Χριστουγεννιάτικος κορμός με πραλίνα και καραμελωμένα κάστανα από τον Άκη Πετρετζίκη και την Nestle!

90 Λεπτά
 
ΜερίδεςΓια 10-12 άτομα

Υλικά:

 

Υλικά για το παντεσπάνι:

    • 120γρ.κουβερτούρα πραλίνα Nestle’ Dessert ψιλοκομμένη
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 80γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε 50γρ. & 30γρ.
    • 6 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια & κρόκους

Υλικά για την επικάλυψη:

    • 300γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
    • 40γρ. κακάο κοσκινισμένο
    • 50γρ. κουβερτούρα λιωμένη
    • 80ml γάλα
    • 100γρ. βούτυρο μαλακωμένο

Υλικά για τη γέμιση:

    • 500γρ. κρέμα γαλακτος
    • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη

 Υλικά για τα καραμελωμένα κάστανα:

  • 400γρ. κάστανα βρασμένα
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 15γρ. βούτυρο
Εορταστικές συνταγές

Εκτέλεση:

  • Εκτέλεση για το παντεσπάνι: • Χτυπήστε τους κρόκους με τα 50γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν πολύ και να ασπρίσουν. • Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα και αφού κρυώσει λίγο ενσωματώστε τη στο μίγμα με τους κρόκους. • Χτυπήστε τα ασπράδια σε χαμηλή ταχύτητα και προσθέστε το αλάτι και μετά τα 30γρ. ζάχαρη. • Αυξήστε ταχύτητα μέχρι να ετοιμαστεί η μαρέγκα. Τη θέλετε όχι πολύ σφιχτή αλλά να έχει τη σύσταση γιαουρτιού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να γίνει πολύ αφράτο το παντεσπάνι σας. • Ενσωματώστε τη μαρέγκα στο μίγμα των κρόκων. Θυσιάστε το 1/4 από αυτή για να αφρατέψει πρώτα το μίγμα με τους κρόκους και μετά σιγά σιγά προσθέστε την υπόλοιπη σε 2 μέρη ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα. • Απλώστε το μίγμα σε ταψί φούρνου που του έχετε βάλει λαδόκολλα από πάνω. Είναι σημαντικό να βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη λαδόκολλα γιατί αλλιώς μπορεί να κολλήσει το μίγμα επάνω και να μην ξεφορμάρεται εύκολα. • Ψήστε σε μέτριο φούρνο (180 βαθμούς) για 12-15 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και βάλτε από πάνω μια νοτισμένη πετσέτα για να κρυώσει έτσι. Με τον τρόπο αυτό δεν ξεραίνεται το παντεσπάνι και είναι πιο εύκολο να το τυλίξετε μετά σε ρολό.
  • Εκτέλεση για την επικάλυψη: • Χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα την άχνη και το κακάο. • Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο. • Όταν ενσωματωθεί το βούτυρο με τη ζάχαρη και το κακάο προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα συνεχίζοντας το χτύπημα. • Τέλος, προσθέστε και το γάλα κουταλιά κουταλιά. • Όταν πια μπει όλο το γάλα ξεκινήστε να χτυπάτε το μείγμα σε πολύ γρήγορη ταχύτητα για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά. • Αφαιρέστε από το μίξερ και αφήστε το στο ψυγείο.
  • Εκτέλεση για τη γέμιση: • Χτυπήστε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος και μόλις ξεκινήσει να φουσκώνει ρίξτε σιγά σιγά την άχνη.
  • Εκτέλεση για τα κάστανα: • Σε ένα κρύο τηγάνι βάλτε τα κάστανα και τη ζάχαρη. Ανεβάστε τη θερμοκρασία και με μια σπάτουλα ανθεκτική στην θερμότητα ανακατέψτε που και που τα κάστανα καθώς λιώνει η ζάχαρη. Η ζάχαρη γίνεται καραμέλα και περιβάλει τα κάστανα. Τέλος, προσθέστε το βούτυρο, αφήστε το να λιώσει και να δώσει ακόμα περισσότερη γεύση στα κάστανα. • Αφαιρέστε τα κάστανα από τη φωτιά, και αδειάστε τα σε ένα ταψί που πάνω του έχετε βάλει μια λαδόκολλα & αφήστε τα να κρυώσουν.
  • Συναρμολόγηση του κορμού: • Ξεφορμάρετε το παντεσπάνι πάνω σε μια λαδόκολλα. • Τοποθετήστε το παντεσπάνι με την μεγάλη του πλευρά πιο κοντά σε μας. • Με μια σπάτουλα βάλτε τη γέμιση πάνω στο παντεσπάνι αφήνοντας μόνο 1-2 εκ από την πάνω άκρη του παντεσπανιού χωρίς γέμιση. • Πασπαλίστε με τα κάστανα • Από τη μεριά του παντεσπανιού που είναι πιο κοντά σε μας και με τη βοήθεια της λαδόκολλας που είναι από κάτω, ξεκινήστε να τυλίγετε και να διαμορφώνετε τον κορμό. • Με την ένωση προς τα κάτω βάλτε τον σε μια πιατέλα ή σε ένα πλατό. Αν θέλετε με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ένα κομμάτι για τα το κολλήσετε στο πλάι σαν πλαϊνό κλαδί του δέντρου. • Με την επικάλυψη καλύψτε από πάνω τον κορμό σας και με ένα πιρούνι κάντε γραμμές πάνω του για να μοιάζει περισσότερο σαν δέντρο.

 

 

 

https://www.glikessintages.gr/syntagi/Xristougenniatikos-kormos-me-pralina-kai-karamelwmena-kastana



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *