Τρουφάτο κέικ με γλάσο σοκολάτας, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
 Αφράτο κέικ με ζαχαρούχο και τρούφα σοκολάτας! 
 
Κεκάκια αγαπημένα, αφράτα και μυρωδάτα! Από μόνα τους εκπέμπουν τρυφερότητα και “νιάσιμο” από τη μαμά προς τα παιδιά της, το φίλο προς τους κολλητούς του, την κόρη προς τους γονείς της και πάει λέγοντας…Κέικ: Μια τοσοδούλα λέξη που αποτελεί ολόκληρη γλώσσα επικοινωνίας…

Πάνε χρόνια από τότε που πρωτοέφτιαξα κέικ με ζαχαρούχο γάλα, ήταν ένα αφράτο μαρμπρέ που πολύ αγαπάτε και το ευχαριστιέστε (συνταγή εδώ: https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2014/10/blog-post_6.html?m=1 )
Τιμής ένεκεν σ’ εκείνο το κεκάκι, το ξανά έφτιαξα αλλά στην πιο ενισχυμένη εκδοχή του.. Κέικ με τρούφα σοκολάτας κι επικάλυψη σοκολάτας… και είμαστε έτοιμοι για τον καφέ μας!

   

Για μια αντικολλητική στρογγυλή φόρμα με τρύπα 23 εκ. τα υλικά μας είναι:

  • 1 κουτάκι ζαχαρούχο γάλα
  • 4 αυγά μεσαία χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. μαργαρίνη με περιεκτικότητα σε βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κάψουλες άρωμα βανίλια
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη ή 1 σταγόνα βρώσιμη εσάνς πορτοκαλιού
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή απλό μπράντυ
  • 1  κουτάκι (από το ζαχαρούχο) γάλα φρέσκο
  • 1/3 κουτ.γλ αλάτι
  • 400γρ. +/-αλεύρι που φουσκώνει κοσκινισμένο
  • 100 γρ. τρούφα σοκολάτας γάλακτος
Για την επικάλυψη
  • 200 γρ. κουβερτούρα σκούρη ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ.σ. σπορέλαιο
  • προαιρετικά άλειμμα σοκολάτας για γέμισμα

 

Εκτέλεση:

  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τη μαργαρίνη να αφρατέψει. Σε χωριστό μπολ αναμιγνύουμε τα αυγά με το ζαχαρούχο γάλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  • Συνεχίζουμε με το γάλα, το κονιάκ και τα αρωματικά. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσουμε έναν  χυλό  όπως τα κλασικά κέικ (ανάλογα με το μέγεθος των αυγών καθορίζεται η τελική ποσότητα αλευριού)
  • Αδειάζουμε την τρούφα μέσα στη ζύμη και με κουτάλα την ενώνουμε καλά να φτάσει σε όλο το εύρος του μείγματος.
  • Χτυπάμε καλά τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και με απαλές κινήσεις τη βάζουμε σε 3 δόσεις μέσα στη ζύμη ενσωματώνοντάς την με μαρίζ με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω ώσπου να μην φαίνεται.
  • Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς με αντιστάσεις για 45 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φούρνο. Μετά τα 45 λεπτά ελέγχουμε το εσωτερικό με μια οδοντογλυφίδα κι αναλόγως συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά το κέικ. Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Όταν το κέικ κρυώσει καλά το χωρίζουμε στη μέση και απλώνουμε το άλειμμα σοκολάτας -εάν επιθυμούμε-.
  • Λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα κι αφού γίνει λεία προσθέτουμε το λάδι.
  • Γλασάρουμε το κέικ μας από την κορυφή του κι αν θέλουμε διακοσμούμε με επιπλέον τρούφα ή ξηρούς καρπούς!
Καλή σας επιτυχία!
Σας φιλώ :*
Μαριφάνη
https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/01/blog-post_43.html?m=1&f

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *