Κορμός Χριστουγέννων με μους σοκολάτας bitter, από την αγαπημένη μας Ρένα Κώστογλου και το koykoycook.gr!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

6 αυγά( χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)

100 γρ άσπρη ζάχαρη

50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη

50 γρ σκόνη κακάο κοσκινισμένο

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας  η 2 βανίλιες σε σκόνη 

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160 c.

Αλείψτε βούτυρο ένα ταψί (38χ34).

Στρώστε χαρτί ψησίματος έτσι ώστε να είναι καλυμμένα και τα τοιχώματα. 

Αλείψτε και το χαρτί ελαφρά με βούτυρο.

Χτυπήστε τα ασπράδια να πήξουν και προσθέστε  50 γρ ζάχαρη (ακατέργαστη).

Αφήστε τα στην άκρη ..Μην τα πήξετε πάρα πολύ..

Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη ( 100 γρ) να αφρατέψουν και να πάρουν κρεμώδη υφή..

Προσθέστε το άρωμα και το κακάο..

Βγάλτε το μπώλ από το μίξερ και με μια κουτάλα προσθέστε σιγά σιγά τα ασπράδια .

Ανακατεύετε από κάτω προς τα πάνω ..

Δεν θέλουμε να χαθεί ο αέρας που μας δίνει η μαρέγκα ..

Ρίξτε το μείγμα στο ταψί σας και < χτυπήστε > πάνω στο πάγκο τής κουζίνας η

 κουνήστε το πέρα δώθε για να κάτσει και να ισιώσει καλά..

Ψήστε  για 15 λεπτά .

Αναποδογυρίστε το αφού ψηθεί σε μια πετσέτα που έχετε πασπαλίσει με άχνη ζάχαρη,

και αρχίστε να τυλίγετε  το παντεσπάνι σας ταυτόχρονα και με την πετσέτα απέξω…

Αφήστε το να κρυώσει καλά.  

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΕΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

1 λίτρο κρέμα γάλακτος  35% λιπαρά

150 γρ ζάχαρη άχνη

1 βανίλια

500 γρ σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί (χλιαρή) για την γέμιση

100 γρσοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί (χλιαρή) για την διακόσμηση

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος την άχνη και την βανίλια στο μίξερ μέχρι το μείγμα

να γίνει αφράτη σαντιγί.

Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέστε σταδιακά όλη την σοκολάτα ..

Σταματήστε το χτύπημα και ανακατέψτε με μια μαρίζα .

Βάλτε στο ψυγείο  να σφίξει.

Μπορείτε να την κάνετε και από την προηγούμενη μέρα.

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

Ανοίξτε το ρολό και στρώστε πάνω την Μούς Σοκολάτας..

Αρχίστε να τυλίγετε από την αντίθετη πλευρά που είχατε ξεκινήσει όταν το

βγάλατε από τον φούρνο.

Κόψτε (Λοξά) κατευθείαν 1 κομμάτι από το < κούτσουρο > σας για το παρακλάδι του κορμού..

Μεταφέρτε τον στον δίσκο που θα τον διακοσμήσετε ( σηκώστε τον με την πετσέτα –

είναι πιο εύκολο).

Επικαλύψτε με την υπόλοιπη Μούς τον κορμό και ξανά στο ψυγείο να σφίξει για μια ώρα.

Περάστε με ένα πηρούνι τον κορμό σας για να κάνετε αυλακιές..

Ξαναπεράστε δεύτερη φορά με το πηρούνι τον κορμό σας για

να κάνετε πιο έντονες τις αυλακιές του.

Βάλτε τα 100 γρ λιωμένη σοκολάτα σε ένα κορνέ μιας χρήσης.

Κόψτε ελάχιστα την μύτη του με το ψαλίδι..

Αρχίστε να κάνετε  γραμμές στον κορμό σας ..

Σε ένα χαρτί κουζίνας με το ίδιο κορνέ σχεδιάστε 3 σπιράλ σοκολάτας 

σαν και αυτό που βλέπετε στην φωτο και βάλτε τα στο ψυγείο να κρυώσουν.

Αποκολλώνται μόλις κρυώσουν από το χαρτί και σας δίνουν εξαιρετικό τελείωμα

στις 3 άκρες του κορμού σας.

Όταν τελειώσετε την διακόσμηση βάλτε την άχνη σε ένα μικρό τρυπητό

και < χιονίστε > τον κορμό σας.

Μην ρίξετε πολύ γιατί θα καλυφθούν οι λεπτομέρειες..

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
https://koykoycook.gr/?p=26912&fbclid=IwAR0EkSiSnailOIjKOD851h5I3nvVQPqO5CucD0gA0AlLCN6lra-X9BS8v-g
 
 
 
 
 
 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *