e-fresh-matrioshka

Παραδοσιακά Λαζαράκια ή Λαζάρια. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι και συνεχίστε την όμορφη αυτή παράδοση δεμένη με το Σάββατο του Λαζάρου.

10 Λεπτά
6 Τεμάχια/ Μερίδες

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο ζύμη για πίτσα (2 φύλλα ζύμης)
  • λίγα γαρύφαλλα για μάτια
  • λίγες σταφίδες ή goji berries για στόμα
  • λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι
  • 3 κουταλιές νερό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Τα λαζαράκια παραδοσιακά γίνονται με ζύμη απλή για ψωμί.  Χρησιμοποιούμε την έτοιμη ζύμη για πίτσα ή φτιάχνουμε μόνοι μας τη ζύμη. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε την έτοιμη, στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.

Τα φτιάχνουμε σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες. 

 

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 

Τα διακοσμούμε ανάλογα, με γαρύφαλλα για τα μάτια και goji berries ή σταφίδες για το στόμα. Βάζουμε λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι.

Αφήνουμε τα λαζαράκια σε χλιαρό φούρνο, στους 50 βαθμούς C για 10-15 Λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρά. 

Διαλύουμε την ζάχαρη στο νερό. Αλείφουμε, χωρίς να πιέζουμε τα φουσκωμένα Λαζαράκια, με το ζαχαρόνερο. 

Τα βάζουμε σε καυτό φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά, να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 

Τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με πυκνό ζαχαρόνερο 2-3 φορές κατά την διάρκεια ψησίματος, για να γυαλίσουν.

Μάθετε για έθιμο, που κρατάει αιώνες, τα Λαζαράκια, γιατί το φτιάχνουμε και πότε.

Ένα άλλο έθιμο που μπορείτε να ακολουθήσετε, μαζί με τα παιδιά σας, είναι η Κυρά Σαρακοστή.

http://www.argiro.gr/recipe/paradosiaka-lazarakia/

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.