Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και εννοείται ότι το αρμενοβίλ  είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά όπως και των περισσότερων κατοίκων της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι ακριβώς παγωτό, αλλά λόγω της κρεμώδης υφής του και του ότι μπαίνει στην κατάψυξη το θεωρούμε παγωτό. Το είδος του, κανονικά ονομάζεται σέμι-φρέντο έτσι όπως βρήκα στο διαδίκτυο.

Κανονικά το αρμενοβίλ γίνεται με παρφέ παγωτό. Εδώ σας δίνω μια εύκολη παραλλαγή 5 υλικών για κάτι εύκολο και γρήγορο που όμως στη γεύση είναι πάρα πολύ κοντά με όσα αρμενοβίλ έχω φάει στη ζωή μου.

Όποιος δεν το έχει γευτεί ακόμα δεν μπορεί να καταλάβει αυτόν τον τέλειο συνδυασμό της βελούδινης κρέμας με  λευκή σοκολάτα, με το κροκάν και τους μπεζέδες. Προσοχή όμως γιατί είναι πολύ εθιστικό και παράλληλα πολύ, μα πολύ πλούσιο σε …θερμίδες! Οπότε αν ξεφύγετε, που θα ξεφύγετε στην ποσότητα σίγουρα, καλό είναι να κάνετε γυμναστική, κολύμπι κλπ για όλη την υπόλοιπη βδομάδα, οπότε να γλυτώσετε από τις τύψεις… Η αλήθεια είναι ότι εγώ δε το έκανα μετά από αυτή την «κρεπάλη» όπως την ονόμασα και αυτό με πήγε πίσω στο στόχο που έχω βάλει και αυτό το καλοκαίρι… «Να μπω στο μικρό άσπρο τζιν παντελόνι που πριν 3 καλοκαίρια φορούσα… αν και αυτό το καλοκαίρι δε μπορέσω να το φορέσω, τότε θα το αποχαιρετίσω δια παντός…  Ένα όμως είναι το σίγουρο, γι’ αυτό το θεϊκό γλύκισμα που είχα να το γευτώ περίπου 6-7 χρόνια, άξιζε ο κόπος.

Υλικά:

  • 200-250γρ μπεζέδες/μαρέκγες αγοραστούς ή σπιτικούς (δες συνταγή εδώ)
  • 2 συσκευασίες καραμελωμένα αμύγδαλα (λέγονται κροκράν στη ζαχαροπλαστική)
  • 1 1/2 συσκευασίες λευκή κουβερτούρα (180γρ-200γρ εκάστη συσκ.)
  • 1 μεταλλικό κουτί κρέμα σαντιγί
  • 1 μεταλλικό κουτί ζαχαρούχο γάλα
  • 1 κ.γλ. υγρή βανίλια (προαιρετικό)
  • ½ κ.γλ. αλάτι (προαιρετικό)
  • 3 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ (προαιρετικό)

Εκτέλεση:

  1. Αν σκοπεύουμε να κάνουμε σπιτικούς μπεζέδες ακολουθούμε τη συνταγή που θα βρούμε εδώ.
  2. Σε ένα μπλεντεράκι βάζουμε τις μπάρες με τα καραμελωμένα αμύγδαλα (κροκάν) και τα αλέθουμε ελαφρώς. Δε θέλουμε να γίνουν σκόνη.
  3. Σε μπεν-μαρί (Δε χρειάζεται ειδικό σκεύος, απλά τοποθετήστε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.) λιώνουνε καλά τη κουβερτούρα, αφού την έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια για να λιώσει πιο εύκολα και γρήγορα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει όλο και να γίνει λείο το μείγμα μας.
  4. Σε μίξερ αδειάζουμε το περιεχόμενο της σαντιγί και το χτυπάμεγια περίπου 6-7 λεπτά έως διογκωθεί πλήρως. Προτού χρησιμοποιήσουμε τη σαντιγί καλό είναι να έχουμε αφήσει για περίπου 1-2 ώρες στο ψυγείο το μεταλλικό κουτί.
  5. Όταν είναι έτοιμη η σαντιγί αδειάζουμε σιγά σιγά το ζαχαρούχο γάλα και προαιρετικά, τη βανίλια, το κονιάκι και το αλάτι, καθώς δουλεύει το μίξερ έτσι ώστε να ενσωματωθούν τα υλικά και να γίνει λείο.
  6. Σε αυτό το μείγμα, όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμα μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μαζί.
  7. Σε αυτό το μείγμα ρίχνουμε το κροκάν – αφού κρατήσουμε μερικά αμύγδαλα για διασκόσμηση- και τα ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
  8. Σε μια στρογγυλή φόρμα ή τάπερ ή σε 2-3 μακρόστενες φόρμες για κέικ ξεκινάμε να στήνουμε το γλυκό.
  9. Πρώτα τοποθετούμε το κροκάν που κρατήσαμε στην άκρη. Θρυματίζουμε λίγη μαρέγκα και την τοποθετούμε πάνω από το κροκάν. Μετά απλώνουμε τη μισή ποσότητα του παγωτού. Από πάνω βάζουμε μια στρώση από μπεζέδες, απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα του παγωτού και κλείνουμε με μια στρώση ακόμα μπεζέδες. Τυλίγουμε την ή τις φόρμες με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και το τοποθετούμε στην κατάψυξη για 3-5 ώρες.
  10. Το βγάζουμε από την κατάψυξη το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και το κόβουμε σε φέτες για να το σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.