Buche de Noel / Τούρτα κορμός σε ρολό, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Το γλυκό που θα σας δείξω σήμερα είναι πολύ δημοφιλές στην Ευρώπη και σερβίρεται κυρίως τα Χριστούγεννα.

Χριστουγεννιάτικος κορμός  Buche de Noel / Τούρτα κορμός σε ρολό… όποια περιγραφή κι αν του δώσουμε το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια λαχταριστή τουρτίτσα σε ρόλο παντεσπανιού με απαλή μους και αρωματισμένο παντεσπάνι.

Στο παρελθόν έχω δείξει κι άλλες συνταγές για εύκολους κορμούς-τούρτα -βλ. συνταγές στο τέλος- , οπότε κι ο σημερινός έρχεται να προστεθεί στη λίστα σαν μια πρόταση επιδορπίου σχετικά γρήγορη και βέβαια πολύ απολαυστική!

Τα υλικά είναι για έναν κορμό 5 μερίδων (για μεγαλύτερο κορμό διπλασιάζουμε όλες τις δοσολογίες χρησιμοποιώντας παράλληλα το κατάλληλο σκεύος για το παντεσπάνι)

Το ταψί που χρησιμοποίησα είναι διαστάσεων 20 Χ 34 εκ.

 

Υλικά για το παντεσπάνι:

  • 2 αυγά μεγάλα
  • 80γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κουτ.γλ. κοφτό baking powder
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο άγλυκο
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση και την επικάλυψη: 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 1 φάκελος garni με γεύση βανίλια μαζί με το ανάλογα γάλα που αναφέρεται στις οδηγίες
  • 2 κουταλιές κοφτές σκόνη για ρόφημα σοκολάτας ή 1 κουταλιά κακάο άγλυκο μαζί με 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 30 ml γάλα (επιπλέον)

Για το σιρόπι:

  • 1/3 φλιτζάνι τσαγ. ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι τσαγ. νερό
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για το γαρνίρισμα: 

  • τριμμένη κουβερτούρα γάλακτος ή κλασική
  • άχνη ζάχαρη
  • μικρά ζαχαρωτά

 

Στην πράξη:

  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Αφού φουσκώσει το μείγμα προσθέτουμε το ηλιέλαιο να ενωθεί και σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε όλα μαζί το αλεύρι με το κακάο, το baking και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Με απαλές κυκλικές κινήσεις με μια μαρίζ ενώνουμε όλα μαζί τα υλικά ώστε να προκύψει ένα απαλό σοκολατένιο μείγμα. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι μας, στρώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 13-15 λεπτά να ψηθεί το παντεσπάνι. Αφού ψηθεί πιάνουμε από τις άκρες το χαρτί και το μεταφέρουμε ανάποδα πάνω σε σχάρα, περιμένουμε 2-3 λεπτά  και ξεκολλάμε προσεκτικά το χαρτί. Πασπαλίζουμε μια καθαρή πετσέτα με λίγη άχνη και μεταφέρουμε το ζεστό παντεσπάνι. Το τυλίγουμε με την πετσέτα σε κύλινδρο κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  • Βράζουμε σε μπρίκι τη ζάχαρη με το νερό και το ξύλο κανέλας για 2 ςςλεπτά, αποσύρουμε το ξύλο κανέλας κατεβάζουμε από τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το κονιάκ. Μεταφέρουμε πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης. Βρέχουμε με το σιρόπι το παντεσπάνι (τυχόν υπολείμματα από άχνη ζάχαρη εξαλείφονται με το σιρόπι). Χτυπάμε με το μίξερ το garni μαζί με το γάλα να γίνουν σαντιγί. Κρατάμε τη μισή ποσότητα στο μίξερ και χτυπάμε το υπόλοιπο με το κακάο και τα 30ml γάλα. Το σοκολατένιο μείγμα το κρατάμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Ξετυλίγουμε το παντεσπάνι και απλώνουμε τη λευκή κρέμα κατά τα 2/3 της επιφάνειας του παντεσπανιού. Τυλίγουμε απαλά με τη μεμβράνη σε ρολό, κλείνουμε τα πλαϊνά και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Γεμίζουμε ένα κορνέ ( μύτη αστεράκι) με τη σοκολατένια σαντιγί που κρατήσαμε και επικαλύπτουμε τον κορμό κάνοντας ακανόνιστες γραμμές.
  • Διακοσμούμε με την τριμμένη σοκολάτα, τα ζαχαρωτά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη όπου πιάσει.
  • Βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί ο κορμός για 2-3 ώρες και κόβουμε σε κομμάτια.

 

Καλή σας επιτυχία!

Φιλικά 🙂

Μαριφάνη

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2022/12/blog-post_16.html

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *