Κοκ εύκολα, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

 

Γλυκό αγαπημένο από τα ρετρό ζαχαροπλαστεία μιας άλλης εποχής! Καταπληκτικά για κέρασμα, αφράτα και ανάλαφρα! Δείτε την πιο εύκολη εκδοχή που σκέφτηκα για εσάς όταν δεν έχετε πολύ χρόνο να ασχοληθείτε με τη ζαχαροπλαστική ή απλά είστε αρχάριοι!

Συνταγή εύκολη και πολύ απολαυστική!

Κoκ εύκολα σε πολύ λίγο χρόνο!

Υλικά για 20 μικρά κωκ:

Για το παντεσπάνι

  • 3 μεσαία αυγά
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φάκελος σκόνη αραβοσίτου με γεύση βανίλια (βρασμού)
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder

Για το σιρόπι:

  • 1/2 φλιτζάνι τσ. νερό
  • 1/2 φλιτζάνι τσ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλάκι του γλυκού λικέρ εσπεριδοειδών ή amaretto ή απλό κονιάκ

Για την εύκολη κρέμα:

  • 1 φάκελος σκόνη κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής με γεύση μιλφέιγ + το ανάλογο γάλα που αναφέρουν οι οδηγίες του φακέλου
  • 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας

Για την επικάλυψη σοκολάτας:

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  • 100γρ. κουβερτούρα σκούρη
  • 100 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας γάλακτος
  • 100 ml γάλα
  • 1 κουτ.γλ. σπορέλαιο

Στην πράξη:

  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να γίνει μια απαλή ασπριδερή κρέμα. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και τις βανίλιες. Κοσκινίζουμε όλα μαζί το αλεύρι με τη σκόνη αραβοσίτου, το αλάτι και το μπέικιν. Προσθέτουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά μέσα στην κρέμα αυγού ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις προς μια κατεύθυνση μέχρι να απορροφηθούν τα στερεά υλικά από το μείγμα αυγών. Το μείγμα θα πρέπει να μιάζει λίγο πιο πυκνό από αυτό του κλασικού κέικ. Αν το μείγμα είναι υπερβολικά πηχτό το αραιώνουμε με λίγο γάλα ή νερό ενώ εάν είναι αραιό προσθέτουμε 1/2 κουταλιά επιπλέον κοσκινισμένο αλεύρι. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε 2 λαμαρίνες του φούρνου και με τη βοήθεια κορνέ (με στρογγυλή μύτη) ή με κουταλάκι σχηματίζουμε μικρούς κύκλους σαν δίσκους ίδιας διαμέτρου αραιά ο ένας από τον άλλον. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά ή μεχρι να δούμε ότι τα παντεσπανάκια έχουν πάρει ελαφριά χρυσαφί απόχρωση. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να χλιάνουν.
  • Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 3 λεπτά, αποσύρουμε και προσθέτουμε το λικέρ. Ραντίζουμε με ένα πινέλο το σιρόπι τα παντεσπανάκια (όχι πολύ, δεν θέλουμε να μουλιάσουν απλά ελαφρά να βραχούν και να προσφέρουν μια φρεσκάδα). Περιμένουμε 10 λεπτά να κρυώσουν καλά.
  • Για την κρέμα χτυπάμε τα υλικά με το μίξερ μέχρι να γίνει απαλή κι αφράτη. Με τη βοήθεια κορνέ ή με ένα κουταλάκι γεμίζουμε με κρέμα στο κέντρο τα μισά παντεσπανάκια και τα καπακώνουμε με τα υπόλοιπα πιέζοντας απαλά. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε όλα τα κωκ.
  • Για την επικάλυψη σοκολάτας βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί καλά. Σπάμε τις σοκολάτες σε μικρά κομματάκια και τις βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε από πάνω το ζεστό γάλα κι αφού περάσουν 2-3 λεπτά τα ανακατεύουμε πολύ καλά να προκύψει μια απαλή και λεία σοκολατένια γκανάζ. Στο τέλος προσθέτουμε και το σπορέλαιο να ενωθεί. Κρατάμε την γκανάζ ρευστή.
  • Παίρνουμε ένα- ένα κωκ και βουτάμε από τη μια πλευρά στη γκανάζ να καλυφθούν τα καπάκια τους ομοιόμορφα. Στραγγίζουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα. Είναι σημαντικό η γκανάζ να είναι ρευστή γιατί εάν πήξει τότε θα κρατάει τα κωκ μέσα και θα διαλύονται.
  • Διακοσμούμε όπως μας αρέσει ή τα αφήνουμε απλά.
  • Βάζουμε τα κωκ στο ψυγείο να σταθούν για 2-3 ώρες πριν τα σερβίρουμε!

 

Καλή σας επιτυχία ❤️

Σας φιλώ :*

Μαριφάνη

 

https://lixoudiesmarifanis.blogspot.com/2020/12/blog-post_25.html?m=1&fb

 


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *