Το ωραίο γλυκό της Κυριακής – Σκολατένιο κέικ ταψιού, από το CookGreek Team και το icookgreek.com! 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Αν αγαπάτε τη σοκολάτα, πράγμα καθόλου δύσκολο, δοκιμάστε αυτό το νόστιμο και υγρό όσο πρέπει κέικ στο ταψί, που γίνεται με κακάο και κουβερτούρα. Ό,τι πρέπει για χαλαρές στιγμές στο σπίτι συνοδεία ζεστού ροφήματος. Εννοείται πως ξετρελαίνει τα παιδιά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Κέικ ταψιού με κακάο και σοκολάτα

Προετοιμασία:30 λεπτά
Μαγείρεμα:30 λεπτά
Σύνολο:1 ώρα

Υλικά Συνταγής

  • 1 ¾ φλιτζανιού (350 γρ.) κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 ¾ φλιτζανιού (225 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζανιού (75 γρ.) κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (4 γρ) μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (4 γρ.) μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού (2 γρ.) αλάτι
  • 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ¾ φλιτζάνι (420ml) βουτυρόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • ½ φλιτζάνι (120ml) ηλιέλαιο
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού (6 γρ.) καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • 130 γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη
  • ¾ φλιτζανιού (170 γρ.) ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ φλιτζάνι (180 γρ.) ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (4 γρ.) εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε το κέικ

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι 23 x 33 εκ. και απλώνετε αντικολλητικό χαρτί (αν έχετε πιο μεγάλο, θα βγει πιο λεπτό το κέικ και θα χρειαστεί ελαφρώς λιγότερο χρόνο ψησίματος).
  • Ανακατεύετε τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη σκόνη κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε μεγάλο μπολ, χτυπάτε μαζί τα αυγά, το βουτυρόγαλα, το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας. Ρίχνετε σταδιακά στο μείγμα αυτό το μείγμα αλευριού-ζάχαρης ανακατεύοντας μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν λείος χυλός.
  • Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί και ψήνετε για 30’. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει τελείως ακουμπισμένο σε σχάρα.

Ετοιμάζετε την επικάλυψη

  • Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Χτυπάτε το βούτυρο μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. Προσθέτετε τη ζάχαρη και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει. Ρίχνετε το εκχύλισμα βανίλιας και τη λιωμένη σοκολάτα χτυπώντας πάντα μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτή και το γλάσο να γίνει λείο και γυαλιστερό.
  • Απλώνετε το σοκολατένιο γλάσο με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού.

Σημειώσεις

Το βουτυρόγαλα προσθέτει γεύση και βοηθάει να κρατηθεί η υγρασία του γλυκού. Αν δεν βρίσκετε έτοιμο, μπορείτε να φτιάξετε εύκολα ένα καλό υποκατάστατο. Ανακατέψτε 1 ¾ κουταλιά της σούπας ξίδι ή χυμό λεμονιού σε 1 ¾ φλιτζάνια (420ml) γάλα. Αφήστε να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε.
https://www.icookgreek.com/istories/arazo-spiti/glyko-imeras-skolatenio-keik-tapsiou/?fb
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *