Κλασικό μαμαδίστικο δίχρωμο κέικ με άρωμα πορτοκάλι, χωρίς γλουτένη, από την Βίκη Βογιατζή και το vivoglutenfree.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Η πιο συχνή μυρωδιά που θα συναντήσετε στο σπίτι μου είναι αυτή από το φρεσκοψημένο κέικ. Από πολύ μικρά που ήταν τα παιδιά, αλλά και τώρα που ακόμα είναι παιδιά, απλά γυμνασιόπαιδα, το κέικ είναι ότι πιο εύκολο για μένα ώστε να υπάρχει στο σπίτι για να αποφεύγονται έτοιμα μπισκότα κλπ. Δεν μου έχει αποτύχει ποτέ μα ποτέ κέικ έως τη στιγμή πο μπήκαν στη ζωή μου τα αλεύρια χωρίς γλουτένη. Κατάφερνα να κάνω μικρά κεκάκια, αλλά όχι μεγάλο πετυχημένο κέικ. Εννοείται ότι δε μπορούσα να το διανοηθώ.

Επιτέλους τα κατάφερα!!! Πήρα και την έγκριση από τους ειδικούς στο είδος αυτό, την συμμορία από τα δυό μου αγόρια και σας παρουσιάζω το κλασικό μαμαδίστικο δίχρωμο κέικ με άρωμα πορτοκάλι, χωρίς γλουτένη!

Θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλα με διάφορες γεύσεις και αρώματα.

klasiko-keik-cake-fetes-nobgr

Υλικά(όλα σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 500 γρ. (3 ½ φλ.) αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
  • 30 γρ. (2 κ.σ.) μπέικιν χωρίς γλουτένη
  • 250 γρ. (1 φλ.) βούτυρο
  • 400 γρ. (2 φλ.) ζάχαρη (κατά προτίμηση ακατέργαστη)
  • 8 μικρά αυγά (χωρίς το τσόφλι ζύγιζαν 360 γρ.)
  • 125 ml (1/2 φλ.) γάλα
  • 100 γρ. (1/2 φλ.) γιαούρτι
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.σ. κακάο σκόνη

 

klasiko-keik-cake-sugartop

Εκτέλεση:

  1. Ανάβουμε το τον φούρνο μας στους 175o C.
  2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ.
  3. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν και προσθέτουμε το αλάτι.
  4. Χτυπάμε με το μίξερ, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και αφράτο. (βοηθάει αν έχουμε λιώσει λίγο το βούτυρο)
  5. Συνεχίζοντας να δουλεύει το μίξερ προσθέτουμε στο μείγμα, ένα-ένα τα αυγά, έτσι ώστε κάθε αυγό να ενσωματωθεί με το μείγμα πριν ρίξουμε το άλλο.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και εναλλάξ με το γάλα και το γιαούρτι, χτυπάμε για να γίνει το μείγμα λείο. Έπειτα ρίχνουμε στο μείγμα μας το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 λεπτά ακόμη ώστε να γίνει πιο αφράτο.
  7. Τοποθετούμε τα 2/3 του μείγματός μας στη φόρμα του κέικ.
  8. Στο 1/3 του μείγματος ρίχνουμε το κακάο και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε το μείγμα αυτό, στη φόρμα, περίπου στο κέντρο. Επειδή είναι πιο βαρύ (πυκνό) από το άλλο, κατά το ψήσιμο θα πέσει πιο μέσα στη φόρμα.
  9. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

klasiko-keik-cake-fetes-bgr

Μικρά μυστικά / Tips:

  • Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνεται το φούρνο από την αρχή της διαδικασίας.
  • Μην ανοίγετε το φούρνο κατά την διάρκεια του ψησίματος.
  • Χτυπήστε τα υλικά αρκετή ώρα με το μίξερ γιατί έτσι γίνεται πιο ομογενοποιημένο και αφράτο το κέικ.
  • Για να δοκιμάσουμε αν έχει ψηθεί και από μέσα το κέικ μας, το τρυπάμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι. Αν σε αυτό κολλήσει λίγη ζύμη, τότε σημαίνει ότι θέλει και άλλο χρόνο ψησίματος.

 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!!!

 

https://vivoglutenfree.com/2017/09/19/clasiko-mamadistiko-cake-xoris-glouteni/

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *