Όταν λέμε για σοκολατόπιτα εννοούμε ότι σε κάθε μπουκιά νιώθει ο ουρανίσκος σουτη σοκολάτα, κλείνεις τα μάτια και βγάζεις ηδονιστικές κραυγές απόλυτης απόλαυσης.
The best ever σοκολατόπιτα!!!
Η βασική συνταγή είναι της φίλης μου Νίκης από το Τορόντο, εγώ πρόσθεσα τη γκανάς σοκολάτας από πάνω. Η Νίκη ήταν διαδικτυακή φίλη που ένα πρωινό του Μάρτη, με βρήκε ξυπνητή στις 5:30 ώρα Ελλάδας, (10:30 τη νύχτα στο Τορόντο) και με έκανε διαχειρίστρια σε μια ομάδα μαγειρικής που ξεκινούσε. Δε δέχτηκε καμιά άρνησή μου, ούτε για το ότι είμαι εργαζόμενη και δεν έχω ώρες, αλλά και ούτε επειδή δε γνωριζόμασταν. Είναι από τους πιο καλούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου και νιώθω τυχερή που ήμουν ξυπνητή τότε και πιάσαμε κουβέντα. Ήρθαν μετά και οι καραντίνες και η τεχνολογία με τις βιντεοκλήσεις βοήθησε πολύ στο να γνωρίσω τόσο τη Νίκη, όσο και τις άλλες συν-διαχειρίστριες τις οικογενειακής αυτής ομάδας. Βέβαια από τότε πέρασαν 2 χρόνια, ήρθε Ελλάδα το καλοκαίρι περάσαμε μαζί ένα καταπληκτικό 4ήμερο και ήταν μεγάλη η τιμή που μου έκανε και με κάλεσε σε βαφτίσια που θα ήταν νονά. Άξια γυναίκα, καταπληκτικός άνθρωπος “με το Α κεφαλαίο” όπως λέμε, πάντα χαμογελαστή να δίνει κουράγιο, συμβουλές και ότι άλλο χρειάζεται κάποιος. Σε αυτή την ομάδα, φέτος κάναμε 2 συνταντήσεις/κοπή της πίτας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στης Θεσσαλονίκης που λέτε, λόγω κοιλιοκάκης, δε μπόρεσα να δοκιμάσω από την υπέροχη βασιλόπιτα που έκανε η φίλη μου και συν-διαχειρίστρια Αλέκα. Μου έπεσε όμως το φλουρί και ως δώρο είχε αυτή την υπέροχη ροζ φόρμα σιλικόνης για τάρτα. Και στάθηκε η αφορμή να φτιάξω και τη σοκολατόπιτα της Νίκης! Κοριτσάρες μου σας ευχαριστώ!
Εσείς όλοι κάντε αυτή τη σοκολατόπιτα και θυμηθείτε με όταν θα κόβετε και το 2ο κομμάτι για να φάτε στο καπάκι. Να σας προϊδεάσω ότι δεν είναι πάρα πολύ γλυκιά και εύκολα τρώγονται 3 κομμάτια στη σειρά… 😉
Υλικά:
- 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 125γρ βούτυρο
- 2 κ.σ. (30ml) espresso καφέ ή 2 κ.σ. νερό με 1/2 κ.γλ. καφέ στιγμιαίο
- 3 μεγάλα αβγά χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 50γρ ζάχαρη
Για τη διακόσμηση (προαιρετικά):
Γκανάς σοκολάτας (Ganache):
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
- 50γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 50γρ κρέμα γάλακτος
Γκανάς λευκής σοκολάτας (Ganache):
- 25γρ σοκολάτα κουβερτούρα
- 25γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
- Σε μπεν-μαρί (δε χρειάζεται ειδικό σκεύος, απλά τοποθετήστε ένα μεταλλικό ή πυρίμαχο μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει) τοποθετούμε το βούτυρο, τη κουβερτούρα και τον καφέ, ανακατεύοντάς το καλά μέχρι να γίνει λείο το σοκολατένιο μείγμα μας. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Τους κρόκους τους αφήνουμε στην άκρη.
- Τα ασπράδια μαζί με τη ζάχαρη τα χτυπάμε στο μίξερ, στη χαμηλή ταχύτητα, αλλά πολύ καλά, ώστε να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Ανακατεύουμε τους κρόκους με ένα πιρούνι και τα ανακατεύουμε με το σοκολατένιο μείγμα που έχει ελαφρώς κρυώσει.
- Μέσα σε αυτό το σοκολατένιο μείγμα, ρίχνουμε λίγο λίγο την μαρέγκα και την ανακατεύουμε ελαφριά έτσι ώστε να μη χάσει τον όγκο της, αλλά να γίνει και ένα καλά ανακατεμένο μείγμα με την σοκολάτα.
- Βάζουμε το μείγμα μας αυτό σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταψάκι σιλικόνης με διάμετρο 27-28 εκατοστά.
- Το ταψί αυτό το τοποθετούμε σε ένα άλλο ταψί που έχει νερό μέσα και το τοποθετούμε στον φούρνο.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 160ο C για 25-30 λεπτά.
- Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το ταψί με το νερό και το αφήνουνε να κρυώσει καλά.
- Έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να παγώσει.
- Όταν είναι έτοιμο, το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Ετοιμάζουμε ξεχωριστά τις γκανάς ζεσταίνοντας τη κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε την κουβερτούρα μέσα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
- Περιχύνουμε με την γκανάς σοκολάτας τη σοκολατόπιτα μας έτσι ώστε να πάει σε όλη την επιφάνεια.
- Με την γκανάς λευκής σοκολάτας κάνουμε σχέδια πάνω στη σοκολατόπιτα μας.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
Αφήστε μια απάντηση