Πεντανόστιμα, γεμιστά Λαζαράκια, από την ‘Ελενα Χονδρογιάννη και το elenacooks.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους μπόλικη ιστορία. Οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και τα ψήνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου. Μέσα στη ζύμη έβαζαν καρυδιά ή σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος.

Ο Λάζαρος ήταν ο καλός φίλος του Χριστού τον οποίο επέλεξε για να διαδώσει στο κόσμο το λόγο του θεού και να τον προετοιμάσει για τη δική του Ανάσταση. Ο καλός του φίλος αρρώστησε και πέθανε, αλλά η δύναμη της πίστης και της αγάπης μέσα από το πρόσωπο του Ιησού τον επανέφερε στη ζωή.

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» συνήθιζαν να λένε οι παλαιότεροι, αφού πίστευαν ότι ο αναστημένος φίλος του Χριστού είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

ΥΛΙΚΑ

500γρ αλεύρι

25γρ μαγιά νωπή

260ml νερό

150γρ ζάχαρη

60ml ελαιόλαδο

ελάχιστο αλάτι

1 κουτ γλυκού κανέλα

1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο

100γρ σταφίδες

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

100γρ καρύδια χοντροκομμένα

Για διακόσμηση

Καρφάκια γαρίφαλο

Για πασπάλισμα

Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε καλά την μαγιά μαζί με 2 κουτ σούπας από την ζάχαρη και 3 κουτ αλέυρι από το αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 15′ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μπόλ κοσκινίζουμε το αλεύρι , κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο , την κανέλα, το γαρίφαλο και προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά. Ζυμώνουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε 30′ λεπτά να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180′ βαθμούς.

Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης. Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.

Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.

https://elenacooks.gr/?p=9304&fb

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *