρόπιτα είναι έτοιμη όταν η επιφάνειά της έχει ροδίσει ομοιόμορφα και όμορφα. Επιπρόσθετα, πριν τη βγάλουμε από τον φούρνο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της. Εάν η οδοντογλυφίδα βγει στεγνή, τότε είναι έτοιμη. Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζουμε το ψήσιμο για μερικά λεπτά ακόμα και οπωσδήποτε ελέγχουμε με την οδοντογλυφίδα προτού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο.

 

 

https://theonewithallthetastes.com/2023/03/fanouropita/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *