Χριστουγεννιάτικος Κορμός σοκολάτας με ξερά φρούτα και μαρμελάδα, από τον Παναγιώτη Θεοδωρίτση και τις ” Συνταγές Πάνος”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Υπέροχος κορμός σοκολάτας με φανταστικό παντεσπάνι βανίλιας, σιροπιασμένο με μαρμελάδα φρούτα του δάσους. Με γέμιση κρέμας σοκολάτας, ξερά σύκα, και βερίκοκα. Ιδανικό για τα Χριστούγεννα. Απολαύστε το!! Οι φώτο είναι προσωρινές από άλλη συνταγή μου.

Υλικά:

Για το παντεσπάνι:
80 γρμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρμ. κορν φλάουρ
80 γρμ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Κρέμα σοκολάτας:
500 γρμ. κουβερτούρα 35% κακάο, τεμαχισμένη
400 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
300 γρμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά παγωμένη, χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
3 κουτ. σ. ζάχαρη άχνη

Γέμιση:
80 γρμ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους
50 ml νερό
4-5 ξερά σύκα, χοντροκομμένα
5-6 ξερά βερίκοκα, ή δαμάσκηνα, ολόκληρα

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ.
2. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
3. Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα, και αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
4. Χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους με τις βανίλιες, και τους ρίχνουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μαρίζ, και ρίχνουμε σιγά-σιγά το μίγμα αλεύρι, ανακατεύοντας με την σπάτουλα απαλά να ενσωματωθούν.
5. Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα, και αδειάζουμε τη ζύμη. Την απλώνουμε σε ίσια επιφάνεια με τη σπάτουλα, περίπου σε 25×35 εκ. και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. για 12 λεπτά.
6. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Κρέμα σοκολάτας:
1. Ζεσταίνουμε σε σημείο βρασμού τα 400 γρμ. κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη, και την αδειάζουμε επάνω στην τεμαχισμένη κουβερτούρα. Αφήνουμε ένα λεπτό, και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να λιώσει η σοκολάτα.
2. Χτυπάμε τα 300 γρμ. παγωμένη κρέμας γάλακτος, σε παχύρρευστη μορφή. Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές στη σοκολάτα, ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα, και αδειάζουμε όλη την υπόλοιπη παχύρρευστη κρέμα μέσα στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά με τη σπάτουλα να ενσωματωθεί.
3. Την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει, και να γίνει μια σφιχτή μους.

Ολοκλήρωση:
1. Κρατάμε περίπου 1 1/2 κούπα από την κρέμα σοκολάτας στην άκρη για το γαρνίρισμα.
2. Βάζουμε σε ένα μπολάκι την μαρμελάδα με το νερό, και την δουλεύουμε με το σύρμα να ρευστοποιηθεί καλά.
3. Ξεκολλάμε το παντεσπάνι από το χαρτί, και το απλώνουμε στο πάγκο μας σε ένα καθαρό αντικολλητικό χαρτί. (Αν θέλουμε το ισιώνουμε λίγο με ένα χάρακα, κόβοντας λίγο τις άκρες του).
4. Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά με την αραιωμένη μαρμελάδα, όλη την επιφάνεια στο παντεσπάνι.
5. Αδειάζουμε την κρέμα σοκολάτας, και με μια παλέτα την απλώνουμε στο παντεσπάνι, αφήνοντας στο φαρδύτερο μέρος του παντεσπανιού, μόλις 3-4 εκατοστά στο τέλος ακάλυπτα. (μπορούμε να βάλουμε την κρέμα σε σακούλα του κορνέ, και να τραβήξουμε ίσιες γραμμές στο παντεσπάνι. Έτσι θα απλωθεί πιο γρήγορα, και εύκολα). Εκεί λοιπόν που αφήσαμε ακάλυπτο το παντεσπάνι, θα βάλουμε μια σειρά από τα χοντροκομμένα σύκα, και βερίκοκα, εναλλάξ το ένα με το άλλο.
6. Τυλίγουμε προσεχτικά, και σχετικά σφιχτά, το παντεσπάνι σε ρολό, ξεκινώντας από την μεριά που είναι τα ξερά φρούτα, και το τυλίγουμε μετά και με το χαρτί σαν καραμέλα στις άκρες, όσο μπορούμε πιο σφιχτά.
(Προσοχή! τυλίγουμε από το φαρδύτερο μέρος, φτιάχνουμε δηλαδή ένα μακρύ ρολό, και όχι ένα κοντό. Εκεί θα αφήσουμε και το κενό για να βάλουμε τα ξερά φρούτα).
7. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει καλά.

Διακόσμηση:
1. Το ξετυλίγουμε από το χαρτί, το τοποθετούμε σε πιατέλα, και αφαιρούμε μια λεπτή φέτα και από τις δύο άκρες, για να το ισιώσουμε.
2. Βάζουμε την κρέμα σοκολάτας που κρατήσαμε, στη σακούλα του κορνέ, (αν είναι πολύ σφιχτή, την δουλεύουμε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει, ή την αραιώνουμε με ελάχιστη παχύρρευστη κρέμα γάλακτος), και με οδοντωτή μύτη κορνέ, τραβάμε ίσιες, ή πολύ ελαφρώς ζικ-ζακ γραμμές κατά μήκος στο ρολό, καλύπτοντας έτσι όλη την επιφάνεια μέχρι την πιατέλα.
3. Διακοσμούμε με λίγη ζάχαρη άχνη στην κορυφή, (σαν να είναι χιονισμένο) και με ότι άλλο μας αρέσει. Με 2-3 φρέσκα φυλλαράκια μέντας, ή βασιλικού, κάποιο γλυκό πορτοκάλι, ή νερατζάκι, φλούδες πορτοκαλιού ζαχαρωμένες, μικρές λωρίδες από ξερό βερίκοκο, κ.λ.π..
(Μπορείτε να φτιάξετε λίγη σαντιγί, και να το διακοσμήσετε με μερικές σειρές από σαντιγί στην κορυφή, και το υπόλοιπο με την κρέμα σοκολάτα, ή μια σειρά σαντιγί, μια κρέμα σοκολάτα).
4. Κόβουμε σε φέτες, και σερβίρουμε.
Διατηρείται για μερικές ημέρες στο ψυγείο, και λίγο πριν το σερβίρουμε, το αφήνουμε εκτός ψυγείου για να μαλακώσει.

 

http://sintagespanos-zaxaroplastiki.blogspot.gr/2013/11/blog-post_29.html

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *