Κέικ με φρέσκα σύκα, από τον Γιώργο Τσούλη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Κέικ με φρέσκα σύκα και γιαούρτι, η τέλεια ιδέα για το καλοκαιρινό μας πρωινό αλλά και για γλυκό σνακ. Μια νέα πρόταση του σεφ Γιώργου Τσούλη.

ΜΕΡΙΔΕΣ6-8
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ10Λ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ1Ω 10Λ
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ1/5

ΥΛΙΚΑ

270 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ. κοσκινισμένο +extra για το αλευροβουτύρωμα

250 γρ. ζάχαρη καστανή

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

150 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

140 γρ. σύκα, φρέσκα ψιλοκομμένα

15 γρ. μπέικιν πάουντερ

4 αυγά, large

1 πρέζα αλάτι

¼ κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Για το σιρόπι:

100 ml χυμό λεμονιού

50 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική

 

Για το σερβίρισμα:

200 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό

Φρέσκα σύκα, κομμένα στα 4

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

ανά μερίδα/ τεμάχιο
ΒΑΖΑΘερμίδες  561   28%
ΒΑΖΑΛίπος  24.8g  35%
ΒΑΖΑKορεσμένα   14.8g   74%
ΒΑΖΑΠρωτεΐνες   9.9g   20%
ΒΑΖΑYδατάνθ.    77.3g    30%
ΒΑΖΑΣάκχαρα    47.2g   52%
ΒΑΖΑΑλάτι    0.245g   4.08%
ΒΑΖΑΙνες    2.7g   11%
by Danai Petropoulou
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Για το σιρόπι: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις βράσει το σιρόπι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
2Για το κέικ: Σένα μπολ μαζί αδειάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το τζίντζερ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
3Έπειτα, στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
4Αμέσως μετά, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το πρώτο προτού ρίξουμε το επόμενο και συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να αφρατέψουν και τα αυγά.
5Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι στον κάδο του μίξερ συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο μείγμα.
6Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τα σύκα και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
7Κατόπιν, αδειάζουμε το μείγμα σε μία αλευροβουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου 22 εκ. και ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα για 55 λεπτά.
8Όταν είναι έτοιμο το κέικ, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε σε μία σχάρα, κάνουμε προσεκτικά μερικές τρύπες με ένα πιρούνι στην επιφάνεια του και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
9Τέλος, απλώνουμε ομοιόμορφα το γιαούρτι σε όλη την επιφάνεια του κέικ, διακοσμούμε με φρέσκα σύκα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
#tsoulotip: 1. Πρέπει το βούτυρο και το τυρί κρέμα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, για να αφρατέψει το μείγμα. 2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα σύκα με αποξηραμένα.
https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/keik-me-freska-suka

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *