Φανταστικό κέικ-τούρτα με φρέσκα σύκα, από την Μαριάννα Καρά και το “Μαγειρεύοντας με την marianna”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Με τα τελευταία σύκα του Σεπτέμβρη ετοίμασα ένα κέικ- τούρτα.
Λατρεύω τα σύκα!
Αρωματικά, σαρκώδη με γλυκιά γεύση, τα φρέσκα σύκα στολίζουν σαλάτες και γίνονται θαυμάσιες σάλτσες, μαρμελάδες , συκοπάστελο, ρετσέλι! Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο!
Για τους αρχαίους συμβόλιζαν το αιδοίο, τη γονιμότητα και τον θεό Διόνυσο.
Στη μυθολογία, συναντάμε τον Συκέα, έναν από τους Τιτάνες που διέφυγε και σώθηκε από τους κεραυνούς του Δία, όταν η μαμά Γαία τον μεταμόρφωσε σε συκιά και τον έκρυψε στο στήθος της
ΑΣ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΕΙΚ ΜΑΣ
ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ: 
ΕΝΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΚΟΜΜΈΝΟ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΣΚΟΥΣ
Μπορείτε να ετοιμάσετε το δικό σας παντεσπάνι και να το χωρίζετε σε τρεις δίσκους
ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
Εγώ σε μια μικρή κατσαρόλα
Έριξα 180 γραμμάρια ζάχαρη,
180 γραμμάρια νερό,
1 ξυλάκι κανέλα και μια φλούδα λεμονιού.
Το μετέφερα στη φωτιά και το έβρασα για 3 λεπτά.
Στη συνέχεια το άφησα στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία του .
ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ ΣΥΚΟ
6-7 σύκα τα τοποθέτησα μέσα σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν από το σιρόπι τους…
Στη συνέχεια τα έβαλα στο ψυγείο για ένα βράδυ
Αντί για το ψυγείο μπορούμε να τα βάλουμε και στην κατάψυξη για λίγο ώστε να μας είναι πιο εύκολο να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σύκα φρουί γλασέ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ
Χρησιμοποίησα σπιτική μαρμελάδα δική μου με μπαχαρικά
ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
Κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί
Τυρί Μασκαρπόνε
ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
Την ποσότητα την καθορίζουμε ανάλογα με το μέγεθος του κέικ
Εγώ αρχικά σε ένα γυάλινο μπολ χτύπησα με το μίξερ χειρός 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά και 2 βανίλιες σε σαντιγί
Μετέφερα το μπολ στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσω τη σαντιγί
Στη συνέχεια χτύπησα με το μίξερ 400 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε με 90 γραμμάρια ζάχαρη άχνη να αναμειχθούν πολύ καλά και να αφρατέψει το μασκαρπόνε.
Και τέλος ένωσα το χτυπημένο μασκαρπόνε με τη σαντιγί χρησιμοποιώντας μια μαρίζ και με απαλές κινήσεις.
Πρόσθεσα και τα κομμάτια από το γλυκό σύκο και μετέφερα τη κρέμα στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσω.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Σε ένα τσέρκι τοποθετώ τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι, τον βρέχω με το σιρόπι και στρώνω μια πολύ λεπτή στρώση μαρμελάδας σύκο
Απλώνω το 1/3 της κρέμας μασκαρπόνε και συνεχίζω με τον δεύτερο δίσκο
Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με το δεύτερο δίσκο
Στο τέλος συνεχίζω με τον τρίτο δίσκο.
Τον βρέχω με σιρόπι και στρώνω την υπόλοιπη κρέμα.
Τοποθετώ το κέικ -τούρτα στο ψυγείο για ένα βράδυ
Την επόμενη μέρα αφαιρώ το τσέρκι περνώ τα πλαϊνά της τούρτας με λίγη χτυπημένη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί για να είναι ωραία στρωμένη η τούρτα για να κάνω την επικάλυψη με γλάσο
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ @ακόλουθοι
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *